KARTEPE ZİRVESİ’NE BÜYÜK İLGİ

‘’Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’’ temasıyla toplanan Kartepe Zirvesi, akademisyen, ekonomist, kent bilimcisi ve sanayicileri bir araya getirdi.

26 Mart 2022 Cumartesi 13:24
KARTEPE ZİRVESİ’NE BÜYÜK İLGİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, üniversite ve kurumların iş birliğinde “Dirençli Şehirler ve Şehirlerin Dönüşümü” temasıyla gerçekleştirilen Kartepe Zirvesi, yoğun bir programla devam ediyor.

Bugüne kadar insan hakları, göç, mültecilik gibi küresel konuların yanı sıra şehircilik ve mutlu şehir temalarını da odağına alan Kartepe Zirvesi’nin bu yılki teması “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” olarak belirlendi. Şehirlerin ve insan yerleşimlerinin güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılınması için 22 ülkeden 350 konuşmacı, 26 akademik oturum, 15 panel oturumu, 2 forum ve 8 özel oturumla dört günlük bir beyin fırtınası yapılıyor. Kocaeli Kongre Merkezi'ndeki etkinliğe, OSB’lerden çok sayıda firma ve sanayicinin katıldığı gözlendi.

 

ÇÖZÜMLER GELİŞTİRİLİYOR

Zirvenin üçüncü gününde düzenlenen panelde konuşan ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, her bir bölgeyi, her bir alanı ayrı bir proje olarak ele aldıklarını belirterek, çözümlerini de ona göre yerine getirdiklerini söyledi. Dünya nüfusunun, gelecek yıllarda yüzde 90'nın büyükşehirlerde yaşayacağına işaret eden Çelik, şöyle devam etti:

"Bu şehirlerin yönetimi, akıllı bir şekilde yönetimi, en önemli problemler haline gelmektedir. Bunun için de bugünümüzden, önümüzdeki kısa, orta ve uzun vadede planlamalarımızı yapmamız, icraya geçmemiz ve de bunu yaşanabilir hale, dirençli şehirler, akıllı şehirler haline getirmemiz gerekiyor. Bunun için ASELSAN olarak, yol haritamızda bulunan çalışmalarımızda sürdürülebilirliği ve çevikliği ele alıyoruz. Çünkü bulunan sistemler ve çözümler yaşayabilir olmalı, güncellenebilmeli ve önümüzdeki olabilecek problemlere ve değişimlere göre önlem alabilecek şekilde tasarımının yapılması gerekiyor."

"AMACIMIZ KNOW-HOW SAĞLAMAK"

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu da Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, akıllı şehrin oluşması için gereli teknolojik altyapıyı üretebilecek teknoloji geliştirme bölgesinin ortağı olduğunu söyledi.

Akıllı şehirler konusunda değinen İbrahimcioğlu, "Akıllı şehir, akıllı insanla mümkündür. Yani insanın, dolayısıyla beşeri sermayenin belli bir nitelik kazanması ve o nitelikle beraber oluşacak teknolojik altyapının ürüne dönüşmesi gerekiyor. Teknolojik altyapının kullanılması için buna ihtiyaç var" diye konuştu. İbrahimcioğlu, Sanayi Strateji Belgesinde yüksek teknoloji ve inovasyon, dijital dönüşüm, beşeri sermaye, girişimcilik ve altyapı olmak üzere 5 ana başlık belirlendiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla bir akıllı şehir kurgularken, bu 5 ana başlığa da ihtiyacımız var. Biz burada çalışmalarımızı yaparken, kurguladığımız Bilişim Vadisi ekosisteminde ki Kocaeli merkezimiz ama hem İzmir'de hem de İstanbul'da kampüsler kurduk. Amacımız; aslında bu bölgesel kalkınmanın, şehirlerin akıllanması için gerekli olan know-how sağlamaktır. Bununla beraber şunu ifade etmek lazım; akıllı şehir veriye dayalı yönetilen şehir demektir. Bu akıllı şehir, hepimizin verisini toplamak zorunda yoksa akıllı şehir olmaz. Bu verileri toplayacak, altyapı ve sistemleri geliştirecek firmalarımız mevcut. Biz bu firmalara teşvikler ve destekler veriyoruz."

 

UÇAN ARABA YAPILIYOR

Bilişim Vadisinde yapılan çalışmalardan bahseden İbrahimcioğlu, "Bugün Bilişim Vadisinde uçan araba yapıldığını biliyor musunuz? Bayağı uçuyor, helikopter pistinde testleri yapılıyor. Uçan arabamız var. Türkiye'de 2 uçan araba üretiliyor. Biri Bilişim Vadisi'nin içerisinde. Bu aslında şehirlerimizde yeni regülasyonların da ihtiyaç olduğunun göstergesi" ifadelerini kullandı.


 

İKLİM VE MİMARİ KONULARI ELE ALINDI

Kartepe Zirvesi’nin 3’üncü gününde “İklim” ve “Sürdürülebilir Mimari” konuları ele alındı. İlk oturumun başkanlığını Prof. Dr. Levent Kurnaz yaptı. “Sürdürülebilir Mimari” başlıklı oturumun başkanlığını ise Doç. Dr. Aynur Can yönetti. Oturumda geleceğin akademisyenlerine söz verildi. Şehir bahçeleri uygulamalarının, şehirlerde iklim değişikliği adaptasyonu açısından değerlendirilmesi konusunda dinleyicilere sunum yapan Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi son sınıf öğrencisi Havva Cengiz, sunumunda ilk olarak iklim değişikliğine değindi. Cengiz, “Sera etkisi nedeniyle dünyanın ortalama sıcaklığının artması, küresel iklimde uzun süreli ve kalıcı farklılaşmalara yol açmaktadır ve bu değişimler iklim değişikliği olarak tanımlanmıştır” dedi. İklim değişikliğinin şehirler üzerindeki etkilerini anlatan Cengiz, kaynakların yüzde 60’ndan fazlasının tüketildiğini söylerken sera gazlarının ise yüzde 75’ten fazlasını ürettiğinin altını çizdi. Cengiz, ayrıca yeşil alanların geçirimsiz alanlara dönüştüğünü ve ısı adasının oluşumuna, taşkınlara sebep olduğunu aktardı.

Üç gündür süren zirvenin açılış konuşmasını ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yapmıştı. Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder de etkinliğin ilk gününde bir konuşma gerçekleştirdi.

Son Güncelleme: 26.03.2022 13:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.