YEREL VE KÜRESELİN GÜCÜNÜ BİRLEŞTİRECEK

Turizm teknolojisinden tarıma, gıdadan savunma sanayine kadar pek çok firmaya ev sahipliği yapan Antalya Teknokent, “Teknoloji Vadisi” ile Antalya’yı ve Türkiye’yi geleceğe hazırlayacak.

17 Ocak 2022 Pazartesi 09:25
YEREL VE KÜRESELİN GÜCÜNÜ BİRLEŞTİRECEK

Akdeniz Üniversitesinin bilgi birikimiyle, bölge sanayisinin inovatif fikirlerini harmanlayan Antalya Teknokent, AR-GE odaklı ileri teknoloji üreten 155 inovatif firmasıyla ekosistemi zenginleştiriyor. Toplam 365 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Antalya Teknokent, turizm teknolojisi, tarım, biyoteknoloji, gıda, medikal, sağlık, elektrik-elektronik, savunma sanayi, yazılım ve bilişim sektörlerinde iddialı firmalara ev sahipliği yapıyor. Kenti inovasyon ve teknoloji merkezi haline getirecek bir projeye imza atacak olan Antalya Teknokent, “Teknoloji Vadisi”ni gençlerin ve geleceğin yeni mühendisleri için tasarlıyor. Antalya Teknokent Genel Müdürü İbrahim Yavuz, Teknoloji Vadisinde bulunan işletmelere AR-GE ve yenilik faaliyetleri sonucu çıkan yeni ürün/ürünleri ticarileştirme, ülke ekonomisine katma değer oluşturmaları, uluslararası pazarda yer almaları için destek vereceklerini söyledi. 

SIRALAMADA 8’İNCİ

Antalya Teknokentin Türkiye AR-GE ve inovasyon ekosistemine katkıları nelerdir?

Antalya Teknokent, yapmış olduğu çalışmalar, geliştirdiği AR-GE çıktıları, katma değer üreten projeleri, ekonomik katkıları, kamu-üniversite sanayi ekosistemini besleyen tüm olanakları sayesinde 2018 yılında Tüm Teknokentler arasında 35’inci sıradan 10’uncu sıraya yükselerek “En İyi Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgesi Ödülü”nü aldı. 2019 yılında çalışmalarına ara vermeden hızla devam eden Teknokentimiz, sıralamasını 8’inci sıraya taşıyarak bölgemizi ve üniversitemizi gururlandırdı. Yakın zamanda düzenlenen 8. AR-GE ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi'nde Teknokentler Performans endeksine göre 63 teknokent içerisinde 8’inci sırada yer alarak başarısını bir kez daha taçlandırdı. Antalya Teknokentin vizyonu, üniversite altyapı olanakları ile desteklenen AR-GE çalışmalarını ekonomik güce dönüştürerek, üretilen teknoloji ile doğru orantılı olarak Türkiye’nin payını artırmaktır.

AVRUPA’YLA DİRSEK TEMASI

Teknokentinizin dahil olduğu uluslararası projeler nelerdir?

Antalya Teknokent, uluslararasılaşma stratejilerini hem yenilikleri yerinde inceleyerek takip etme hem de uluslararası arenada iş birliği ve rekabet üzerine kurguladı. Bu anlamda Avrupa İşletmeler Ağı’na dahil olarak bünyesindeki şirketlerin rekabet gücüne güç kattı. Antalya KOSGEB Başkanlığında Antalya Teknokent, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyla oluşturulan Avrupa İşletmeler Batı Akdeniz (EEN-WESTMED) Konsorsiyumu 2015 yılından beri başarılı şekilde yürütülüyor. Dünya çapında 2’ncilik ödüllü uluslararası hızlandırma programı olan CAP Programı’na (CYBERPARK, Accelerator Program) Antalya Teknokent ve Bilkent CYBERPARK iş birliği ile 2019 yılında Teknokent firmalarımızı dahil ettik. Firmalarımız Türkiye’de gerçekleştirilen 7 haftalık eğitim programı ardından ABD San Francisco’da 3 haftalık programa katılmış bulundular. Ayrıca Antalya Teknokent, 2019 yılında ülkemizin “Travel Technology” sektöründe öncü olarak faaliyet gösteren AR-GE firmaları ile birlikte Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen dünyanın en önemli turizm fuarı olan ITB Berlin’e katıldı.

7/24 HİZMET

Girişimcilik ve Kuluçka Merkeziniz hakkında bilgi verir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Teknokentin dinamik yapısı birleştiğinde, ortaya Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi, İnovasyon Merkezi çıkıyor. Akdeniz Üniversitesinde birçok farklı bölümde okuyan öğrencilerimizin neredeyse tamamına kucak açmış durumdayız. Bunu da 2018’de tam olarak faaliyete geçen ve 7/24 öğrencilerimize hizmet veren Antalya Teknokent Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi, Teknoloji Transfer Ofisi ve Prototip Atölyesi ile Teknokentin çatısı altında farklı branşlarda hizmet veren bir yapıyla sağlıyoruz. Öğrencilerimiz gerek üniversitede gerekse Teknokentte gerçekleştirdikleri projeleri Antalya Teknokent Prototip Atölyesinde ve Girişimcilik ve Kuluçka Merkezinde hem akademik hem de ticari bir ürün olarak önümüzdeki yıllara aktarabilir ve şirketleşmelerini tamamlayıp kendi işlerinin sahibi olabilirler.

