DÜZCE'NİN CAM ÜSSÜ

2005 yılında OSB’ler ailesine dâhil olarak endüstriye değer katan tesisleri bir bir bünyesine katan Düzce 2. OSB, isim yapmış nitelikli cam firmalarıyla ekonominin çarkına su taşıyor. İhracatı odağına alan OSB, sanayicisine yeni üretim alanları sunarak, daha fazla güçlü yatırımı bölgesine çekmeyi hedefliyor.

11 Nisan 2022 Pazartesi 08:46
DÜZCE'NİN CAM ÜSSÜ

ZİNCİRİN GÜÇLÜ HALKASI


5084 sayılı ‘Yatırımların ve İstihdamın Teşviki’ hakkındaki kanun kapsamına alınmasıyla Düzce’ye gelen yoğun yatırım talepleri neticesinde 2004 yılında kuruluşunun startı verilen Düzce 2’nci OSB, birçok sektöre kucak açan karma bir organize sanayi üssü. Kentinin endüstriyel üretimine büyük katkı sunan Düzce 2’nci OSB, alanının yaklaşık yüzde 60’ında işlettiği cam tesisleriyle sektörde bir yıldız gibi parlıyor. Cam alanında ham madde üreten ve camı işleyen firmaların OSB’deki alan ağırlığının yarısından fazlasına sahip olduğunu dile getiren Düzce 2’nci OSB Başkanı Kasım Aktaş, “Alanımızın geri kalanında ise ağırlığını yüzde 35 ile otomotiv sektörü hissettiriyor” diye konuştu.

   

10 YIL ÖNCE SANAYİCİYE GEÇTİ
 

81 hektarlık alanında 11 işletmeye sahip olan ve kentin merkezinde konuşlanan Düzce 2’nci OSB’nin kuruluş serüveninden bahseden OSB Başkanı Kasım Aktaş, “Düzce Valiliği tarafından yatırımcılardan gelen yoğun taleplerin karşılanması amacı ile Düzce’ye 2. OSB kurulma çalışmaları başlamış 25 Mayıs 2005 tarih ve 6391 sayılı yazıları ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının yer seçim komisyonu çalışmalarını tamamladıktan sonra Bakanlığın olumlu görüşü ve Devlet Planlama Müsteşarlığının onayı ile tüzel kişilik kazanmıştır. Kuruluşu itibariyle müteşebbis heyet tarafından yönetilen bölgemiz OSB mevzuatı gereğince faaliyet gösteren firmaların üçte iki oranına ulaşması sonucu 8 Mart 2012 tarihinde Genel Kurul ile sanayicilerimiz tarafından yönetilmeye başlamıştır” şeklinde konuştu.

   

İHRACATI 20 MİLYON EURO

Bölgede ağırlıklı olarak cam, otomotiv yan sanayi ve güneş enerjisi panel sistemlerinden oluşan tesislerin yer aldığını vurgulayan OSB Başkanı Aktaş, bölgeden 20 milyon Euro ihracat yapıldığını, buna karşın 7 buçuk milyon Euro da ithalat gerçekleştiğini aktardı. Aynı zamanda Düzce Camın da sahibi olan Kasım Aktaş, Düzce 2’nci OSB’nin yaklaşık 1.800 kişinin istihdam kapısı olduğunu, bu sayının ilerleyen dönemlerde daha da artacağını ifade etti.

   

AR-GE’Yİ DÜŞÜNMEYEN FİRMASI YOK

AR-GE, inovasyon ve teknoloji politikasından bahsettiği OSB’nin ileri teknoloji karnesini değerlendiren Kasım Aktaş, “Firmalarımızın AR-GE merkezleri kurmalarına destekler vermekteyiz ve bölgemizde yüzde 40’lık bir kesimde AR-GE merkezleri bulunuyor. Bununla birlikte firmalarımızın yüzde 50’lik kesimi de AR-GE merkezi kurulumu için çalışmalara başlamış durumda. Düzce 2’nci OSB olarak da Düzce Üniversitesi ile yaptığımız protokol kapsamında firmalarımızın beyaz yaka çalışanlarının yüksek lisans ve doktora eğitimleri için çalışmalar yapmaktayız” açıklamalarına yer verdi.
   

“GENİŞLERSEK YATIRIMCI ÇEKEBİLİRİZ”

Düzce 2’nci OSB bünyesinde ileri teknolojili ürün üreten işletmelerin toplam firma sayısının yüzde 10’una tekabül ettiğini ifade eden OSB Başkanı Aktaş, ufukta var olan yeni yatırımlar hakkında da Sanayi gazetesinin sorularını cevapladı. OSB’nin gelecek planlarını aktaran Aktaş, son olarak şöyle bir çağrıda bulundu: “OSB içi firmalarımız, yeni yatırımlar yapmaları için arsa taleplerinde bulunuyor. Yani sanayicilerimiz büyümek istiyor, fakat mevcut genişleme alanlarımız maalesef ki yok. Bu sebeple OSB olarak yüzde 100 doluluğa ulaşmış bulunmaktayız. Bu da bizim genişlememizi zorunlu kılan bir etken. Çevremizde bulunan genişleme alanları ile ilgili çalışmalar yapmaktayız. Sanayicimize büyüme imkânları tanımak istiyoruz.”
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.