“ENERJİSİ BOYUNU AŞAN KENT KARAMAN”

Enerji ihtisas OSB ve serbest bölge atılımlarının yanı sıra; OSB’leri, teknoparkı ve AR-GE kültürü güçlendirilmiş firmalarıyla özellikle tarıma dayalı sanayide bir marka haline gelen Karaman, mermer OSB hazırlığında… Kent, Milletvekili Recep Şeker’in deyimiyle, büyüklüğüyle orantısız potansiyele sahip bir il olarak güçlü sıçramalar yapmayı hedefliyor.

15 Aralık 2021 Çarşamba 15:41
“ENERJİSİ BOYUNU AŞAN KENT KARAMAN”

İç Anadolu’nun lokasyon avantajı olan merkezi bir bölgesinde, tarihi şahsiyetleriyle ünlü güzide bir kent olarak tanımlanan Karaman’ı, Milletvekili Recep Şeker A’dan Z’ye gazetemize anlattı. Atatürk’ün atalarının Selanik’e gittiği yer olan Karaman’ın, Yunus Emre’nin memleketi ve Türkçe dendiğinde akıllara gelen Karamanoğlu Mehmet Bey’in de toprağı olduğunu anlatan Recep Şeker, kentin yatırımcı için sahip olduğu avantajları anlattı. “Gün ışığından en fazla yararlanan il olduğumuzdan, enerji yatırımlarımız hızla yükseliyor” diyen Recep Şeker, “Karaman’da yenilenebilir enerji ihtisas OSB’yi kurduk. 1.628 hektarlık bir alanda, dünyanın en büyüğü olabilecek seviyededir” diye konuştu. Türkiye’de 17 yıl aradan sonra yapılan serbest bölge yatırımı için Karaman’ın seçildiğini dile getiren Şeker, mermer OSB için düğmeye basıldığının da sinyallerini verdi.
 

ATIĞI BİLE PARA EDECEK

Karaman’ın yatırımcılar penceresinden önemi nedir? Enerji sektöründeki gelişmeler nedir?

Kentimizde bir biyokütle santrali kuruluyor. 45 megavatlık planlanan santral Avrupa’nın en büyüğü olacak. Tarıma dayalı bir şehir olduğumuzdan, tarım artıklarını değerlendirme noktasında biyokütle yatırımları oldukça önemli hale geliyor. Kiraz, mısır, zeytin gibi meyvelerin atık ve çekirdekleri, çiftçilerimizden parayla satın alınabilir atık haline dönecek. Normalde bu atıklar, çiftçiler onları yakmak zorunda olduklarından doğaya ve canlılara zarar vererek çiftçiyi zor durumda bırakıyor ve yakma işleminin yapıldığı alanlarda canlıların hayatını kaybetmesine sebebiyet veriyordu. Ayrıca yenilenebilir enerjide Türkiye’deki en derin barajlardan birine sahibiz. Ermenek Barajı’mız var; bir baraj gölünden ziyade bir deniz havasında burası. Güneşi, rüzgârı, biyokütlesi ile enerjinin merkez üssüdür Karaman.

 

87 OCAK VAR, İŞLETME YOK

Mermer sektörünün Karaman’daki durumu nedir?

Türkiye’nin en kaliteli mermerleri burada üretiliyor ve bizler de mermer OSB kurma hedefindeyiz. Afyonkarahisar’da 23 mermer ocağı varken, burada 87 mermer ocağı var. Arazi çalışmaları ve mermercilerle görüşmelerimiz devam ediyor. Yine 23 ocağa sahip Afyon’da 1500 civarında işletme varken, 87 ocağa sahip Karaman’da ise hiçbir işletme yok, buradaki mermer sökülüyor, Afyon’a gidiyor ve işlenerek yurt dışına gönderiliyor. Bu sebeple OSB zaruri. Afyon’dan ihraç edilen mermerin yüzde 41’i Karaman mermeri.

 

BİSKÜVİNİN BAŞKENTİ

Tarıma dayalı sanayileşmede isim yapmış fabrikalarınız var.

