SAVUNMANIN TEKNOPARK KANADI

İvedik OSB yerleşkesinde üretim, tecrübe, inovasyon ve kararlılık kavramlarının kanatları altında yükselen inovasyon sahası Teknopark Ankara, Türkiye’nin savunma sanayii altyapısına tuğla koyan üretimleriyle göz önünde.

21 Mart 2022 Pazartesi 08:35
SAVUNMANIN TEKNOPARK KANADI

ANTİ İHA’LARI KONUŞULUYOR

Sanayicinin katma değerli üretimini teşvik etme hedefleriyle İvedik OSB içerisinde kurulan Türkiye’nin ilk uygulamalı TGB’si Teknopark Ankara; savunmadan yazılıma, elektronikten bilişime kadar birçok sektörün temsilcisi olan firmaya kucak açıyor. Savunma sanayisine en çok katkı sağlayan iki TGB’den biri olarak niteliği ve büyüme potansiyeli yüksek 200 firmanın yer aldığı Teknopark Ankara, yaptığı üretimlerle yurt dışında da konuşuluyor. Orta Doğu’dan Azerbaycan’a kadar birçok bölgede kullanılan anti İHA savunma sanayi sistemleri OSB’yi güçlendirmek adına kurulan Teknopark Ankara’da üretiliyor ve Türkiye’yi temsil etmiş oluyor. Bölge aynı zamanda pandemiyle mücadele kapsamında TSE’nin güvenli hizmet sertifikasını alan ilk TGB.

   

UYGULAMALI TEKNOPARK

AR-GE ve inovasyona önem veren ve sektörleri besleyen bir yapı olarak kurgulanan Teknopark Ankara, bu sebeple savunma sanayisi başta olmak üzere birçok artı değer vadeden projenin içerisinde yer alıyor. Güney Kore’deki ekosistemden ilham alan Teknopark Ankara’nın fikrî temelleri atılırken üst katlarında AR-GE birimleri olan üretim merkezlerinin yer almasına karar verilmiş, daha net ifade ile uygulamalı bir teknopark modeli ortaya konmuştu. AR- GE ve uygulamanın bir arada olduğu, birbirinden uzak olmayan bir model tasarlayan yapı, ofislerin teknoloji ile bağının kopmamasına azami özen gösteriyor.

   

İHTİYAÇ ARAŞTIRMASI

Ekosistemi sağlam temellerle kurma noktasında sanayicinin de bölgede oluşunun büyük bir avantaja dönüştüğü ekosisteme kurulu olan Teknopark Ankara, uygulama alanlarına olan yakınlığıyla AR-GE neticelerini daha erken almaya başladı. İnsanlar üretim ve uygulamada daha rahat hareket etmeye başladı. Gelen firmaların projelerini çok sıkı bir incelemeye tabi tutan Teknopark Ankara, üreteceği projelere Türkiye’nin ihtiyacı olup olmadığını, projelerin sahada karşılığı olup olmadığını, üretilecek ürünün başka bir firma tarafından karşılanıp karşılanmadığını araştırıyor. Mükerrer projeler yapmamaya özen gösteren TGB, inovasyona yeni soluk getirmeyi seviyor. Gelen firmanın üretmek istediği teknolojinin segmentinin ne olduğu, firmanın altyapısının buna müsait olup olmadığı gibi değerlerin hepsine bakılıyor.

   

BAŞARIYA ÖDÜL NİŞANI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın İstanbul’da gerçekleşen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı’nda örnek gösterdiği iki bölgeden biri olan Teknopark Ankara, gençlere ‘ön kuluçka’ aşamasında imkân sağlayıp yol ücretlerini karşılamaya kadar destek veriyor. 8. AR-GE ve Tasarım Merkezleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesinde ödüle layık görülen Teknopark Ankara, kat ettiği mesafe ile hanesine önemli bir ödül kattı. TGB, Erken Aşama Teknoloji Geliştirme Bölgeleri arasında 2’ncilik ödülüne layık görüldü. Teknoparkın ödülünü, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın elinden Teknopark Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin ve Genel Müdür Berk Yavru alarak, bölgeye büyük bir gurur yaşatmıştı.
   

TEMSİLİ DE GÜÇLÜ

Savunma sanayi ve elektronik sektöründe cazibe bölgesi haline gelen Teknopark Ankara, iş birliklerini artırma ve firmalarımızın yanındaki güç olma amacıyla savunma ve elektronik sektöründeki 28 firmasıyla IDEF’e katıldı. Bu sayıyla fuara en çok firmayla katılan bölge olan TGB hem iş birliklerini artırma hem de firmalarına destek olma hedefi güttü. “Ayakları yere basmayan festival” TEKNOFEST 2021’de de gösteren Teknopark Ankara, 10 firmayla festivale çıkarma yapmıştı. SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda da 24 firmasıyla fırtına estiren Teknopark Ankara, merkez noktada kurduğu standıyla geniş bir katılımcı kitlesine etmeyi başarmıştı.

