PROTOTİPLEME MERKEZİ YOLDA

Yetenekli girişimcilerin AR-GE üssü Niğde Teknopark, tam dolu olması nedeniyle yeni binaya ihtiyaç duyuyor. İmar planında güncellemeler yapan bölge, kentin faydası için bir prototipleme merkezi kurulması için de kolları sıvadı. Bu merkezle hem üniversite-sanayi iş birliği çalışmaları ivmelenecek hem de yeni girişimciler için uygulama alanı doğmuş olacak.

11 Aralık 2021 Cumartesi 12:05
PROTOTİPLEME MERKEZİ YOLDA

Resmi adı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi TGB olan Niğde Teknopark A.Ş, 2013 yılından bu yana zincirin değerli bir halkası… Yüzde 99,5 doluluğa ulaşan; kent ve çevre illerden gelen girişimcilerin AR-GE üssü olarak kabul gören ve yazılım, savunma, tarım ve kimya gibi alanlarda proje üreten firmalara sahip olan Niğde Teknopark, kuruluşundan bu yana 80’i aşkın proje yürüttü. Başarılı projelerin ürünlerine dair 17 fikri sınai mülkiyet hakları ekseninde değerlendiren TGB, bugüne kadar tamamlanan projelere ait yaklaşık 985 bin USD’lik ihracat tutarı elde etti. Proje ürünlerinin satış rakamı 20 milyon TL’yi aşan Niğde Teknopark A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren firmalarda halen 110’a yakın AR-GE personeli aktif olarak görev alıyor. Yapı, il genelinde kurumlar ve OSB’ler ile iş birliği içerisinde çalışıyor ve il genelinde önde gelen sektörlere yönelik ulusal ve uluslararası projelerin yürütülmesi konusunda çalışmalar yapıyor. TGB bünyesindeki yazılım firmaları ise ulusal ve uluslararası düzeyde ekosisteme katkı sağlıyor.

FİRMALAR DIŞA AÇILDI

Savunma sanayi ile ilgili proje yürüten TGB firmalarının kurduğu iş birlikleri sonucu ortaya çıkardıkları AR-GE ürünlerinin önemli bir kısmı sipariş almaya başladı. Deri sektörüyle iş birliği içerisinde olan Niğde Teknoparktaki bir firma, yürüttüğü AR-GE projesini tamamlayarak deri atıklarından ürettiği biyoteknolojik ürünleri ihraç etmeye başladı. Kimya sektörünü yurt içi ve yurt dışı pazara açma çalışmalarını sürdüren TGB, bir veteriner firmasıyla da ABD pazarına açıldı. Pandemi dönemi sorunlarına çözüm üreten projeler arasında olan “toplu yaşam alanlarında termal temassız geçiş sistemi” de özellikle sağlık kurumlarında kullanılmaya başlandı. Bu ürün pandemi sonrası yeni normaller için de yeni çözümler üretecek projeler geliştirmeye devam ediyor. İçme sularında ozon sistemleri ve nanoteknolojik maske projeleri de bu dönemde hayata geçti.

KAZAKİSTAN’LA İRTİBAT SAĞLAM

Teknopark firmaları yoğun olarak KOSGEB AR-GE/ÜR-GE inovasyon destek projelerinden faydalanıyor. Tarım, savunma ve kimya sanayi alanlarındaki projelerin gelecek planları içerisinde önemli yer tuttuğu TGB, iş birlikleri kurmaya da özen gösteriyor. Bu dönemde Niğde Teknopark Yönetici Şirket ve KOSGEB iş birliğinde akıllı şehirler ve belediyeler temalı bir iş planı ödülü yaparak yeni girişimcilerin ekosistemde faaliyet göstermesi hedefleniyor. Dijital oyun ve mobil uygulamalar konusunda bir kümelenme çalışması bulunuyor. Ayrıca Kazakistan’ın Almatı şehrinde 2020 yılı Aralık ayında faaliyete geçirmiş olduğu bir irtibat ofisi bulunan TGB, bu ofis aracılığı ile de iki ülke arasında ortak projeler gerçekleştirme fırsatı yakaladı.

KÜSİ’DE ETKİN ROL

İl genelinde halen aktif ve tam doluluk oranına ulaşmış iki OSB ile proje bazlı iş birlikleri sürdürülüyor. Üniversite-sanayi iş birliğine tuğla koyan Niğde Teknopark, kent sanayisine ilişkin politika ve stratejileri belirleyerek sektörlerin sorunlarına çözüm önerileri bulmak amacıyla Valilik bünyesinde yılda iki defa gerçekleştirilen Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği (KÜSİ) İl Planlama ve Geliştirme Kurulu toplantılarına katılım sağlıyor ve KÜSİ çalışmalarında etkin rol alıyor. Özellikle AR-GE projelerinin yürütülmesi noktasında teknopark avantajları yeni girişimciler ve sektörde faaliyet gösteren firmalar için büyük önem arz ediyor. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.