ŞEHRİNİN ÖRNEK ÜRETİM KAMPÜSÜ

Öncü ve yenilikçi sanayi bölgesi Manisa OSB, 60 bin kişilik istihdamı, 9,6 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle Türkiye’nin dev sanayi bölgeleri arasında yer alıyor.

15 Nisan 2022 Cuma 17:10
ŞEHRİNİN ÖRNEK ÜRETİM KAMPÜSÜ

İLK OSB’LERDEN BİRİ

Türkiye’nin en köklü sanayi bölgelerinden Manisa OSB, oluşturduğu katma değer ve sağladığı istihdamla her geçen gün gelişiyor. Sanayileşmenin öncü kurumlarından biri olan OSB, 9,6 milyar dolarlık dış ticaret hacmi, 39’u yabancı sermayeli 198 faal firması, 60 bin kişilik istihdamı ve yüzde 100 doluluk oranıyla Türkiye’nin gözde sanayi bölgelerinin başında geliyor. Bölge firmalarının yüzde 40’ının otomotiv ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösterdiği Manisa OSB, dijital dönüşüm çalışmaları, lojistik merkezi, laboratuvarları, mesleki eğitime sunduğu katkı ve engelli bireylerin üretim sürecine katılmasındaki aktif rolüyle örnek teşkil ediyor.

   

   

DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE ÖNCÜ 

Manisa OSB Başkanı Sait C. Türek, bölge firmalarının dijital dönüşümüyle ilgili yürütülen projeler hakkında bilgi verdi. Dijitalleşmenin sanayide verimliliği ve rekabet gücünü arttırdığını kaydeden Türek, Yeşil Mutabakat’la birlikte “yeşil” ve “dijital dönüşüm”ün bir arada düşünülmesi gerektiğine dikkat çekti. Türek, geçen yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı iş birliği içerisinde bölgelerinde kurulan Yenilik Merkezi ile birlikte, dijitalleşme alanında yürüttükleri çalışmalar kapsamında, 16 firmanın dijital dönüşüm kapasitelerinin raporlanarak, dijitalleşme yol haritaları hazırlandığını söyledi. Bölgelerinden 10 uzmanın yalın üretim konusunda eğiticilerin eğitimi programını başarıyla tamamladığını anlatan Başkan Türek, “Dijital dönüşüm alanında bir diğer eğitim programı, OSB’miz çalışanlarına yönelik FESTO ile iş birliği içerisinde geliştirilen Dijital Yetkinlik Geliştirme Programı’nın da hazırlık süreci tamamlandı” dedi.

   

   

MODEL FABRİKA AÇILACAK

Endüstriyel otomasyon alanını kapsayan bir diğer beceri geliştirme çalışmasını da Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ile iş birliği içerisinde firmalara sunmaya başladıklarını ifade eden Türek, kısa bir zaman içerisinde, Ankara Model Fabrika ile iş birliğiyle “MOSB Model Fabrika ve Dijitalleşme Merkezi”ni sanayicilerİn kullanımına açmayı; bu merkez ile birlikte firmaların yalın ve dijital dönüşüm süreçlerine daha sistemli bir şekilde destek olmayı hedeflediklerini söyledi. Türek, dijital dönüşüm alanında analiz, eğitim ve altyapı hizmetlerine tek bir noktadan ulaşılabilmesi için tasarladıkları “Dijital Yenilik Platformu” ile firmaların bu alanda yürüttükleri çalışmaları daha yakından ve derinlemesine izlemeyi arzu ettiklerini ifade etti.

   

TÜM PARSELLER DOLU

Manisa OSB’de 224 tesisin bulunduğunu, bunların yüzde 46’sının KOBİ, yüzde 20’sinin yabancı sermayeli olduğunu belirten Türek, 224 parselin yüzde 100’ünün dolu olduğunu bildirdi. Toplam 1.561 hektarlık bir alanda faaliyet gösteren bölgede firmalarının yüzde 40’ının otomotiv ve beyaz eşya sektöründe üretim yaptığını anlatan Türek, OSB’lerinde ayrıca ağaç, ağaç ürünleri, ana metal sanayi, bilgisayar, elektronik ve optik ürünler, deri, ulaşım araçları, elektrik teçhizatı, kağıt ve kağıt ürünleri, kauçuk ve plastik, kimyasal ürün, mobilya, tekstil, tütün ve gıda gibi birçok sektörde üretim yapıldığını dile getirdi.

