OSB'DE GÜÇ BİRLİKTEN DOĞUYOR

Yüzde 100 doluluk oranıyla faaliyet gösteren, kimya, makine, metal gibi pek çok sektörü bir araya getiren Birlik OSB, firmaların dış ticaret kapasitesini güçlendirmeyi hedefliyor.

25 Nisan 2022 Pazartesi 08:59
OSB'DE GÜÇ BİRLİKTEN DOĞUYOR

84 PARSELLİ ÜRETİM SAHASI

Katılımcıların ihracatını artırmak, yüksek teknolojili ve katma değer oluşturan niteliklerini her zaman daha ileriye taşımak için faaliyet gösteren Birlik OSB, güçlü firmalarıyla fark oluşturuyor. Kimya, makine, metal, elektrik, elektronik, plastik, otomotiv yan sanayi sektörlerinde üretim gerçekleştiren firmalarıyla yüzde 100 doluluk oranına ulaşan OSB’de, tüm faaliyet alanlarında ihracat odaklı çalışmalar gerçekleştiriliyor. Birlik OSB Başkanı Şenol Telli, 51,1 hektar alanda boya-vernik sektöründe faaliyet gösteren firmaların iş birliği ile kooperatif olarak kurulan OSB’lerinin, 2000 yılında karma OSB vasfıyla “Boya Vernik OSB” olarak tüzel kişilik kazandığını anımsattı. Unvanı nedeniyle İhtisas OSB çağrışımı yaptığı için Bakanlık önerisiyle 2012 yılında isimlerini “Birlik OSB” olarak değiştirdiklerini dile getiren Telli, “102 parsel olarak kurulan bölgemiz, zaman içerisinde katılımcıların genişleme ihtiyaçları sebebiyle parsellerde yapılan tevhit işlemleri sonucu 84 sanayi parseline dönüştü. Bölgemizde cami, ortak sağlık güvenlik merkezi, 112 acil yardım istasyonu, itfaiye istasyonu, 8 adet banka şubesi, PTT Şubesi, tır parkı, kantar halı saha, market, 1 kafeterya ve 1 restoran bulunuyor” dedi.  
   


   

DIŞ TİCARETE ODAKLANDI

Başkan Şenol Telli, elektrik dağıtımının OSB tarafından yapıldığını ve akıllı OSB çalışmaları kapsamında tüm trafoların SCADA sistemi ile izlendiğini söyledi. Tüm parsellerin atık suları İSKİ deşarj limitlerini sağlayacak şekilde 24 saatlik kompozit numune alma cihazları ile izlendiğini dile getiren Telli, bölgelerinin akıllı sokak ve yol aydınlatma sistemleriyle aydınlatıldığını, katılımcılar arasında güneş enerji sistemiyle kendi elektriklerini üretmeye başlayan firmalar bulunduğunu kaydetti. Telli, “Yakın dönemde OSB olarak kendi öztüketimimizde kullanılmak üzere kendimizde ait gayrimenkullerinde üzerinde güneş enerjisiyle elektrik üretimi planlamamız bulunuyor” dedi. Bölgelerinin tamamen dolu olduğuna dikkat çeken Başkan Şenol Telli, “Bölgemizde ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan katılımcılarımız bulunuyor. Tüm faaliyet alanlarında ihracat odaklı çalışmalar gerçekleştirilirken, yoğunluk kimya şirketlerinden oluşuyor. Bölgemizde faaliyet gösteren firmaların yaklaşık yüzde 15’i yabancı sermayeli şirketlerden meydana geliyor” bilgisini verdi. Telli, bölge civarında konumlanan yerleşim yerleri nedeniyle günümüzde şehrin içerisinde kaldıklarını belirterek, sanayicilerin fiziksel büyüme ihtiyaçları bulunsa da OSB’nin gerek şehrin içinde kalmasından gerekse komşu oldukları 3 OSB nedeniyle genişleme alanı bulunmadığını ifade etti. Birlik OSB yönetimi olarak ana hedeflerinin dış ticarete odaklanmak olduğuna dikkat çeken Şenol Telli, “Firmalarımızla yurt dışına yönelik etkinliklere katılarak ve ülkemize yurt dışı heyetler ve firmalarla OSB’mizdeki firmaları yüz yüze görüştürerek dış ticaret hacimlerini artırmak istiyoruz. İhracatın desteklenmesi için geçmiş dönemde katılımcılarımıza Dış Ticaret İstihbaratı eğitimi verildi ve ardından Hedef Pazar Atölyesi gerçekleştirildi. Bu çalışmanın devamı olarak istekli firmalarla firma özelinde bire bir çalışmalar başlatıldı” diye konuştu.
   


   

AFETLERE HAZIRLIKLI

Başkan Telli, bölgenin coğrafi konumu ve 2019 yılında yaşanan İstanbul depremi sonrasında doğal afetlerin önemli gündem maddeleri arasına girdiğini söyledi. Hâlihazırda içerisinde su pompalarından, el fenerine, içme suyundan yiyeceğe, battaniyeye, radyoya kadar acil durumlarda ihtiyaç duyulabilecek 64 çeşit malzemenin bulunduğu afet konteynerlerine ek olarak, AFAD tarafından da kullanılan çeşitli ekipmanların tedarik edildiğini anlatan Telli, “Yine doğal afet durumlarında ulusal haberleşme ağında kesinti olması halinde bölge içi haberleşmede personelin iletişiminin kesilmemesini sağlayacak bir telsiz sistemi kuruldu, kamu kurumlarıyla haberleşebilmek amacıyla da uydu telefonu tedarik edildi. Ayrıca OSB içerisinde yönlendirme ve bilgilendirme yapılabilmesi için her sokak ve caddeden duyulabilecek nitelikte anons sistemi kuruldu. AFAD tarafından ‘Tatbikatlar Yılı’ olarak ilan edilen 2022 yılı içerisinde farklı afet senaryoları geliştirilerek çeşitli tatbikatlar yapılmaya devam edilecek. Bunun yanı sıra OSB’mize ait risk haritası ve risk planları çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Nitelikli iş gücü ihtiyacında önemli rol oynayan meslek liseleri ile iş birlikleri yaptıklarını, bu amaçla sanayicilerle öğrencilerin bir araya gelmeleri sağlayarak staj imkânları oluşturduklarını da kaydeden Şenol Telli, “Ayrıca Millî Eğitim Bakanlığımız tarafından yürütülen Mesleki Eğitim Merkezleri projesi kapsamında, 33 alan ve 181 meslek dalında eğitim gören öğrenciler haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi alıyor. OSB’mizde Tuzla Mesleki Eğitim Merkezi tarafından bir irtibat ofisi açıldı ve katılımcılarımız tarafından büyük ilgi gördü. Bölge Müdürlüğü olarak, Mesleki Eğitim Merkezine kayıtlı 1 öğrenci hâlihazırda istihdam edildi, 2’nci öğrencinin istihdamı için ise başvuruda bulunuldu” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Birlik OSBŞenol Telli
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.