ARILARIN HEDEFİ GLOBAL ETKİ

Teknoloji ve AR-GE tabanlı girişimcilerin gelişimine odaklanan İTÜ ARI Teknokent, yüzlerce teknoloji firmasıyla 866 milyon dolarlık ihracata imza atıyor.

26 Nisan 2022 Salı 09:08
ARILARIN HEDEFİ GLOBAL ETKİ

10 BİNA, 300 FİRMA

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent, kurulduğu 2002 yılından bu yana İTÜ’nün 250 yıllık geçmişi ve Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren üstlendiği görevi model alarak Türkiye’de teknoloji ve AR-GE tabanlı kalkınma seferberliğinde öncü bir rol oynuyor. İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, teknoloji ve AR-GE tabanlı girişimcilerin gelişimine odaklanan ve global etki yaratmaya hedeflenerek kurulan İTÜ ARI Teknokent ekosisteminde; firmalarla birlikte Türkiye’nin ekonomisine katkı sunmak, uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak adına var güçleriyle çalıştıklarını söyledi. İTÜ ARI Teknokentteki 298 teknoloji şirketi, 8 binden fazla personel ve yılda 600’den fazla proje üreten yapısıyla Türkiye adına değer üretmekten gurur duyduklarını dile getiren Dikbaş, “Kuruluşumuzdan bu yana aynı inanç ve artan motivasyonla, İTÜ Maslak kampüsündeki 10 binamızda yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde firmalarımızın toplam cirosu 29 milyar TL; toplam ihracatı ise 866 milyon dolara ulaştı” dedi.

      

 

   

KÜRESEL EKOSİSTEM

Genel Müdür Prof. Dr. Attila Dikbaş, firmaların ihracat kabiliyetlerinin olmasının ve çalışmalarını globalde sürdürmelerinin çok önem verdikleri bir konu olduğunu kaydetti. İTÜ ARI Teknokentte yalnızca 2020’de 66 milyon TL’yi aşkın AR-GE ihracatı gerçekleştirdiklerini anlatan Dikbaş, “Birçok farklı sektörden ihracat yapan firmalarımız arasında kanserin teşhisini kolaylaştırıcı ürününü MIT’ye satan da var; maker dikeyinde teknoloji geliştirip 45 farklı ülkeye ihracat yapan da yapay doku ve organ üreterek dünyanın her kıtasında distribütörlük ağını kuran da. İTÜ ARI Teknokent olarak önümüzdeki süreçte de bu hedeflerimize ulaşmak için çalışmalarımıza devam edip ekosistemimizi geliştirmeyi sürdüreceğiz. Üniversitelerin girişimcilik kuluçka merkezleri arasında dünyada ilk 5’te yer alan İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi, Türkiye’nin ilk ‘scale-up’ ileri aşama girişimcilik merkezi İTÜ Magnet ve teknoloji firmalarını global pazarlara açan Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı ile küresel bir ekosistem sunuyoruz” diye konuştu.

   

   

SES GETİREN BAŞARI HİKÂYELERİ

Dikbaş, bu yıl yirminci yaşını kutladıkları İTÜ ARI Teknokentin yıllar içerisinde katlanarak büyüdüğünü ve gerek Türkiye’de gerekse de küresel ölçekte “AR-GE odaklı” teknolojinin gelişimine ve “yenilikçi odaklı” girişimcilik ekosistemine çok büyük katkılarda bulunduğunu dile getirdi. İTÜ Çekirdek, İTÜ Magnet ve Innogate programları kapsamında destekledikleri 10 binden fazla girişimciden birçoğunun dünyada ses getiren başarı hikâyeleri elde ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Attila Dikbaş, “İTÜ ARI Teknokent olarak, AR-GE, inovasyon ve girişimcilik odağında çalışmalarımızı yürütmeye, uluslararası iş birliklerimizi de artırarak ülkemiz için teknoloji üretmeye devam ediyoruz” dedi.

   

İTU SEED PROJESİ

Genel Müdür Dikbaş, İTÜ Çekirdek olarak, Türkiye’de yürüttükleri sürdürülebilirlik, insurtech, teknolojik kentler, otomotiv dikeylerimize ek olarak; bu yıl global start-up’ları İTÜ Çekirdek’e çekmeye odaklanarak, global bir iletişim sürdürdüklerini söyledi. Bu projenin adını “İTU Seed” olarak belirlediklerini aktaran Dikbaş, “Böylece ülkemizin ve bölgemizin yabancı girişimciler için bir hub olması için çalışacağız. Nasıl ki İTÜ Çekirdek ile yerli start-up’ları yıllardır destekledik ve büyüttük; yeni programımız ITU Seed ile de yabancı start-up’ları hem yerel ekosistemimizde destekleyecek hem de dünyaya açmak için tüm kaynaklarımızı seferber edeceğiz. Bugüne kadar tamamen yerel çağrılarla girişimlere seslenmesine rağmen 37 farklı ülkeden başvuru alan İTÜ Çekirdek, kurulduğu günden bu yana 3 bin 500 girişime ve 7 bin 700 girişimciye destek sağladı. Desteklenen girişimler 760 milyon TL’lik yatırım alırken, toplam ciroları 368 milyon TL’yi aştı. ITU Seed Programı kapsamında ise aralarında İngiltere, İsveç, Finlandiya, Almanya, Hollanda gibi ülkelerin bulunduğu 51 ülkeden girişimcilere ulaşılması hedefleniyor” dedi.  ITU Seed Programına aldıkları girişimleri 10 yılı aşkın süredir elde ettikleri girişimci geliştirme know-how’larıyla büyüteceklerini ve global iş ortaklarıyla, mentorlarıyla bir araya getireceklerini belirten Attila Dikbaş, “Başarılı olan girişimler Big Bang 2021’de 458 milyon TL olan; Big Bang 2022’de daha da artması beklenen ödül, nakit ve yatırımdan pay alma şansını yakalayacak” bilgisini verdi.

   

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.