YÖREYİ KALKINDIRACAK PROJE

Altyapı çalışmaları devam eden Kandıra Gıda İhtisas OSB (GİOSB)’de, altyapısı bitmiş parseller 2023 yılında yatırımcısına teslim edilecek. Sağlayacağı katma değer ve istihdamla ilçeyi kalkındıracak OSB, çevreye de duyarlı olacak.

04 Mart 2022 Cuma 08:50
YÖREYİ KALKINDIRACAK PROJE

194 HEKTAR BÜYÜKLÜĞÜNDE

Yaklaşık 9 bin kişiye istihdam sağlayacak olan, 80 yatırımcının faaliyete geçmesi hedeflenen Kandıra Gıda İhtisas OSB, faaliyete geçmek için çalışmalarını hızlandırdı. OSB’de 2023 yılında altyapıları bitmiş parsellerin sanayiciye teslim edilmesi planlanıyor. Altyapı aşamasında bulunan ve 194 hektar büyüklüğünde olan OSB, ilçenin büyük kentlere verdiği göçü tersine çevirecek. Kandıra Gıda İhtisas OSB (GİOSB) Başkanı Mehmet Başol, Kandıra’ya adeta can verecek olan GİOSB’nin bölgeyi kalkındırmakla yetinmeyerek, Türkiye’nin 2023 hedefi doğrultusunda, ihraç edilecek yüzde 100 yerli ürünlerle ekonomiye katkı sunacağını söyledi. Kandıra GİOSB’nin, 194 hektar arazi üzerinde ve 80 fabrikadan oluşacağını söyleyen Başol, “Kandıra Gıda İhtisas OSB projesi bu yöreyi kalkındıracak en iyi projedir” dedi.
   


   

İHRACATA YÖNELİK

Bölge tamamen faaliyete geçtiğinde fabrikalarda 9 bin kişiye iş imkânı sunacaklarını anlatan Başol, “Aileleri ile birlikte 35-40 bin kişiye kazanç sağlayacağız. Üreticiler fındık, süt gibi ürünlerini buradaki fabrikalara satacak” diye konuştu. Başol, Kandıra Gıda İhtisas OSB’de faaliyete geçecek olan fabrikaların yüzde 80’inin ihracata yönelik sanayi kuruluşları olacağını belirterek, “Kandıra Gıda OSB sadece Kocaeli için bir katma değer üretmeyecek, Türkiye’nin 2023 hedefi doğrultusuna katkı sağlayarak yüzde 100 yerli ürünlerimizi yurt dışı pazarlarına gönderecek. Ülke ekonomisine sağlayacağımız bir katma değerimiz olacak” dedi.

   

HUKUK SAVAŞI VERDİ

Kandıra Gıda İhtisas OSB Başkanı Mehmet Başol, sık sık ihale tartışmalarıyla gündeme gelen OSB’nin Kandıra ve Türkiye’ye kazandıracağı değerler hakkında bilgi aktardı. Kandıra GİOSB düşüncesinin, Kandıra’da yaşanan göçü önlemek, yatırımları yöreye çekmek düşüncesiyle ortaya çıktığını dile getiren Başol, OSB’nin en büyük ortaklarının Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Kandıra Belediyesi olduğunu hatırlattı. Başol, “Kandıra Gıda İhtisas OSB kurulurken yer sahiplerinin yüzde 90 ile anlaşarak arazileri satın alındı ancak kamuoyunu uzun süre meşgul eden bir mahkeme sürecimiz vardı. Tabiri caizse adeta hukuk savaşı verdik. Hukuk savaşını verirken dönemin valileri, milletvekilleri, belediye başkanları ve tüm bileşenlerimiz bizlerle birlikte bir an önce mahkeme sürecinin bitmesi için var gücüyle çalıştılar. Başta da ifade ettiğim gibi Kandıra Gıda OSB arazilerinin yüzde 90’ını arsa sahipleri ile anlaşarak satın aldık. Bu da kent dinamiklerinin Kandıra Gıda OSB’nin faaliyete geçmesi için ellerinden geleni yaptığının en güzel kanıtıdır” dedi.

   

2023’TE BİTECEK

Başkan Mehmet Başol, Kandıra Gıda İhtisas OSB’de et, süt, çikolata, şekerleme ve kuru bakliyat üreten fabrikalar bulunduğunu, hedeflerinin 2023 yılında sanayicilere altyapıları bitmiş olarak parselleri teslim etmek olduğunun kaydetti. OSB içerisinde yatılı meslek lisesi de olacağını belirten Başol, “Öğrencilerimiz okula adımını attığı anda hem bir sanayi kuruluşunda çalışacak hem de okulunu okuyacak. Ayrıca bir camimiz, idari binamızın içerisinde konferans salonu, KOSGEB ve sanayiciyle iç içe olması gereken tüm kamu ve özel sektörler OSB bünyesinde bulunacak. Zaten OSB yönetmeliğinde olması gereken yeşil alan bandımız var. Biz bu yeşil alan bandının belki de üstüne çıkarak Kandıra Gıda OSB’nin çevreye verdiği duyarlılığı ortaya koyacağız” dedi.

   

GÖÇÜ TERSİNE ÇEVİRECEK

Kandıra Gıda OSB’nin yöreyi kalkındıracağına dikkat çeken Başkan Başol, Kandıra’nın Kocaeli’nin en çok göç veren ilçesi olduğunu söyledi. İnsanların ata topraklarını bırakarak hayatlarını idame ettirmek için göç ettiklerini dile getiren Başol, “Kocaeli’nin 12 ilçesi içinde en çok toprağa sahip olan ama nüfusu en az olan ilçe Kandıra’dır. Biz bu OSB’yi yaparken köyden şehre göçü tersine çevirip, şehirden göçü sağlamayı amaçladık. Fabrikalarımız faaliyete geçtiklerinde burada 9 bin kişi çalışacak. Üreticiler ürünlerini buradaki fabrikalara satacak. Tarımda hayvancılık ve balıkçılar için de yatırımlarımız var” bilgisini verdi.

   

EKOSİSTEME ZARARI DOKUNMAYACAK

Başol, OSB’deki fabrikaların bacasız sanayi kuruluşları olması sebebiyle çevresel etkilerinin bulunmayacağını kaydetti. Her fabrikanın kendi ön arıtma tesisi olacağını anlatan Başol, “Bir de OSB’nin kuracağı bir arıtma tesisimiz bulunacak. Kandıra Gıda OSB’de bulunan fabrikaların ekosisteme bir zararı dokunmayacak. Şu anda tüm dünyada ciddi enerji sıkıntısı yaşanıyor. Biz OSB yönetimi olarak fabrikalar tam teşekkül çalışmaya başladıktan sonra yapacağımız idari binamızda akıllı çevreci ve GES ile enerjisini üreten binayı yapacağız” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.