AZ BÜROKRASİ ÇOK HİZMET
İstanbul’daki 8, Tuzla’daki 5 OSB’den biri olan İstanbul Anadolu Yakası OSB, 79 hektarlık bir alanda metal ve otomotiv sanayi ağırlıklı olmak üzere, makine, plastik, savunma ve havacılık gibi sektörlerde üretim yapan firmaları bünyesinde barındırıyor. 153 sanayi parselinde 9 binden fazla kişiye istihdam olanağı sağlayan İstanbul Anadolu Yakası OSB (İAYOSB), 1996’da kooperatif olarak kuruldu, 2000’de Tuzla Mermerciler OSB adıyla OSB statüsüne kavuştu ve 2011’de bugünkü adını aldı. OSB’de sosyal donatı alanlarının yanı sıra finans, destek, üretim, ihracat ve istihdam konularında firmalara katma değer sağlayan ve firmaların neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği, bürokratik süreçlerini rahatlıkla yürütebileceği temsilcilikler sanayicinin hizmetine sunuldu.
GEÇMİŞİN MİRASI
İstanbul Anadolu Yakası OSB Başkanı Murat Çökmez, “Geçmişin güçlü mirası üzerine bugünün ve yarının gereksinimlerini karşılayan bir organize sanayi bölgesi sunmanın arzusu ve çabası içerisindeyiz. Mevcutla yetinmek anlayışını reddediyoruz. Her alanda daha kaliteli hizmetler sağlamak, yeni ve daha büyük projelere imza atmak için gayret gösteriyoruz. Bu çabalarımız neticesinde bugün, geleceğin mimarı olma yolunda çok önemli noktalara geldiğimizi görüyor, belirlediğimiz hedeflerimizi bir bir hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.
DIŞ TİCARETTE NOKTA ATIŞI
Firmaların ticari hayatlarına katma değer üretmek amacıyla Dış Ticaret İstihbarat Merkezi kurduklarını belirten Başkan Çökmez, “İstanbul Kalkınma Ajansına sunduğumuz projenin kabul alması ile Dış Ticaret İstihbarat Merkezimiz DTİM’i kurduk. Burada firmalarımızın küresel pazardaki rekabet ortamında daha sağlam biçimde yer alması için çalışmalar yürütüyoruz. DTİM’le sanayicilerimize, dış ticaret istihbarat kanallarını kullanarak, hedef pazar araştırması, hedef müşteri danışmanlığı, nokta atışı ihracat danışmanlığı, sürdürülebilir ithalat danışmanlığı hizmetlerini sunmaya devam ediyoruz” dedi. Firmaların ürünlerinin dünya üzerindeki ticaret hareketlerini incelediklerini anlatan Çökmez, ihracatta rekabetçi olunabilecek hedef pazarları analiz ettiklerini, firmaların hedef ülkelerdeki potansiyel müşterilerine ulaşmasını sağladıklarını söyledi.
SONUÇ ALINIYOR
Başkan Murat Çökmez, “Şu ana kadar DTİM’den hizmet alan firmalarımızın bazıları müşterileri ile irtibata geçerek ihracatını gerçekleştirdi. Bazı firmalarımız sözleşme aşamasında, bazı firmalarımız numune gönderimlerini sağlamakta, bazıları ise yazışmalarını sürdürmekte. Bu çalışmalarımızın sonuçlarını görüyor olmak bizim ne kadar doğru çalışmalar yaptığımızı gösteriyor ve motivasyonumuzu daha da artırıyor” sözleriyle dış ticarette gerçekleştirdikleri çalışmaların sonuçlarının alındığının altını çizdi.
TEK NOKTADAN HİZMET
Sanayicilerin kurum temsilciliklerine ulaşmasını kolaylaştırdıklarına değinen İAYOSB Başkanı Murat Çökmez, OSB’lerin temel görevleri arasında elektrik, güvenlik, altyapı ve ruhsatlandırma gibi hizmetler görüldüğünü fakat günümüz şartlarında sadece bu görevleri yerine getirmenin yeterli olmadığını kaydetti. Çökmez, “Sanayicilerimizin işlemlerini kolaylaştıracak hizmetleri de sunabilmek gerekiyor. Biz de sanayicilerimizin sık sık ihtiyaç duyduğu, hizmet noktalarını bölge müdürlüğümüz içerisinde hizmet vermesini sağladık” dedi. Başkan Çökmez, İAYOSB Bölge Müdürlüğü içerisinde İstanbul Sanayi Odası Temsilciliği, yatırımcılara yönelik destek ve fonlar sağlayan KOSGEB Temsilciliği, ihracatçılara özel kredi ve sigorta programlarıyla destek sağlayan Türk Eximbank İrtibat Ofisi, DEİK İrtibat Ofisi, İŞKUR Hizmet Noktası, üniversite sanayi iş birliğinde rol üstlenen Bilgi Teknoloji Aktarım Ofisi ve ÜSİMP İstanbul Temsilciliği ve Noter gibi birçok farklı alanda hizmet sağlayan birimler bulunduğunu belirtti. Temsilciliklerine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Murat Çökmez, temsilciliklerde sadece kendi sanayicilerine değil, Gebze’den Dudullu’ya kadar tüm firmalara hizmet sunduklarını ifade etti. Eğitim ve konferans çalışmalarına değinen Başkan Murat Çökmez, “Firmalarımıza ve firma çalışanlarımıza yönelik olarak çok çeşitli konularda konferanslar düzenliyoruz. Dijital dönüşüm, nesnelerin interneti, sürdürülebilirlik, karbon ayak izi, siber güvenlik, satın alma, iş sağlığı ve güvenliği gibi çok çeşitli alanlarda eğitimler düzenliyoruz. İstanbul Sanayi Odası ile işbirliği içerisinde Mini MBA eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Burada amacımız alanında uzman eğitmenlerden doğru bilgiye ulaşılmasını sağlamak” diye konuştu.