Otomotiv, savunma sanayi ve makine üssü Konya, Türkiye ihracatındaki payını gitgide artıran yapısıyla ekonominin yüzünü ağartıyor. Türkiye’nin pandemi süreciyle birlikte üstlendiği sorumluluğa ve Konya’nın bu sorumluluğa sunduğu katkıya vurgu yapan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Sanayi gazetesine konuştu. Konya Milletvekili olan Altunyaldız, “Şehrimizin sürdürülebilir yatırım-nitelikli istihdam-teknolojik üretim-katma değerli ihracat ekosistemi göz dolduruyor” değerlendirmesinde bulundu. 2021 yılını şehrin 3 milyar dolarlık rekor ihracat başarısıyla uğurlayacaklarına olan inancını dile getiren Sanayi Komisyonu Başkanı, “Konya 2021 yılında ihracatını artırmakla kalmadı, aynı zamanda nitelikli sektörlerdeki üretim artışıyla beraber üretim ve ihracat kompozisyonunu geliştirmeyi de başardı” şeklinde konuştu. İşte, Altunyaldız’dan satır başları:
“NİTELİĞİ ÖNCELİYORUZ”
Pandemi gölgesinde geçen 2 yılın ardından, Türkiye 2022’de nasıl bir aksiyon alacak?
Günümüzde ülkeler arasındaki rekabet arttıkça nitelikli üretimin, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir büyüme performansının önemi de giderek artıyor. “Yüz yılda bir olur” sözünde olduğu gibi, ancak ve ancak yüz yılda bir gerçekleşen bir salgının gölgesinde geçen 2020 yılının ardından 2021 yılı “yeni normal”e dönüş gayretleri ve süreciyle geride kalıyor. Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgınıyla birlikte iklim değişikliği ve küresel ısınma da insanlığı tehdit eden diğer belirsizlik olarak karşımızda. Sanayi Devrimi’nden bu yana 1,5 derece ısınan yeryüzünün bu sıcaklığını en azından muhafaza etmek için verilen sözler ve uygulanması hedeflenen politikalar bir yana dursun; tüm dünyada atılan adımların şimdiye kadar olması gereken etkiden çok uzakta olduğuna tanıklık ediyoruz. İşte böylesine bulanık bir havada geçmesi muhtemel 2022 yılına “merhaba” demek üzereyken ülkemizin, köklü bir şekilde değişen ve dönüşen dünyanın yeni halinde rekabetçi, sahip olduğu potansiyeli stratejik adımlarla avantaja çeviren, nitelikli üretimi ve ihracatı önceleyen bir yapıda yoluna devam etmesi öncelikli hedefimiz olarak listenin başında yer alıyor.
BÜYÜME ORANI MUTLULUK VERİCİ
Türkiye, üretim rüştünü ispat etti mi?
Salgının gölgesinde geçen 2020 yılında Çin ile birlikte büyümeyi başaran yegâne ülke olan Türkiye, 2021 yılında da yılın ilk üç çeyreği itibarıyla gerçekleştirdiği büyüme oranıyla OECD ve G20 ortalamalarının hayli üzerinde bir performans gösterdi. Şüphesiz ki güçlü ve yüksek büyüme oranımız bizi mutlu ediyor. Ancak bizi daha mutlu eden bir şey de büyüme bileşenlerimize baktığımızda büyüme performansımızın iç ve dış taleple birlikte yatırımları da içine alan, kapsayıcı ve sürdürülebilir parametrelerle gerçekleşmesi oluyor. 2021 yılının Ocak-Eylül dönemi için büyüme performansına baktığımızda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 düzeyinde gerçekleşen büyüme oranımızın iç ve dış talebin dengeli bir seyriyle gerçekleştiğini görüyoruz. Söz konusu dönemdeki büyümemizin 8,2 puanlık kısmı iç talepten gelirken 5,1 puanlık kısmı ise net ihracat kaleminden geldi. Nitelikli yatırımların göstergesi olan makine ve teçhizat yatırımlarının da üçüncü çeyrekte yükselişine devam etmesi bizleri mutlu etti.
220 MİLYAR DOLAR EŞİĞİ AŞILACAK
Türkiye’nin ihracat karnesinde rakamlar nasıl?
