Röportaj: Ümit UÇAR
Balıkesir Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan, Türkiye’nin yerli-milli üretim noktasında önemli firmalarına AR-GE danışmanlık hizmeti sağlayan ve ulusal düzeyde (TÜBİTAK, SAN-TEZ gibi) AR-GE projelerinde yürütücü ve araştırmacı görevlerinde bulunan Balıkesir Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Erhan Balcı, Sanayi TV’ye konuştu. Mart 2019’dan itibaren genel müdürlük görevinde bulunduğunu, teknokent bünyesinde yeni iş fikirlerinin hayat bulduğunu, girişimciliğin yeşerdiğini, gençlerin proje fikirlerinin önemsendiğini ve onlara danışmanlık desteği sağlandığını ifade eden Balcı, kentteki KÜSİ ağıyla ve TSO’larla kurdukları nitelikli iş birlikleri vesilesiyle girişimcileri TGB’ye dahil etme çalışmaları yaptıklarını dile getirdi. Pandemiye rağmen 2020 sonu hedeflerinin yarı yarıya doluluğa ulaşmak olduğunu ifade eden Balcı, her sektörden AR-GE amacı güden tüm girişimcilere davette bulundu. “TGB’ler; AR-GE, yazılım ve tasarım temelli ürün imalatı için firmaları ve girişimcileri özendirmeli, onlara destek olmalı ve yönlendirmelidir” diyen Balcı, yol haritalarında en ön sıralarda yer alan iki hedefi de gazetemizle paylaştı...
İŞ FİKİRLERİ HAYAT BULUYOR
2015’te kurulan ve Ekim 2019’da faaliyete geçen Balıkesir Üniversitesi TGB Yönetici A.Ş’nin ortakları arasında Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir OSB, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası, Bandırma Ticaret Borsası, Bandırma OSB ve Burhaniye Ticaret Odası olduğunu söyleyen Erhan Balcı, bina hibe desteğinin yanı sıra kuruluş ve faaliyete geçiş süreçlerindeki tüm destekleri ve etkin koordinasyonundan ötürü; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’a da teşekkürlerini iletti. Balıkesir Teknokent faaliyete geçtikten sonra geçen 1 yıllık süreçte 16 firma ve 8 ön kuluçka girişimcisinin AR-GE ve yazılım iş fikirlerini hayata geçirmek üzere Teknokente kabul edildiğini söyleyen Erhan Balcı, “Böylece, içlerinde ön kuluçka ve kuluçka alanlarının da bulunduğu yaklaşık 2 bin 100 metrekare kiralanabilir ofis alanımızın halihazırda yüzde 30’luk kısmı (22 ofis) doldu. Ayrıca, 10 firmayla TGB’mize proje başvurularıyla ilgili iletişimimiz devam ediyor. Pandemiye rağmen, 2020 yılı sonu hedefimiz yüzde 50 doluluk oranına ulaşmaktır. Bünyemizdeki firmalar, yazılım, oyun, elektrik-elektronik, makine, yenilenebilir enerji ve kimya sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Teknokentimizde, halihazırda 16 proje yürütülüyor ve 1 yıllık süreçte 3 proje başarıya erişti” açıklamasını yaptı. Kentteki OSB, sanayi ve ticaret odaları, ticaret borsaları, SMMM odası yönetimleriyle ve kamu-üniversite-sanayi iş birliği kuruluyla çok yakın iletişim ve iş birliği içerisinde olduklarını söyleyen Balcı, “AR-GE temelli ürün ve yazılım üreten firmalar ile girişimcilerin Teknokentimize yönlendirilmesi noktasında desteklerini alıyoruz. Her sektörden firmalarla aktif görüşmeler yapıyoruz. Çünkü biliyoruz ki her sektörde AR-GE vardır. Firmalara ve girişimcilere azami seviyede ulaşmanın yanı sıra AR-GE temelli girişimciliğin önemi ve teknokentlerin işlevi hakkında Balıkesir’deki farkındalığı arttırmak amacıyla; girişimcilik, TGB mevzuatı, AR-GE destekleri gibi konularda eğitimler gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
