Ekim 2019’da faaliyete başlamasına rağmen 30 firmayla yüzde 64,69 doluluk oranına ulaşan Balıkesir Teknokent, pandemi sonrası dönem projelerini hazırladı. Geçtiğimiz mart ayında Teknoloji Transfer Ofisini (TTO) devreye alan Balıkesir Teknokent, şimdi de prototipleme laboratuvarı kurmayı planlıyor. Balıkesir Teknokent Genel Müdürü Öğretim Görevlisi Burcu Aydemir, kısa vadede pandemi sonrası başlayacak yüz yüze eğitimle birlikte öğrenciler için Buluş Atölyesinin teknik ve donanımsal altyapısını geliştirmeyi planladıklarını belirterek “Ayrıca Balıkesir ve çevre illerdeki firmaların ve girişimcilerin talepleri doğrultusunda Teknokentimize bir prototipleme laboratuvarını da kazandırmak istiyoruz” dedi. Balıkesir Teknokente talebin her geçen gün arttığını ifade eden Aydemir “Özellikle son 6 aylık dönemde Teknoket’teki firma sayımız yüzde 50, doluluk oranımız ise yüzde 83,3 artış göstererek toplam doluluk oranımız yüzde 64,69’a yükseldi. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere orta vade de Balıkesir Teknokent’in en büyük ihtiyacının ikinci bir hizmet binası olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
SANAYİYLE İÇ İÇE
Balıkesir Teknokentte, yazılım, endüstriyel üretim, kimya, gıda, jeoloji, dijital içerik üretim, savunma sanayi gibi birçok sektörde faaliyet gösteren 30 firmanın yer aldığını kaydeden Öğretim Görevlisi Burcu Aydemir, “Bu çeşitlilik açıkçası bizleri çok mutlu ediyor. Biz yeni iş fikirlerinin başarılı bir şekilde ticarileştirilmesi hedefindeyiz. Nihai hedefimiz, bilgi ve teknoloji transferini arttırmak yoluyla yüksek katma değerli, AR-GE’ye dayalı ileri teknoloji ürün ve hizmetlerin üretilmesi, teknolojik bilginin ticarileştirilmesini sağlamak” şeklinde konuştu. Bu amaçla, Balıkesir’de faaliyet gösteren sanayi kuruluşları, odalar, belediyeler, okullar, sivil toplum kuruluşlarıyla sıklıkla bir araya geldiklerini anlatan Öğretim Görevlisi Burcu Aydemir, şunları söyledi:
“Bu buluşmalarda Teknokenti anlatıyor, Teknokentte yer almalarının kendilerine, şehrimize ve ülkemiz kalkınmasına faydalarını anlattığımız tanıtım toplantıları düzenliyoruz. Ekibimiz sürekli sahada fabrika ziyaretleri gerçekleştiriyor. Burada amacımız Teknokent’in önemini şehirle paylaşmak, bu farkındalığı yaratmak, teknokentimizin bünyesinde geliştirilen ürün ve hizmetleri müşteri potansiyeli bulunan alanlarda tanıtmak.”
69 KİRALANABİLİR OFİSİ VAR
Kuruluş hikayesi 2014’e kadar uzanan Balıkesir Teknokentin paydaşları arasında Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir OSB, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası, Bandırma Ticaret Borsası, Bandırma OSB ve Burhaniye Ticaret Odası bulunuyor. Balıkesir Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Anonim Şirketinin 31 Ağustos 2015’te kurulmasının ardından kuruluş faaliyetleri hız kazanan teknokentin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın hibe desteğiyle inşa edilen 11 bin 908 metrekare kapalı alana sahip binası Ağustos 2019’da tamamlandı. Ekim 2019’da faaliyete geçen ve proje kabulüne başlayan Balıkesir Teknokentin binasında 69 adet kiralanabilir ofis, ön kuluçka ve kuluçka merkezleri, tam donanımlı toplantı, seminer salonu, fuaye, sergi salonu, kafeterya, oyun odaları, kapalı ve açık otoparklar, sosyal alanlar ve çeşitli katlarda teraslar bulunuyor.
İNDİRİMLİ TEST HİZMETİ
Balıkesir Teknokent Genel Müdürü Öğretim Görevlisi Burcu Aydemir, katılımcı firmalarla etkin bir iletişim halinde olduklarını belirterek “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sunmuş olduğu vergi avantajları konusunda firmalara kesintisiz bir koordinasyon ve bilgi akışı sağlıyoruz. Onlara Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) mevzuatında tanımlı avantajlar dışında ekstra avantajlar da sunabiliyoruz” dedi. Bu kapsamda Balıkesir Üniversitesi ile merkez laboratuvarlarından test ve ölçüm hizmeti alımlarında teknokent firmalarına indirim yapılmasına yönelik bir protokol imzaladıklarını açıklayan Öğretim Görevlisi Burcu Aydemir, şöyle devam etti:
“İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız bir anlaşmayla da kentteki meslek liselerinin atölyeleri ve Balıkesir OSB Mesleki ve Teknik Eğitim atölyeleri, TGB firmalarının kullanımına açıldı. Böylece firmalarımız çok kapsamlı bir prototipleme atölye ağında çalışma imkanı buldu. Ayrıca kampüs içinde TGB’mize çok yakın mesafede bulunan Mühendislik ve Fen-Edebiyat Fakülteleri ile MYO, bünyemizdeki firmalar için yetişmiş insan kaynağına kolayca erişim imkanı sunuyor. Ayrıca TTO’muz üniversitemizin bilim ve teknoloji üretiminde kalıcı üstünlükler kazanmasına ve üretilen teknolojinin gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda sanayi ve topluma ulaştırılmasına destek olmayı, akademisyen, öğrenci ve mezunlarımızın girişimcilik ve yenilikçilik kültürünü sürekli geliştirmeyi ve bu yönde atılacak adımları kolaylaştırmada yardımcı oluyor.”