TRAVEL TEKNOLOJİDE İDDİALI

Teknokentinizin öne çıktığı alanlar nelerdir?

Şu an Türkiye’nin özellikle travel teknoloji, yani turizm teknolojileri ve yazılım alanında üniversitemizden mezun ve bu şirketlerde çalışan birçok öğrencimiz var. Travel teknolojiye bakıldığında, Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokentte üretilen ürünler, Türkiye’deki tüm turizm yazılımlarının neredeyse yüzde 90’ını oluşturuyor. Bu şu açıdan önemli: Destinasyon açısından Antalya’ya turizm şehri olarak bakarsak diyebiliriz ki turizm sadece oteli planlamak değildir. Aynı zamanda onun altyapısını, booking sisteminin kurulmasını ve otel-acente otomasyonunun kurulmasını düşündüğümüzde bu tam anlamıyla büyük bir sektör haline gelmiş durumda. Yani Antalya’da; turizm, tarım ve ticaret üçlüsüne teknolojiyi de eklemiş durumdayız.

3 YILDA 17 HACKATHON

Girişimcilere yönelik ne gibi hizmetleriniz bulunuyor?

Antalya Teknokent; öğrenci, akademisyen, sanayi iş birliği; diğer bir tanımla, kamu, üniversite, sanayi iş birliğinin faaliyete geçtiği, hayat bulduğu bir merkezdir. Öğrencilik yıllarında alınan eğitimin özel sektörle buluşması gerekiyor. Gerek staj gerek sosyal faaliyet açısından Antalya Teknokent de üniversite öğrencileri açısından önemli bir yere sahip. Bunu birkaç işlemle anlatabiliriz. Antalya Teknokentte biz farklı alanlarda hackathon’lar düzenliyoruz. Son 3 yıldır 17 kez hackathon düzenledik. Öğrencilerimizle sadece bir çay-kahve sohbetinden öte birlikte iş yapabilme ve hayata bakabilme kültürünü Antalya Teknokentte gerçekleştiriyoruz. Eğer bir projeniz, bir iş fikriniz varsa TÜBİTAK aracılığıyla, TÜBİTAK BIT desteklerinde, yine Antalya Teknokentte ve Akdeniz Üniversitesinin ilgili birimlerinde faaliyetleri sürdürürken takip edebilirsiniz. Burada yapılan her projeye destek olabilecek bir ekibin ve güçlü bir kadronun olduğunu hatırlatmak istiyorum.

TİCARİLEŞTİRME DESTEĞİ

Teknoloji Vadisi projenizden bahseder misiniz?

Teknoloji Vadisi, Akdeniz’in Teknoloji Üssü olacak. Yaklaşık 278 bin 429 metrekare kullanılabilir alan Teknoloji Vadisi için kullanılacak. Bu büyüklükteki açık alanın parselasyon planı yapılarak 20 parsele bölünerek AR-GE firmalarına kiraya verilmek üzere hazır hale getirildi. Böylelikle savunma sanayiden, ilaç ve medikal firmalarına, havayolu şirketlerinden, yapay zekâ geliştiren yazılım merkezilerine kadar birçok girişimci burada şirketleşebilecek. Antalya’yı ve Türkiye’yi geleceğe hazırlayarak, yerelin imkânlarını küreselin gücüyle birleştirerek, Antalya’nın 20 yıllık girişimcilik ve inovasyon ekosisteminin temelini oluşturacak. Antalya Teknokent Teknoloji Vadisinde bulunan işletmelere AR-GE ve yenilik faaliyetleri sonucu çıkan yeni ürün/ürünleri ticarileştirme, ülke ekonomisine katma değer oluşturmaları, uluslararası pazarda yer almaları için destek verecek. Bu proje ile sürdürülebilir kalkınma, istihdamın ve rekabet gücünün artırılması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi olmak üzere üç ana amaca hizmete edecek. Bölgede inovasyon kültürünü, ilgili paydaşlar arasındaki bilgi ve teknoloji akışını teşvik etme ve yönetme, bünyesinde bulunan işletmelerin AR-GE ve inovasyon odaklı rekabetçiliğini destekleyerek yerel ve bölgesel ekonominin gelişimine katkı sağlama hedefleriyle akıllı uzmanlaşma dörtlü sarmal modelinde yer alan etkin aktörlerden biri haline gelmesi ve bölgedeki inovasyon ekosistemini geliştiren tüm aktörlere liderlik etmesini hedefliyoruz. Teknoloji Vadisi ile taçlandırdığımız bu büyümenin devamında Antalya Teknokentte çalışmalarını yürütecek son şirket ülkemizin savunma sanayi üretiminde en önemli kuruluşlardan biri olan TUSAŞ ile anlaşmamız oldu. TUSAŞ, 2023 yılında hangardan çıkacak Milli Muharip Uçak'ın yazılımlarını Antalya'da gerçekleştirecek.

Son Güncelleme: 17.01.2022 09:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.