Biz bir tarım şehriyiz. Sertifikalı elma ağacında Türkiye rekoru bizim. Karaman’a elma borsası kuruyoruz. Elmanın fiyat belirleyen ili Karaman olacak. Rusya’dan Afrika’ya 36 ülkeye elma ihraç ediyoruz. Tarımda; bulgur, arpa, buğday, nane gibi ürünlerde ilk beşteyiz. Tarıma dayalı sanayimiz var. OSB’miz TDİOSB’dir. Aklınıza gelen ne kadar bisküvi, şekerleme fabrikası varsa Karaman’dadır. Bir tek ETİ ve Şölen yok, onun dışında tüm firmaların yolu neredeyse Karaman’dan geçiyor. Döhler’in en büyük fabrikası da burada. Kruvasanın çıkış yeri, paketlenme sahası burasıdır. Karaman ürünleri TORKU’nun fabrikasına da gider. Bisküvi ve çikolata sektörünün makinelerini üreten firmalar da burada ağırlıkta. Tarım makinelerinde iddialı bir iliz.  Ayriyeten, ihraç edilen paketli bulgurun yüzde 80’i Karaman’dan çıkıyor.

 

3’ÜNCÜ TEŞVİK BÖLGESİNDE

OSB çalışmalarıyla ilgili ufuktaki çalışmalar nelerdir?

Tamamen dolu olan OSB’mizde büyüklüğümüz kişi başına metrekare bazında 7’dir. İhracat rakamlarına bakınca ilk 15’in arasındayız. 250-300 milyon dolar bandında ihracat rakamı olan bir şehiriz biz. 1. OSB’mizi tamamen doldurduk, şu anda 2’nci OSB’mizi kurduk. Prosedürleri bitti. OSB’mizde 16-17 bin istihdam mevcut. İşsizlik minimum seviyede, rakam 5’in altında olduğundan sıfır kabul ediliyor. Her gün Karaman’a yaklaşık 3 bin 500-4 bin kişi otobüslerle Mersin ve Konya’dan çalışmaya geliyor. OSB teşviklerinde 3’üncü bölgeyiz. Hızlı trenimiz bitti ve en önemli özelliğini yük taşımaya uygun olması olarak değerlendiriyoruz. Karaman OSB’de üretilen ürünlerin Mersin Yenice Limanı’na hem ucuz hem de hızlı ulaşmasını sağlayacağız. Kara yolu, demir yolu, demir yolu yük taşımacılığımız tamam; havalimanının da projesi hazırda bekliyor. İhtiyaç duyulursa havalimanı da devreye alınacak. Lojistik merkezi ihalesi yapıldı, yeni fizibilite aşamasındayız. İŞGEM birimimiz faal. Serbest bölgemizde de 1. OSB’mizde de ağırlık gıda ve tarım makineleri sektöründedir. Bunun yanı sıra, 2’nci OSB’yi daha karma olarak kurguladık. Mermer OSB çalışmalarının gelirleri daha da yüksek olacak. Şu anda kentimizde en büyük problemimiz işçi bulmak.  Üniversitemiz genç ve hızlı büyüyen yapıda, ayrıca OSB’yle bağlantısı güçlü. Bunların her biri bizlere katma değer olarak dönecektir.

 

TEKNOPARKA ÖZEL PARANTEZ

Son olarak neler söylemek istersiniz? Ne tür projeler bizleri bekliyor kentle ilgili?

17 yıl aradan sonra Türkiye’deki ilk serbest bölgeyi Karaman’a kurduk. Şu anda her şeyi hazır, faaliyete geçebilecek pozisyonda. Teknoparkımız kuruldu, büyük bir hissesi üniversitede. Faaliyete başladı, bina projelendirmesi başladı. Özel bir proje tasarlıyoruz, çok farklı bir yapıya dönüşecek. Ayrıca AR-GE çalışmaları da başarıyla ilerliyor. Karaman’daki her fabrikanın kendi AR-GE birimi vardır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.