Doğu Karadeniz’in en büyük ili olan ve AB hibe destekleri dağıtım planlarında yer alan 15 cazibe merkezinden birisi ilan edilen Trabzon, AR-GE ve inovasyon alanında da bölgenin lideri konumunda. 2004 yılında kurulan Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi, üniversite-sanayi iş birliğinin gerçekleştirilmesi yolunda önemli adımlar attı. Firmaların inovasyon kültürünü ve teknolojiyi üretebilme kabiliyetini geliştirerek rekabet üstünlüğünün artmasına katkıda bulunmasının yanında, üniversitelerde teknoloji ve sanayi odaklı projelerin yapılanmasının hız kazanmasında önemli bir misyon üstlenen Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi, giderek artan başarısını ödülle taçlandırdı. Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen AR-GE ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Bölgeleri Zirvesi’nde, En İyi Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kategorisi’nde, üçüncülük ödülünü almaya hak kazandı.
GİRİŞİMCİNİN YANINDA
Bilim, teknoloji ve inovasyonda yetkinleşmeyi, Türkiye’yi ve bölgeyi erişilebilir bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedefleyen Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi, etkin ve sürdürülebilir bir üniversite-sanayi iş birliği için somut bir ara yüz olmak, yenilikçi teknolojiler için yeni yatırım fırsatları yaratmak ve nitelikli iş imkânları sunarak araştırmacı ve kaliteli iş gücünü bölgeye çekmek için faaliyetler yürütüyor. Teknoloji odaklı 66 firmaya ev sahipliği yapan Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Teknoloji Transfer Ofisi ile de girişimcilere destek oluyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile üniversite-sanayi iş birliğini hayata geçiriyor, girişimcilere patent/faydalı model başvuru ve tescil süreçlerinde rehberlik edip başarılı girişimcilik fikirlerinin şirketleşmesine yardımcı oluyor.
TASARIM MERKEZİ VAR
Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi, girişimcilerin tasarım alanında kendilerini geliştirmesi için de harekete geçerek, 2012 yılında “Tasarım Merkezi” kurdu. Merkezde, bugüne kadar binin üzerinde kişiye eğitim verildi. Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi içinde yer alan ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasına tahsis edilen Trabzon İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezinde de yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine ve ticarileştirilmesine yönelik altyapı oluşturulması hedefleniyor. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı destekli proje, kentte AR-GE kültürünü geliştirecek. 11 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen ve yaklaşık 7 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olan Trabzon İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezinde, eğitim birimleri, kuluçka merkezi ve AR-GE laboratuvarları, katmanlı üretim teknolojileri, 3 boyutlu tarama teknolojileri, sanal ve artırılmış gerçeklik, toz metalürji, biyoteknoloji laboratuvarları ve sanal gerçeklik birimleri yer alacak.