Savunma, denizcilik, sağlık gibi alanlarda aktif faaliyetler yürüten sektör kümelenmeleri, bugüne kadar 200’ü aşkın girişimciyi başarıyla mezun eden kuluçka merkezi, girişimcilerin fikirlerini ticarileşmesinde kritik çalışmalara imza atan TTO ve alanında kendini kanıtlamış yerli ve yabancı pek çok şirket Teknopark İstanbul ekosisteminin yapıtaşları arasında yer alıyor. 7 bin nitelikli AR-GE mühendisinin istihdam edildiği Teknopark İstanbul’da AR-GE yatırımları son hızıyla devam ediyor. 2020’de 2 bin 91 olan AR-GE proje sayısı 2021’de yüzde 27’lik bir artışla 2 bin 267’e yükselen yapının, destek verdiği projeler arasında MİLGEM Korvet, Altay Tankı, Anka İHA, LHD Amfibi Hücum Gemisi ve Oruç Reis gibi savunma sanayisinin önde gelen AR-GE projeleri yer alıyor. Dünya standartlarında oluşturduğu yapısıyla Teknopark İstanbul pek çok ülke teknoparkı tarafından da örnek alınıyor. Özbekistan’da bir teknopark kurulumuna bilgi birikimiyle destek olmaya hazırlanan Teknopark İstanbul, Azerbaycan Karabağ’da kurulması planlanan yüksek teknoloji parkı için de tecrübelerini paylaşacağı kritik bir iş birliğine imza atıyor. Malezya Airports tarafından Malezya’da kurulması planlanan Subang Aerotech Park da yine Teknopark İstanbul’un bilgi birikimi ve tecrübesiyle destek sunacağı teknoloji üslerinden biri olacak.
SEKTÖR ŞİRKETLERİNE KÜME SİNERJİSİ
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve İstanbul Ticaret Odası ortaklığında Sabiha Gökçen Havalimanının yanında kurulan Teknopark İstanbul; ASELSAN, Roketsan, TUSAŞ, STM gibi sektörün devlerini bünyesinde ağırladığı gibi; BASF, SAP, BOEING gibi uluslararası ve büyük ölçekli firmalara ve alanlarında yeniliği ve inovasyonu tetikleyen girişimcilere ev sahipliği yapıyor. 340’ın üzerinde şirketi faaliyet gösterdiği merkezde SAHA İstanbul, İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İSEK), İstanbul Denizcilik Kümelenmesi gibi yapılar da gerçekleştirdikleri çalışmalarla sektör firmaları arasında sinerji oluşturuyor. Özellikle Covid-19 pandemisinin etkisiyle çalışmalarını yoğunlaştıran İSEK, sağlık sektöründeki başarılı projelerin önemli bir paydaşı olarak hareket ediyor. Bakanlık ve sağlık sektörü şirketleri arasında da köprü gören kümelenme bu süreçte Teknopark İstanbul bünyesinde 8 (modüler kabin sistemli, tıbbi cihaz ve biyoteknoloji çalışmaları için elverişli, Class 7 standartlarında, pass box ve ofis alanları da dâhil olarak) temiz odanın kurulum çalışmalarının koordinasyonunu sağlayarak süreci hızlandırıyor.
İLK SİBER GÜVENLİK LİSESİ
Sanayi gazetesine konuşan ve TGB’de 2020 yılında açılan Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin gösterdiği gelişime dikkat çeken Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, “30 öğrenci ile başlayan lisemizde her biri özel başarı diliminde ve çok parlak öğrencilere ev sahipliği yapıyoruz. Siber güvenliğin ülkemiz için kritik önemi düşünüldüğünde lisemizin önemi daha da pekişiyor. Bir teknoloji bölgesinin için kurulan ve alanında ilk olan lisede öğrencilerimiz oldukça nitelikli eğitimler alıyorlar. ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ gibi pek çok savunma sanayi şirketimiz lisedeki öğrencilerimize desteklerini esirgemiyorlar, altyapı desteklerini sağlıyorlar. Öğrencilerimiz yakın zamanda açacağımız siber güvenlik kuluçka merkezinde de bu alanda önemli çalışmalara imza atacak girişimcilerimizle birlikte çalışma şansı bulacaklar. İş dünyasının ve teknolojinin içerisinde yetişecek olan öğrencilerimiz gelecekte siber güvenlik alanındaki nitelikli uzman açığını giderecek. 2021-2022 sezonunda liseye yönelik ilginin artacağını öngörüyoruz ve bu bizi heyecanlandırıyor” dedi. Türkiye’nin ilk siber güvenlik lisesi olan bu yapının paydaşları arasında SSB, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi ve Teknopark İstanbul yer alıyor.
