Otomotiv yedek parça sektörüyle öne çıkan Aksaray’ın, savunma sanayisine ürün geliştiren Kırıkkale’nin, tarım sektöründe değer üreten Kırşehir’in ve gıda üretim merkezi kabul edilen Nevşehir ve Niğde’nin bağlı bulunduğu AHİLER Kalkınma Ajansı (AHİKA), toplam 14 OSB’ye sahip olan 5 kentin adeta büyüme dinamosu… KOBİ’lere eğitim ve danışmanlık hizmeti vererek onlara rota çizen ajansın bugüne kadar KOBİ’lere dönük 170’e yakın projeye destek verdiğini anlatan AHİKA Genel Sekreteri Bekir Varol, bir “proje ortağı” gibi davranarak bölgeyi kalkındırmaya odaklandıklarını anlattı. Sanayi gazetesine konuşan Varol, “Kamu-üniversite-sanayi iş birliği için de akademik araştırmalara destek sunuyoruz” şeklinde konuştu. Varol, bölgede istihdam edilebilirliğe eğileceklerinin de sinyallerini verdi.
SAVUNMA DA VAR, GIDA DA
Sorumlu olduğunuz kentlerin sanayi ve AR-GE altyapısı ile öne çıkan sektörlerini anlatır mısınız?
AHİKA; Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illerinden oluşan TR71 Düzey 2 Bölgesi’nde faaliyettedir. Aksaray’daki Mercedes Benz Türk A.Ş. Kamyon Fabrikası, Brisa Bridgestone Sabancı Lastik fabrikası ve bunlara bağlı olarak çalışan otomotiv yedek parça imalatı yapan firmalar, sanayinin gelişmesi ve istihdamın artmasına büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca tarım ve hayvancılığın hızla gelişmesine bağlı olarak gıda sektörü (özellikle süt ve süt ürünleri) yatırımları Aksaray’da ön plandadır. Aksaray’da makine hariç metal ürünler (tahıl silosu ve ekipmanları) ve otomotiv (kamyon ve çekici) alanında olmak üzere 2 AR-GE merkezi mevcut. Kırıkkale savunma sanayisiyle öne çıkıyor. İlde Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. gibi savunma sanayi alanında köklü bir firmanın yanı sıra sektöre münhasır Silah İhtisas OSB kurulu. AR-GE altyapısı olarak da 1 TGB (Kırıkkale Teknopark) mevcut. TGB’de ağırlıklı olarak yazılım, mühendislik ve proje danışmanlık firmaları faaliyette. Kırşehir’deki tarımsal ve hayvansal üretim potansiyeline paralel olarak gıda sektörüne yönelik firmalar çoğunlukta. Un, yem fabrikaları, bakliyat eleme ve paketleme tesisleri adetsel olarak Kırşehir’de faaliyet gösteren sanayi firmaları arasında başı çeker. Kırşehir’de ikincil sektör mobilyadır. İlde taşıt lastiği üretimi yapan PETLAS şehrin ekonomisine önemli katkı sunmakta ve ilin ihracatında önemli paya sahip olmaktadır. Nevşehir’de sanayi firmaları yoğun olarak gıda ürünleri, tarım aletleri, otomotiv yan sanayi parçaları ve tuğla-bims imalatı gerçekleştiriyor. Tarım aletleri imalatı ve metal sektöründe faaliyet gösteren işletmeler incelendiğinde il genelinde tarım makineleri imalatı, treyler imalatı, LPG stoklama ve transport tankları üretimi, treyler yedek parça üretimi, boru ve profil üretimi gerçekleştirildiği görülmektedir. Nevşehir’de Kapadokya Teknopark faaliyettedir. Niğde sanayisinin çok büyük bir kısmını iplik ürünleri, gıda ve ana metal sanayi ürünleri oluşturuyor. Niğde’de ağırlıklı olarak meyve suyu, meyve konsantresi, makine halısı, çeşitli tipte pamuk iplik, mensucat, otomotiv yedek parçası (rot, rot başı, rotil kolu), makine yedek parçaları, mikronize kalsit ve tabaklanmış deri üretiliyor. Niğde’de 1 teknopark, 2 faal AR-GE merkezi ve de 1 tasarım merkezi var.
14 OSB’Lİ BÖLGE
5 bölge ilindeki toplam OSB sayısı ve bu OSB’lerdeki firma ve istihdam sayıları nedir? 5 ildeki ihracat rakamlarını açıklar mısınız?
Aksaray’da 2, Kırıkkale’de 3, Kırşehir’de 3, Nevşehir’de 2 ve Niğde’de 4 adet olmak üzere bölgemizde toplam 14 OSB yer almakta olup bunlardan bir tanesi ihtisas (Kırıkkale Silah İhtisas OSB) niteliğinde faaliyettedir. Bu OSB’lerde 646 firma bulunmakta olup toplam 26 bin 820 kişiye istihdam sağlanmaktadır. TÜİK verilerine göre 2021 yılı Ocak-Ağustos dönemi itibariyle Aksaray’da 108,18 milyon dolar, Kırıkkale’de 11,4 milyon dolar, Kırşehir’de 186,31 milyon dolar, Nevşehir’de 53,85 milyon dolar ve Niğde’de ise 53,49 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir.