   

İHA HEDİYE ETTİ

15 Temmuz girişimi sonrası ürettiği insansız hava araçlarını Türk Silahlı Kuvvetlerine hediye eden ve ülke savunmasına katkı sunan şirketlerin kabiliyetiyle savunma sanayisine tuğla koyan Teknopark Ankara’nın geliştirdiği teknolojiler genç girişimci adaylarından da büyük ilgi görüyor. Yeni projelerin doğmasına ilham veren ve TSK’nın envanterine yeni inovasyonların katılması için ter döken Teknopark Ankara’da, sektörel koordinasyon da güçlü. Bölge, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından lansmanı yapılan ve ortağı olduğu Kalecik’te kurulan İHA Test Merkezinin açılış töreninde Savunma Sanayi Başkanı ile beraber de imzasını attı.

   

DOĞAL KÜMELENME

Ticari hacim olarak firmaların cirosunun 2,5 milyar TL’yi geçtiği bölge; Türkiye’nin en büyük “Doğal İnsansız Hava Aracı Kümelenmesi”ni bünyesinde barındırıyor. Teknoparkta, bunu destekleyen nitelikte 28 firmadan oluşan Ticaret Bakanlığı destekli Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme Projesi yürütülüyor. Teknopark Ankara, havacılık ve savunma sanayi sektörlerinin daha güçlü hale getirmek amacı ile Ankara’nın Kalecik ilçesinde kurulan İnsansız Hava Aracı Test Merkezinin hem fikir hem proje liderliği görevini üstleniyor.

   
ŞİMDİDEN REZERVE EDİLDİ

B2B etkinliklerinde TAİ, Türk Traktör, Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı ile firmalarını bir araya getiren bölgede, toplamda yürütülen 850 projenin 475 tanesi tamamlandı. Kampüsünde 2 bin AR-GE personelinin çalıştığı Teknopark Ankara için 50 firma ise şu an sırada. Yüzde yüz doluluk oranı ile faaliyetlerine devam eden Teknopark Ankara’ya ek TGB alanı olarak ilan etmeyi düşünülen ve yaklaşık 4 bin 500 metrekare alana sahip OSB Başkanlık Binası için başvuru işlemleri tamamlandı, Bakanlık tarafındaki işlemlerin sonuçları bekleniyor. Binanın tamamı, daha açılmadan AR-GE firmaları tarafından rezerve edildi.

   

NASA, APPLE, SAMSUNG, TESLA…

Bölgede büyüyen 2 firmanın AR-GE merkezi olma, 27 firmanın ise üretim merkezi ve fabrika kurma başarısını gösterdiği Teknopark Ankara’da 11 firma yatırım alarak rüştünü ispatladı. Bölgede NASA, Samsung, Apple ve Harward gibi prestijli kurumlara yüksek teknolojiye sahip atomik mikroskop ve test sistemleri veren Nanomanyetik firması bu sene de dünyanın en büyük araç üreticisi olan Tesla’ya ürünlerini ihraç etti. Teknodizayn da dünyaca ünlü Jaguar firmasına sanayi tipi 3 boyutlu yazıcı ihraç etme başarısını gösterdi. Bölgedeki İHA devi Zayron firması Hindistan’dan yatırım alarak IDEF Fuarı’nda imza töreni ile başarısını resmileştirdi. Türkiye’nin en hızlı kitlesel fonlama başarısını elde eden firma Securify 5 saatte ve en hızlı fonlanan ikinci firmamız Alpgen ise 1,5 gün içerisinde fonlandı. Firmalarının 108 kamu destekli projeyi başarı ile tamamladığı bölgede, 51 kamu destekli proje ise yürütülmeye devam ediyor.

   

KULUÇKADA YÜKSEK BAŞARI

Ankara sanayisinin kuluçkası niteliğinde olan Türkiye’nin en kalabalık ikinci OSB’si olan İvedik OSB’nin vizyonu ile firmaların gelişimine büyük önem veren Teknopark Ankara, kurduğu Nar Kuluçka Merkezi ile girişimcilere proje danışmanlığı, mentorluk ve atölye imkânları sunuyor. 2020 yılı endeks verilerine bakıldığında kuluçka firmalarından yüzde 80’i yatırım aldı. Kuluçka merkezinden 2021 yılı başından itibaren 14 firma başarıyla mezun oldu. Yüzde 400 kapasite artıran merkezin ise inşası tamamlandı.

   

ZİNCİRE 2017’DE KATILDI

2023'te 50 milyon dolara yakın ihracat yapmayı hedefleyen Teknopark Ankara, yüzde 95 İvedik OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı ve yüzde 5 Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ortaklığıyla 75 bin metrekare alan üzerinde 2017 yılında faaliyete geçmişti. Bölge, çağın gereksinimlerine uygun altyapı ve fiziki imkanlarla donatılmış bir inovasyon sahası olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Anahtar Kelimeler:
Teknopark Ankara
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.