   

   

ZEKİ YAŞAM MERKEZİ

Başkan Sait Türek, alanında Türkiye’de bir ilk olan Manisa OSB Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri (ZEKİ) Yaşam Merkezine ait çalışmalar hakkında da bilgi verdi. 2017 yılından bu yana faaliyetine devam eden merkezin, Milli Eğitim Bakanlığı özel eğitim 3’üncü kademe okullarından mezun veya 27 yaşından gün almış ve Halk Eğitim Merkezlerinde 1 yıllık kurslarını tamamlamış zihinsel engelli bireylerin, Manisa OSB’de yer alan firmalara ait olan ve özel çalışma şartlarının yaratıldığı korumalı iş yerlerinde istihdam edildiğini belirten Türek, ZEKİ Yaşam Merkezinin hâlihazırda 7 firma ve 62 çalışanı ile faaliyet gösterdiğini söyledi. Türek, “Diğer yandan, önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek olan 2 firmanın katılımı ile istihdam edilen zihinsel engelli çalışan sayısı 78’e çıkacak ve böylece 96 çalışan kapasitesine sahip olan merkezin doluluk oranı yüzde 81’e ulaşmış olacak” bilgisini verdi.
   

GELECEĞE HAZIRLIYOR

Manisa OSB Başkanı Sait Türek, eğitimin bölgenin öncelikli konularından biri olduğunu kaydetti. Manisa OSB tarafından kurulan ve işletilen Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MOSTEM)’de öğrencileri geleceğe hazırladıklarının altını çizen Türek, “İş Arayan Değil, İş’te Aranan Toplumda Saygın İnsan sloganımız ile öğrencilere, bölgede yer alan sanayi kuruluşlarının mevcut ve gelecekteki işgücü ihtiyaç analizlerinin sonuçlarına göre belirlenmiş olan meslek dallarında eğitim-öğretim veriyoruz. MOSTEM’den yılda ortalama 500 öğrenci mezun olurken, mezunlar sanayideki firmalarda işbaşı yapabiliyorlar.  Bugün, 192’si yatılı olmak üzere 1.952 öğrenciye çağın teknolojileriyle donatılmış sınıf, laboratuvar ve atölyelerde mesleki eğitim veriliyor. Çocuklarımız, aldıkları eğitimler ile öğrenim hayatları boyunca birçok projede yer alıp çeşitli başarılara da imza atıyor.  Örneğin bu yıl, MOSTEM Lisesi, TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde yapılan teknoloji yarışmalarında Sanayide Dijital Teknolojiler kategorisinde 46 takım içerisinde şampiyonluğu göğüsledi” dedi.

   

YENİ SANAYİ ALANLARI

Manisa OSB’nin sürdürülebilirlik, enerji yönetimi gibi faaliyetleri hakkında bilgi veren Türek, MOSPARK kampüs alanında akredite bir kalibrasyon laboratuvarı kurulması için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2021 Yılı Üreten Şehirler Programı’ndan yüzde 50 oranında hibe desteği almaya hak kazandıklarını dile getiren Türek, “Halihazırda çevre laboratuvarımızın hizmet alanını genişleterek, yaklaşık 300 metrekarelik alan üzerinde 8 tip kalibrasyon çeşitliliğinde 102 parametreden hizmet verecek olan yeni bir laboratuvar kuracağız. Akredite laboratuvarımızın, 2023 yılı son çeyreğinde faaliyete geçmesini planlıyoruz. Diğer yandan, hibe desteği alan ZEKİ+ Projemiz ile de sürdürülebilir istihdam ekosistemi oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca bölgemizin 2021-2024 yılı ana strateji başlıklarımızdan ‘büyüme’ hedefimiz kapsamında bölgemizin VI. Kısım ve VII. Kısım çalışmalarını yürütüyoruz. Altyapısını tamamladığımız 1 milyon metrekarelik alanımızda arsa tahsis süreçlerimize devam ediyor; yerli ve yabancı çok değerli yeni yatırımların Bölgemize çekilmesi için çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Yeni alanlarımızda oluşacak atık suların arıtılarak deşarjının temini amacı VI. Kısmın kuzeyinde günlük 20 bin metreküp kapasiteli III. Arıtma Tesisimizin inşaatına devam ediyor; çalışmaların 2022 yılının ikinci yarısında tamamlanmasını öngörüyoruz. Yaklaşık 5 milyon metrekare büyüklüğündeki VII. Kısım Tevsi Alanımızda da Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi koordinasyonu ile doğrudan yabancı firmalarımızın Bölgemize ve ülkemize yatırımı için çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.