KOBİ’LERİN PROJE ORTAĞI
AHİKA’nın sanayiciye ve girişimciye sunduğu destekler nelerdir, bilgi verir misiniz? 2020 yılı ve bugüne kadar kaç liralık destek sağladınız?
Ajansımız tarafından sanayici ve girişimcilere yönelik mali destek ve teknik destek programları yürütülmektedir. 2020 yılında sanayi sektöründe sürdürülebilir üretimin sağlanması ve temel altyapı eksikliklerinin giderilerek bölgenin yatırım şartlarının iyileştirilmesi amacıyla Sanayi Altyapısının Güçlendirilmesi Mali Destek Programı ilan edilmiştir ve program kapsamında sağlanan destek 13.186.227 TL tutarındadır. Bugüne kadar AHİKA tarafından KOBİ’lere yönelik 167 proje yürütülmüştür ve işletmelere toplam 46.373.500 TL destek sağlanmıştır. Ayrıca AHİKA tarafından KOBİ’lere yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri de verilmektedir. 2020 yılında ilan edilen teknik destek programı kapsamında, imalat sanayi ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere, stratejik yönetim yaklaşımları, kurumsallaşma, aile ve şirket anayasası oluşturma, üretim ve tedarik zinciri uygulamaları, gelir yönetimi gibi alanlarda eğitim ve danışmanlık hizmetleri desteği sağlanmıştır.
ÇIKTILAR SANAYİYE AKACAK
KOP Bölgesi Teknoparklar Birliği (TEKNOKOP) projesi nedir? AHİKA’nın bu projedeki yeri ve projenin çıktıları hakkında bilgi alabilir miyiz?
KOP İdaresi (KOP BKİ)’nin koordinasyonunda 2012’DE kurulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) ile yeni bir birlikteliğe giderek, 2021 yılı Eylül ayında UNİKOP üyesi üniversitelerin ve TGB’lerin bir araya gelmesi ile TEKNOKOP kurulmuştur. TEKNOKOP, UNİKOP gibi KOP BKİ Başkanlığını oluşturan illerde faaliyet gösteren teknoparklar ve TTO’ların bir araya gelerek oluşturduğu bir birliktir. Kurulan bu birlikle, TTO’larda yapılan çalışmalar, TGB’lerdeki yenilikçi fikirlerin ve akademik çalışmaların sanayicilerle buluşturularak sinerji yaratılması hedeflenmektedir. Oluşturulan yeni birliğin üniversitelerde üretilen pozitif bilimlere dayalı bilgi ve çalışmaların TGB’ler ve TTO’lar vasıtasıyla üretime yansıtılmasına, bölgenin AR-GE ve yenilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacaktır. TEKNOKOP oluşumu sonrasında Ajans olarak bölgeye katkı sağlayacak her faaliyet ve projede iş birliği içinde çalışmaya hazırız.
AKADEMİK ARAŞTIRMALARA DESTEK
5 ilde kamu-üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülüyor mu? AHİKA olarak buna nasıl destek oluyorsunuz?
Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği (KÜSİ)’nin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, TÜBİTAK, KOSGEB ve üniversiteler bünyesinde sunulan destek mekanizmaları ve uygulamalar hakkında YDO koordinatör ve uzmanları tarafından işletme ziyaretleri yapılmakta, ziyaretlerde devlet destekleri ve yatırım teşvik sistemi konusunda işletme sahiplerine bilgilendirmeler yapmaktadır. Yıl içinde düzenlenen KÜSİ İl Planlama ve Geliştirme Kurulu toplantılarına da YDO koordinatörlerimiz tarafından katılım sağlanmaktadır. Ayrıca 2021 yılında Ajansımız tarafından kamu, üniversite, sanayi iş birliği ve etkileşimini artırmak, üniversitelerde üretilen bilgiyi imalat sanayii sektörüne aktarmak, üniversiteleri imalat sanayii sektörü alanında bölge düzeyinde daha fazla araştırma yapmaya teşvik etmek amacıyla Akademik Araştırmaları Destekleme Programı ilan edilmiştir.
İSTİHDAM EDİLEBİLİRLİĞE NEŞTER
Girişimcilerden size ulaşan talepler nelerdir? En çok hangi alanlarda destek/teşvik istiyorlar?
Bölgemizde girişimcilerden Ajansımıza ulaşan talepler; genel olarak KOBİ’lere yönelik Hibe Destek Programları ve Yatırım Teşvik Sistemi hakkında bilgilendirme olarak yoğunlaşmakta olup girişimciler daha çok makine-ekipman hibe veya kredi desteği, danışmanlık desteği ve personel maaş desteği talebinde bulunmaktadırlar.
2022’de TGB’ler ve sanayiciler için hangi destekleri devreye alacaksınız? Yeni projeleriniz var mı?
2022 yılında, Ajansın daha önceki yıllarda uygulamış olduğu geleneksel destek programlarından farklı destek mekanizmalarını hayata geçirmeyi planlamaktayız. Hem makine teçhizat alımı yoluyla yatırımların desteklenmesini hem de istihdamı ve istihdam edilebilirliği artırmayı amaçlıyoruz.