Ankara’da sanayinin merkezinde yer alan, AR-GE, yazılım, tasarım ve inovasyon aktivitelerinin odak noktası olmayı hedefleyen Ostim Teknopark, bünyesindeki firmalara sunduğu sinerji ortamıyla, firmaların kümelenmelerine olanak sağlıyor. Ankara’nın en büyük sanayi yerleşkesi olan OSTİM’de kurularak 2018 yılında faaliyete geçen bölgede bugün, 70’i kuluçka olmak üzere 157 AR-GE firması faaliyet gösteriyor. Sanayi içinde olması sebebiyle, Ostim Teknopark diğer teknoparklara göre ağırlıklı olarak makine, elektronik ve enerji alanlarında faaliyet gösteren firma ve girişimlere ev sahipliği yapıyor.
ÜÇ BİNA İLE HİZMET VERİYOR
Yeni üniversite ortağı bulunan Ostim Teknopark, Türkiye’deki diğer üniversitelerle olan iş birlikleri sayesinde üniversite ve sanayi arasında etkin, nitelikli, gerçekçi ve sonuca ulaşabilen teknoloji geliştirme çalışmalarının desteklenmesi, üniversitedeki bilimsel potansiyelin sanayiye aktarılarak ekonomik değere dönüşmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ostim Teknopark, Bronz, Turkuaz ve Turuncu olarak 3 bina ile hizmet veriyor. Turuncu Binada kurulumu devam eden PROTA Teknoloji Üretim Atölyesi, KOBİ, girişimci, tasarımcı, akademisyen ve öğrencilerin prototip üretmelerine ve AR-GE çalışmalarına imkân sağlayacak alternatifli makine parkuru ile bin metrekare atölye ve 600 metrekare ofis ve kuluçka alanı ile faaliyet gösterecek. İmalat desteklerinin yanı sıra atölyede gelişen teknolojilere yönelik teknik ve teorik eğitimler ile birlikte mentorluk desteği de verilecek.
HER ALANDA DESTEK
Ostim Teknoparkın bir diğer projesi INNO:14 Hızlandırma Merkezi, Turkuaz Bina’da 2021 Aralık ayında faaliyete geçti. Merkezde firmalara eğitim, mentorluk ve danışmanlık hizmetleri sağlanırken, üyelerin sektörlerine ve iş hacimlerine göre ihtiyaç duydukları her alanda destek alabilecekleri bir kültür oluşturulması hedefleniyor. Bu kültür sayesinde üyeler; AR-GE faaliyetlerini yürütürken, mentor ve danışmanlar aracılığıyla talep ettikleri konularda destek alabiliyor, merkezdeki diğer üyeler ile tecrübe paylaşımı yapabiliyorlar. Hızlandırma Programında yer alabilmek için iki aşamalı bir değerlendirme yapılıyor.
FİRMAYA ÖZEL ÇÖZÜMLER
Firmaların AR-GE faaliyeti sürdürülürken aynı zamanda iş geliştirme ve pazar araştırma gibi konulara vakit ve bütçe ayıramadığından hareket eden Ostim Teknopark, bu eksikliği INNO:14 Hızlandırma Merkezi ile gidermeye çalışıyor. INNO:14 genel anlamda firma ve girişimcilerin AR-GE çalışmalarını geleneksel iş geliştirme yöntemlerinden ziyade, daha verimli yöntemlerle devam ettirmeleri için her bir firmanın ihtiyaç duyduğu konularda destek vermeyi hedefliyor. Ostim Teknopark, geçtiğimiz yıllarda gelişen ve değişen teknoloji konusunda farkındalığı yüksek, firmaların ihtiyacına göre yön alabilen projeler geliştirdi. Bu vizyonu bundan sonraki dönemlerde de devam ettirmeyi planlayan Teknopark, ekosistemin değişen ihtiyaçlarına yönelik destek mekanizmaları oluşturma ve gerekli konularda paydaş olma doğrultusunda çalışma yürütecek.