“Sanayi üniversitesi” olarak kabul edilen Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ)’nin AR-GE ve inovasyon üssü GTÜ Teknopark, savunma, havacılık ve uzay sanayi, enerji, otomotiv, bilgi teknolojileri, bioteknoloji-medikal, nanoteknoloji, finans ve yazılım teknolojileri alanlarında iddiasını arttırıyor. Güçlü AR-GE olanakları olan GTÜ’nün kampüsünde 172 bin 502 metrekarelik alanında faaliyet gösteren GTÜ Teknopark, Türk sanayisini bilimle bütünleştirerek AR–GE odaklı üniversite-sanayi iş birliği ortamı yaratmayı hedefliyor. Teknolojik bilgiyi ticarileştirmeyi, ileri teknolojik bilgi üretim, uygulama ve yöntemleriyle yerli ve milli sanayiyi geliştirmeyi, uluslararası rekabet gücünü artırmayı amaç edilen Teknopark, öz kaynak kullanımını etkin kılarak maliyeti düşürüyor. Dış kaynak ve ithalatın payının asgariye indirilmesi için faaliyet yürüten GTÜ Teknopark firmaları, üretim ve ihracatın arttırılması, ihtiyaçları dışa bağımlılıktan çıkartılmasına yönelik üretim yapıyor.
ÖNCÜLERLE GÜÇ BİRLİĞİ
Türkiye’nin en büyük sanayi, savunma sanayi kuruluşları ve bölge OSB’leriyle yakın iş birliği halinde çalışan GTÜ Teknopark, SOCAR, ASELSAN, Milli Savunma Bakanlığı, Gebze OSB, Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas OSB (TOSB)’nin yanı sıra plastik, kimya, deri, yan sanayi ve metal sanayi sektörlerinden birçok firmayla güç birliği yapıyor. GTÜ Teknopark ve GTÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), üniversite-sanayi iş birliği programlarını yakından takip ederek teknopark firmalarına bu konuda danışmanlık hizmeti veriyor. Hedefleri arasında nitelikli iş gücü, verimlilik, ürün kalitesi ve standartlarının yükseltilmesi, yeniliklere öncülük edilmesi, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliğin desteklenmesi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ileri teknolojilere uyumunun sağlanmasını olan Teknopark, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu kararlarına uygun yatırım olanakları sunarak, araştırmacı ve nitelikli iş gücüne iş imkânı sağlıyor.
PEK ÇOK ALANDA BAŞARILI
Çalışma yürüttüğü alanlarda pek çok başarıya imza atan GTÜ Teknopark, özellikle otomotiv, insanlı ve insansız sistemler, hava, kara, deniz sistemleri, biyoteknoloji, genetik, ilaç ve medikal, robotik teknolojiler, savunma sanayi, enerji, finans yazılımları ve genel yazılım alanlarında yoğun olarak AR-GE çalışmaları yürütüyor. Endüstriyel üretimde Türkiye’yi sırtlayan bir bölgede bulunmanın avantajına sahip olan Teknopark, GTÜ ile birlikte bölgeye önemli katkılar sağlıyor. GTÜ Teknopark bölgesel iş birliklerinin yanı sıra yabancı birçok üniversite ile de yakın iş birlikleri tesis ediyor. Üniversitenin akademisyen altyapısı ve TTO’su ile bölgedeki birçok sanayi kuruluşu ve kamu kurumlarıyla, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında nitelikli AR-GE projeleri geliştiren bölge, yerel yönetimlerle ilgili, geri dönüşüm, atık yönetimi, afet zararlarının azaltılması, çevre, kimya, ulaşım, güvenlik, yazılım gibi konularda çeşitli projeler yürütüyor.
PROGEM’E HİBE DESTEĞİ
Yıl sonuna kadar 50’nin üzerinde olan firma sayısını 200’e çıkarmayı planlayan GTÜ Teknopark, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA)’nın desteklediği sanayi ve sanayicinin gelişimi amaçlı ihtiyaçların karşılanmasına yönelik Tasarım Odaklı Prototip Merkezi Projesi (PROGEM) ile hibe desteği almaya hak kazandı. GTÜ Teknopark, eğitim, öğretim, üretim ve AR-GE amaçlı olarak, kendi ekosistemini oluşturmak, kabiliyetini yurt içi ve yurt dışında çeşitli alanlarda modellemek üzere Uzay ve Havacılık Kümelenmesi yapılanmasına gitti. Bölge firmaları, TÜBİTAK, KOSGEB, İŞKUR, bakanlıklar, belediyeler, OSB’ler ve Avrupa Birliği gibi kurumların yanı sıra, NATO, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı ve bağlı vakıf şirket ve fabrikaların proje desteklerinden yararlanırken, firmalara TTO tarafından 5 modülde, idari, mali, hukuki, teknik ve danışmanlık hizmetleri veriliyor.