“TGB’LER AR-GE’NİN OKULUDUR”
Yerli ve milli üretimin ileri seviyelere çıkarılmasında, TGB’lere düşen önemli bir rol olduğunu söyleyen Balcı, “TGB’lere, AR-GE’nin okulu olma rolü düşüyor. TGB’ler; AR-GE, yazılım ve tasarım temelli ürün imalatı için firmaları ve girişimcileri özendirmeli, onlara destek olmalı ve yönlendirmelidir. Örneğin; biz girişimcilere ve firmalara, yenilikçi üretimin hem kendileri hem de ülkemiz açısından ne denli önemli bir ihtiyaç olduğunu anlatıyoruz. Devamında AR-GE, tasarım ve yazılım temelli üretime ilişkin projelerin hangi aşamalara sahip olması gerektiğini izah ediyoruz ve projeleriyle ilgili görüşlerimizi sunuyoruz” açıklamasını yaptı. Milli Teknoloji Seferberliği için katkı sunma ekseninde, yeterli düzeyde hazırlanmamış olsa bile bir projeye kolayca “olmaz” demediklerini söyleyen Balcı, gençlerin en büyük güvence olduğunu, bu sebeple danışman desteği sağlayıp, firmalarla akademisyenleri eşleştirdiklerini ifade etti. Firmalara yol göstermenin öneminden söz eden Genel Müdür, “Eğitim ve destek süreci, hakem değerlendirmeleri olumlu olup firmalar teknokente kabul edildikten sonra da devam etmelidir. Firmalara, ulusal ve uluslararası AR-GE destek programlarına başvuru eğitimleri vermek, başvurularını kaydetmeden önce okuma-inceleme-kontrol desteği sağlamak bu eğitim kapsamlarında sayılabilir. Genç bir TGB olmamıza rağmen, bu faaliyetlerle ilgili etkin bir koordinasyon yapısı oluşturduk. Balıkesir Teknokent olarak; Balıkesir Üniversitesi öğrenci kollarının ileri teknoloji üretimine yönelik çalışmalarına sponsorluk desteği veriyoruz” dedi.
“OYUNA GELİN” ÇAĞRISI
Pandemiyle mücadelede ve savunma sanayinin gelişiminde önemi artan yazılım sektörünü değerlendiren Balcı, “Balıkesir’de yazılım ve oyun sektörü halen gelişim sürecindedir. İlimizde yazılım üzerine sınırlı sayıda faaliyet gösteren firma olmakla birlikte bunların önemli bir kısmı teknokentimiz bünyesinde yer almaktadır. Bir sektörün gelişimi için en önemli faktör insan kaynağıdır. Bu doğrultuda, Balıkesir’de yazılım sektörünün gelişimi için öncelikle Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Eğitim Teknolojileri Bölümü öğrencilerine ulaşmayı, onları staj, işbaşı eğitimi ve benzeri uygulamalarla teknokentimizdeki yazılım ekosistemine dahil etmeyi, bu öğrencilerimizin mezuniyet sonrasında teknokent firmalarında istihdam edilmelerini veya kendi firmalarını kurmalarını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Yazılım ve oyun sektörlerinin sadece ilgili bölümlerin mezunlarının istihdam edilebileceği veya firma kurabileceği alanlar olmadığını söyleyen Balcı, “Yazılım ve oyun projelerine ilgi duyan ve kendini bu konularda geliştirmek isteyen her yaştan Balıkesirliye, teknokent bünyemizdeki firmaların çalışanlarının desteğiyle ve teknokentte çalışan konu üzerine uzman personelimizin görev almasıyla belirli aralıklarla eğitimler düzenlemeyi planlıyoruz” açıklamasını yaptı.