RÜZGÂRI TERSİNE ÇEVİRDİ
Pandeminin Teknopark İstanbul üzerindeki etkisini de değerlendiren Bilal Topçu, “Pandemi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de derinden etkiledi. Pek çok sektörün zorluklarla mücadele etmek durumunda kaldığını biliyoruz. Bizim ev sahipliği yaptığımız şirket ve girişimler özelinde düşündüğümüzdeyse teknoloji odaklı oldukları için motivasyonlarını yükselterek işlerine devam ettiklerini, pandemiyle mücadeleye katkı sunmak için büyük çaba sarf ettiklerini, savunma sanayii üretimlerine son hızda devam ettiklerini rahatlıkla söyleyebilirim. Bu dönemde biz de özellikle girişimci desteklerimizi oldukça artırdık. Teknoparkımıza yönelik talep de arttı yine bu dönemde. Şirketlerin istihdam ettikleri nitelikli AR-GE mühendislerinin sayısı 7 bine yükseldi” şeklinde konuştu.
ULUSLARARASI EKOSİSTEMİ DÖNÜŞTÜRECEK
AR-GE’nin öneminin altını çizen Topçu, “Kampüsümüz büyüdükçe çarpan etkisi oluşturuyor ve kümelenme çalışmalarına eğiliyoruz. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında bu tür çalışmaların içerisinde olmak istiyoruz” dedi. Özbekistan’daki Talent HUB projesinden bahseden Topçu, “Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile ortak yürütüyoruz projeyi. Bir girişimcilik ve kuluçka merkezi kurulacak ve devamında teknoparka dönüşecek bu yapı. Malum, girişimcilik ekosisteminde hızlandırma programları hep gündemdedir. Şirketler belli bir seviyeye geldiklerinde hızlandırma programlarıyla kıta ötesine uçar. Türkiye ve İstanbul, Türki Cumhuriyetlerden, Orta Doğu ve Avrupa’ya kadar birçok yer için çekim merkezi haline geldi. Biz, farklı ülkelerden girişimcilere de Teknopark İstanbul’da ev sahipliği yapmak, mentorluk vermek, şirketleşmelerini sağlamak istiyoruz. Yakın zamanda Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın ise sayılı kuluçka merkezini büyük bir gururla açmaya hazırlanıyoruz. Bu merkezi Avrupa girişimcilik ekosisteminin kalbi haline getireceğiz. Öte yanda global arenada söz sahibi olabilmek için çeşitli adımlar atıp uluslararası iş birliği yapmak lazım. Bu kapsamda; global mentorluk projemiz, Azerbaycan ve Malezya’daki yüksek teknoloji parklarına sağlayacağımız katkılar bizim uluslararası girişimcilik ekosistemini de dönüştürme hedeflerimizi ilk adımları diyebilirim” diye konuştu.
ÇALIŞKAN FİRMALAR BURADA
Son dönemde artan firma başarılarını örneklendiren Topçu, Teknopark İstanbul bünyesindeki şirketlerin dur durak bilmediğini ifade ediyor. Topçu, son olarak şöyle konuştu: “Teknopark İstanbul'un Kuluçka Merkezi Cube Incubation'da AR-GE çalışmalarını sürdüren Foxlab&Robotics, yüksek maliyete sahip gaz kromatografi sistemlerini yerlileştiriyor. Yüzde 100 yerli mühendislik ve donanımla üretilecek cihazlar laboratuvar kurulma maliyetlerinin büyük ölçüde düşmesine büyük katkı sunuyor. Turbofan Motoru Kompresör Buzlanma Önleme Sistemi ile uçak motorunun kompresör kademesindeki buzlanmayı önleyen, verimliliği artırıcı çalışmalar gerçekleştiren Flutherm, yerli solunum cihazı ve yerli solunum cihazı üreten firmalar için özel akış kontrol ünitesi tasarımı çalışmalarına devam ediyor. Firmalarımızdan Mamtaş, sınır bölgelerinde güvenliği tesis edecek ürün geliştirdi. Doğal taş görünümüne sahip ‘akıllı taş’, içindeki 150 gramlık sensör paketi ile 10 yıla kadar görev yapabiliyor. Nanosilver'ın NASA’dan birincilik ödülü kazanan projesi ile geliştirdiği teknolojiler, Mars araştırmalarında kullanılacak. Kamlançu Nükleer Sanayi, kanser tanı ve tedavisinde kullanılan radyolojik test yöntemi PET-BT’nin küçük ölçekli ön prototipini hazır hale getirdi. Medion AR-GE, cerrahların ve tıp öğrencilerinin eğitimindeki gerçek kadavraların yerini alması beklenen yapay kadavra üzerine AR-GE çalışmaları yapıyor. Iradets, çok amaçlı parçacık dedektör sisteminde büyük ilerleme kat etti. Bunun gibi birçok firmamız göğsümüzü kabartmaya devam ediyor.”