Haber: HELİN AYGÜN
1987 yılında Ankara’nın yeni sanayi bölgesi olarak tespit edilen ve 38 kooperatifin oluşturduğu sinerji ile kurulan İvedik OSB, bugün 8 bin 300 firmasıyla Ankara ekonomisinin yapı taşları arasında yer alıyor. Bölgesel ekonomik performansın rekabetçi üstünlüğünü belirleyen ana etkenlerden en önemlisinin teknolojik gelişme olduğunun bilinciyle hareket eden OSB yönetimi, yeni teknolojilerin ekonomik gelişmeye yön veren gücünü sanayiciye yansıtmak için teknolojiye bağlı olarak yapılacak yenilikler ile bölgesel ekonomik performansı geliştiren bölge stratejileri uyguluyor. Bölgeyi yalnızca Ankara’nın değil, Türkiye’nin en önemli sanayi bölgelerinden biri haline getiren İvedik OSB Başkanı Hasan Gültekin, yüzde 98 doluluğuyla OSB’nin istihdamda önemli bir sorumluluk üstlendiğini söyledi. Pandemi dönemine rağmen birçok ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Gültekin, “2020 yılında bölgemizin elektrik tüketimi 169 milyon 952 bin kilovat saat oldu” dedi.
KENT SANAYİSİNE KİMLİK KAZANDIRDI
İvedik OSB olarak 2006-2007’den sonra bölgede geleneksel yöntemlerden uzaklaşan teknolojik altyapıyı kurmak için çaba sarf ettiklerini dile getiren Gültekin, bölgelerinde 8 bin 300 civarında firma olduğunu, parsel sayısının ise 7 binin üzerinde olduğunu kaydetti. Gültekin, “120 bin kişiye iş ve aş verilen İvedik OSB’nin doluluğu yüzde 98. OSB’mizin her noktasında çarklar dönüyor. Kentin merkez lokasyonunda üretim yapan mega bir OSB’yiz, Ankara sanayisine kimlik kazandıran faaliyetler yürütüyoruz” dedi.
MİLLİ ÜRETİM
Başkan Hasan Gültekin, yerli ve milli üretimlerle kendilerini ortaya koyduklarını, teknolojik bağlamda da dönüştüklerini söyledi. Ülkece teknoloji tabanlı üretime hazır olunduğunu belirten Gültekin, “Biz de İvedik OSB olarak fırsatları değerlendiriyoruz. Firmalarımız ihtiyaç duyulan noktada gerekli üretim desteğini eksiksiz sağlıyoruz. Zor dönemlerde bile önemli üretimler yapan işletmeler gerçekten yaptıkları işlerin karşılığını aldılar ve pandemiden olumsuz etkilenmediler. Hep söylediğimiz gibi doğru üretim ve doğru ürün üreticisini üzmedi. Lakin artık, iç piyasadaki şartlarla üretmek ve satmak değil, dış piyasayı da düşünmek zorunda olduğumuz bir dönemdeyiz. İvedik OSB olarak birçok ülkeye ihracat yapıyoruz” diye konuştu.
ELEKTRİK TÜKETİMİ ARTTI
İvedik OSB’de elektrik tüketiminin bir önceki yıla göre yüzde 3,6 oranında arttığını anlatan Gültekin, “Bu rakam da bizim üretimi asla bırakmadığımızın en büyük kanıtıdır. Ayrıca toplam elektrik abone sayımız 8 bin 940 oldu. Hiçbir abonemizsin 6 ay içerisinde borçtan kaynaklı elektriği kesilmedi ve üretimleri aksamadı. Buna bağlı olarak herhangi bir icra faaliyeti de gerçekleşmedi. Bölgemizdeki bir sanayi abonesi bölge dışındaki sanayi abonesine kıyasla yüzde 33 daha ucuz elektrik kullanıyor. Bu da bizim üretimi kolaylaştırıcı yönümüze vurgu yapan bir özelliğimiz. Toparlanmayla birlikte böyle bir dönemde büyük tesislere yarı mamul ve yedek parça imal ederek tedarik sağlayan OSB firmalarımızı kollamamız ve onların önünü açmamız gerekiyor. Bizim öteden beri uğraşımız, bu firmaların ufak çaplı da olsa kendi ürünlerini ortaya koyup ihracat yapmalarını sağlamaktır. İhracatı geliştirme projeleriyle bunu destekledik. Bu anlamda yaptığımız çalışmalar neticesinde de büyüyen ve ürünlerini ihraç eden firmalarımız var. Buradan hareketle Türkiye teknolojik altyapısını iyileştiriyor” değerlendirmesini yaptı.