Hiç şüphe yok ki güçlü büyüme performansımızın en önemli desteklerinden birisini ihracat oluşturuyor. Küresel ticaretin durma noktasına geldiği 2020 yılında dahi ihracatçılarımız uluslararası pazarlarda bayrağımızı dalgalandırmayı başardı. 2020 yılında net ihracatımız büyümeyi destekleyen bileşenlerin başında gelirken, yüzde 22 oranında gerçekleşen 2021 yılı ikinci çeyrek büyümemizin 6,9 puanlık kısmı, yüzde 7,4 oranında gerçekleşen üçüncü çeyrek büyümemizin ise 6,8 puanlık kısmı net ihracat kaleminden geldi. İhracatımız Kasım ayında yüzde 33,4 artarak 21,5 milyar dolara yükseldi ve bugüne kadar kaydettiğimiz en yüksek ihracat değerine ulaştı. Bununla birlikte, yıllık ihracatımızın da Kasım itibarıyla 221 milyar dolara yükseldiğini görüyoruz. Güçlü seyrini Aralık’ta da sürdüreceğine inandığım ihracatımızın yıl sonunda 220 milyar dolar eşiğinin üzerinde gerçekleşmesi artık çok yakın.
KONYA ÜRETİMDEKİ VE İHRACATTAKİ BAŞARISIYLA GURUR VERİYOR
Konya’nın ihracat başarısını değerlendirebilir misiniz?
Tarımın merkezi olarak bilinen Konya’mız ise artık nitelikli üretimin ve ihracatın merkezi konumuna erişmiş durumda. 2021 yılına ihracatta çok hızlı başlayan Konya, 11 aylık dönemde geçtiğimiz yıla göre ihracatını her ay artırmayı başardı ve ülkemizin toplam ihracat performansından pozitif ayrıştı. Kasım ayı sonu itibarıyla 2,7 milyar dolarlık ihracata ulaşan Konya bu performansıyla en fazla ihracat yapan 11. il konumunda. Yıl boyu gerçekleştirdikleri bu güçlü ve olumlu performans için ihracatçılarımızı tebrik ediyorum. İnanıyorum ki, 2021 yılının son ayında da bu sağlam ve gurur verici performans daha ileriye taşınacak ve 2021 yılını şehrimizin 3 milyar dolarlık rekor ihracat başarısıyla uğurlayacağız.
SEKTÖRDE İHRACAT DÖRDÜNCÜSÜ
Hangi sektörler Konya’da başı çekiyor?
Hiç şüphe yok ki, ihracatta kat ettiğimiz bu önemli yol, arkada hiç durmadan çalışan üretim çarkları ve adeta bir takım oyunun ürünü. Konya 2021 yılında ihracatını artırmakla kalmadı, aynı zamanda nitelikli sektörlerdeki üretim artışıyla beraber üretim ve ihracat kompozisyonunu geliştirmeyi de başardı. Kasım ayı sonu itibarıyla Konya’nın gerçekleştirdiği ihracata baktığımızda üç nitelikli sektörün listenin başında yer aldığını görüyoruz: Makine ve Aksamları, Otomotiv Endüstrisi ve Savunma ve Havacılık Sanayi. Yani, katma değeri ve teknoloji seviyesi yüksek 3 sektör Konya ihracatında zirvede yer alıyor. Bu hem ihracatımızın sürekliliği hem de ülkemize ve şehrimize sağlayacağı katma değer açısından çok önemli ve değerli. Öyle ki bu dönemde, 2020 yılının aynı dönemine kıyasla savunma sanayii sektöründe yüzde 94,4’lük, otomotiv endüstrisinde yüzde 43,3’lük artış oranları da bu katma değerli üretim ve ihracat desenimizin bir nişanesi. 2021 yılında birim ihracat değeri 300-400 dolar bandına kadar yükselen savunma sanayiindeki yüzde 100’e yaklaşan artış oranıyla bu sektörde Türkiye’de en fazla ihracat gerçekleştiren dördüncü il olan Konya’nın bu güçlü performansı, nitelikli üretim ve katma değerli ihracatı önceleyen model yatırımlara ev sahipliği yapmasının bir ürünü.
ÜRETİM – YATIRIM – İSTİHDAM – İHRACAT EKOSİSTEMİNE GÜÇ AŞISI
Konya, sanayi yatırımcısı için gücünü daha da artıracak mıdır?
Konya, ortaya koyduğu güçlü performans ve tüm paydaşların iş birliği içerisindeki takım çalışmasıyla birlikte bugün katma değerli üretim, yüksek teknolojili ihracat, nitelikli istihdam ve sürdürülebilir yatırımın cazibe merkezi olmuş durumda. Şehrimizin sürdürülebilir yatırım-nitelikli istihdam-teknolojik üretim-katma değerli ihracat ekosistemi göz dolduruyor. Bizler de gerek Konya’mızın gerekse de ülkemizin güçlü ve sürdürülebilir büyümesine katkı sunacak üretim ve ihracat ekosisteminin, önümüzdeki dönemde güçlenerek sürmesi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.