SÜPER PROTOKOL
Balıkesir Teknokentin girişimcilere ve firmalara sunduğu avantajları anlatan Balcı, “Firmalarımızla iletişimimiz çok kuvvetli ve onlara azami derecede faydalı olma noktasında motiveyiz. Firmalarımızın temsilcilerinin ve teknokent çalışanlarımızın kayıtlı olduğu bir anlık iletişim grubumuz mevcut. Bu yolla, TGB’miz ve bünyemizdeki firmalar arasında kesintisiz bir koordinasyon ve bilgi akışını sağlıyoruz. Firmalarımız istedikleri an rahatlıkla TGB yönetimimizle yüz yüze sorunlarını görüşebilme fırsatı bulabiliyor. Bu yüksek iletişim seviyesiyle, onların ihtiyaçlarını daha iyi anlayabiliyor ve onlara TGB mevzuatında tanımlı avantajlar dışında ekstra avantaj şeklinde çözümler sunabiliyoruz. Bu iletişimin sonucunda, firmalarımıza sunduğumuz çözümlerden biri; üniversitelerin merkez laboratuvarlarından test ve ölçüm hizmeti alımlarında firmalarımıza indirim yapılmasına yönelik imzaladığımız protokollerdir” şeklinde konuştu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile kentteki meslek liselerinin atölyelerinin ve Balıkesir OSB Mesleki ve Teknik Eğitim atölyelerinin, TGB firmalarının kullanımına açılması için yürüttükleri protokol çalışmaları olduğunu söyleyen Balcı, “Tamamlandığında, firmalarımız çok kapsamlı bir prototipleme atölye ağında çalışma imkanı kazanacak” bilgisini verdi. Lokal melek yatırımcı ağı kuracaklarını söyleyen Balcı, “Görüşmeler yapıyoruz. OSB ve TSO’ların Teknokent yönetici şirketimizin ortakları olması sebebiyle, melek yatırımcı ağı kurma noktasında sanayiden azami desteği görmeyi umuyoruz” dedi. “Avantajlarımızdan biri de, firmalarımızın projeler kapsamında veya dışında ürettiği ürünlerin, her geçen gün takipçi sayısı artan TGB sosyal medya hesaplarımız üzerinden tanıtımına yönelik ücretsiz desteğimiz. Özellikle küçük ölçekli firmalar için bu destek çok değerli” diyen Balcı; TGB’nin, spor tesisleri, yemekhane, konuk evi, kütüphane ve Tıp Fakültesi Hastanesi gibi firmaların faydalanmasına açık çeşitli imkanlara sahip Balıkesir Üniversitesinin yeşil kampüsünde yer aldığını ifade ederek, “Ayrıca, kampüs içinde TGB’mize çok yakın mesafede, Mühendislik ve Fen-Edebiyat Fakülteleri ile MYO mevcut. Bu imkanların, bünyemizdeki firmalar için yetişmiş insan kaynağına erişim, bu kaynağı bünyelerinde tutabilme ve onlardan azami verim alabilme hususlarında faydalı olduğu görüşündeyim” ifadelerini kullandı.
YOL HARİTASINDAKİ İKİ PLAN
AR-GE’nin tüm sektörlerde gerekli olduğunu ve kent için en odaklanılacak alanları belirlediklerini söyleyen Balcı, son olarak şu ifadelere yer verdi: “Balıkesir’in güçlü tarafları olan tarım makineleri ile yenilenebilir enerji alanlarında teknokentimizde kümelenme faaliyetleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Üniversitemizin ortak olduğu ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde yürütülen, nihai hedefleri üniversitemiz bünyesinde yenilenebilir enerji sektörüne yönelik tekniker ve mühendis yetiştirilmesi için eğitim merkezi kurulumu olan, biri tamamlanmış ve 2’ncisi devam eden AB projeleri mevcuttur. Bu projeler neticesinde, kurulumu tamamlanacak yenilenebilir enerji eğitim merkezinin, sektör firmalarının teknokentimize ilgisini arttıracak ve kümelenmesine katkı sağlayacak bir faktör olduğunu değerlendirmekteyim. Kümelenme faaliyetlerinin yanı sıra, yol haritamızda yer alan diğer planlamalarımız; daha önce belirttiğim lokal melek yatırımcı ağının kuruluşu ve TTO birimimizin gelişiminin tamamlanmasıdır.”