Türkiye, İkitelli’nin ismini 1980’li yılların ortalarında, İstanbul’un Fatih, Eminönü, Kağıthane gibi çeşitli semtlerine yayılan ancak kentleşmeden ötürü şehrin içinde kalan işletmelerin bu bölgeye taşınması ile duydu. 1985 yılında başlayan tahliye süreci sonrası İkitelli OSB, 1990 yılında kurulurken bugün GAP’tan sonra ülkemizin en fazla katma değer üreten bölgesi haline geldi. Her geçen yıl gelişmesini sürdüren, kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması için EML kurulan, yüksek katma değerli üretim için Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte TGB kurulma hazırlığında olan İkitelli OSB’de önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmaları İkitelli OSB Başkanvekili Nihat Tunalı ile konuştuk.
TGB 2104’te devrede
Yıldız Teknik Üniversite işbirliğinde, Demirciler Kooperatifi içinde kurulacak TGB’nin önümüzdeki sene mart veya nisan ayında hizmete gireceğini belirten Tunalı bölgedeki firmaların TGB’ye katılımı için gerekli tanıtımı yaptıklarını, sanayicinin ve KOBİ’lerin büyümesi için benzeri hamle ve tesislere ihtiyaç olduğunu, bunların programını yaptıklarını söyledi. İkitelli OSB Müdürlüğü binası yanında plan tadilatı ile OSB’ye kazandırdıkları alanı fuar merkezine çevireceklerini kaydeden Tunalı, “Böylelikle hem bölgemizdeki firmaların hem de ülkemizin büyümesine katkı sunmak istiyoruz” dedi.
Ucuz, temiz, kesintisiz elektrik
Bölgedeki sanayiciye elektriği en ucuza verebilmenin, en kesintisiz ve temiz enerjiyi sağlamanın çabasında olduklarını belirten Tunalı, “Bu süreci içinde barındıran bir yatırım ise; İkitelli OSB’ye yakışan bir enerji elektrik yönetim birimini oluşturmaktı. Çok modern bir dağıtım merkezi kurduk. Bu yıl sonuna kadar, bu modern ve teknoloji çağına uygun dağıtım merkezini açarak enerjiyi en iyi şekilde temin etmenin ve onları takip etmenin imkanlarını yaratacağız” diye konuştu. Tüm enerji hatlarını yer altına alma çalışmaları kapsamında Türk Telekom işbirliğinde fiber optik kablo döşendiğini de belirten Tunalı bölge için bir diğer planlarının Bakanlığa projesi sunulan kreş olduğunu, 2014 yılında da güvenlikten internete kadar birçok konuda kooperatiflere yeni sürprizlerinin olduğunu söyledi.
Yenilenebilir enerji
Yenilenebilir enerji sistemlerine ilişkin de planları olduğunu belirten Tunalı konuya dair özetle şunları söyledi: “Biz 2013 yılı içinde elektrik müdürlüğümüzde enerji yönetim birimi oluşturduk. Bu birimde eğitimler başta olmak üzere yenilenebilir enerjiye de ağırlık veriyoruz. Bununla alakalı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kendi enerjimizi üretip, ucuza mal edip, sanayicimize, KOBİ’mize en uygun şekilde hizmet vermenin programını yapıyoruz. Yenilenebilir enerjiyle alakalı yatırımların, çalışmaların ve eğitimlerin çok önem arz ettiğini biliyoruz. İkitelli OSB olarak programladığımız ve hedef koyduğumuz konuları kooperatif başkanlarımızla, işletmecilerimizle paylaşıp onlara ne tür yararlar sağlayabileceğimizi anlatacağız. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisinden sonuna kadar istifade etmeliyiz.”
Katı atık ara depolama tesisi
Müteşebbis heyetin aldığı karar doğrultusunda bölgeye katı atık ara depolama tesisi projesi hazırlayıp Bakanlığa sunduklarını, tesisle ilgili gerekli kamulaştırma çalışmalarının başladığını dile getiren Tunalı bir diğer projelerinin ise İstanbul Kalkınma Ajansı’nın hibe kredisiyle, İstanbul Ticaret Odası ile müşterek gerçekleştirecekleri büro olduğunu söyledi. Tunalı bu büronun ihracatı temel alan konularda bölgedeki firmalara ücretsiz destek sunacağını dile getirdi. Tunalı, “Bu büroda uzman kişiler görev alacak. Firmalarımız, ihracat hakkında ihtiyaç duydukları anda bu uzman kişilerden bilgi ve yardım alabilecektir” dedi.