Üniversite-sanayi ilişkilerinin somut iş birliklerine dönüştüğü adres Sakarya Teknokent, bünyesindeki firmaların uluslararası rekabet gücünün artmasını sağlıyor. Teknoloji, AR-GE, tasarım ve inovasyonu kendisine rehber edinmiş 111 firmaya ev sahipliği yapan Teknokent, üniversitenin bilgi birikimini sanayiye aktarıyor. Girişimcilere fon sağlamada yol gösterici bir rol üstlenen ve hedefe odaklanmış firmaları bir araya getirerek sinerji oluşturan Sakarya Teknokent, yazılım-bilişim ve savunma sanayi alanında geliştirilen ürünleri ticarileştirerek, projelerin KOSGEB ve TÜBİTAK’tan destek almasını sağlıyor. Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Şakir Görmüş, Doğu Marmara Bölgesi’nin AR-GE, tasarım ve inovasyon üssü olan Sakarya Teknokentin, 2018 yılında geliştirdiği çıktı ve sonuç odaklı yeni yönetim modelinin sonuçlarını almaya başladığını belirterek, “Bölgemiz, yeni modeliyle örnek bir Teknokent haline dönüştü” dedi.
8 MİLYON DOLARLIK İHRACAT GELİRİ
Sakarya Teknokentte yer alan şirketlerin güncel AR-GE çalışmalarından elde ettikleri gelir ve Türk ekonomisine kattıkları değer 239 milyon lirayı bulduğunu aktaran Prof. Dr. Görmüş, bu çalışmalardan elde edilen ihracat gelirinin 8 milyon doları aştığını söyledi. Görmüş, “Ayrıca, Sakarya Teknokentin fikri ve sınai mülkiyet çalışmaları kapsamında destek verdiği AR-GE çalışmaları, toplamda 120’nin üzerinde patent ile gerçekleşti. Kurumumuz tarafından bugüne kadar üniversite ile sanayi iş birliği çerçevesinde 362’nin üzerinde ortak AR-GE projesi yürütüldü. 21’in üzerinde farklı bölüm, araştırma merkezi ve enstitüden 371’den fazla akademisyen ile çalışmalar yapıldı” diye konuştu.
785 ÇALIŞANI VAR
Sakarya Teknokent ne zaman kuruldu? Kaç firmanı ve çalışanınız var?
Doğu Marmara’nın AR-GE ve teknoloji üssü Sakarya Teknokent, 2009 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla Sakarya Üniversitesi Kampüsünde kuruldu. Sakarya’mızın bir değeri olan ve 2010 yılında faaliyete geçen Sakarya Teknokent, bugün itibarıyla 5 bin 700 metrekare kapalı alana sahip 4 binasında faaliyet gösteren 111 AR-GE firması ve yaklaşık 785 çalışanı ile büyük bir ailedir.
GİRİŞİMCİLERE YOL GÖSTERİYOR
Teknokentinizin Türkiye AR-GE ve inovasyon ekosistemine katkılarını anlatır mısınız?
Sakarya sanayisinde alınacak her mesafe küresel rekabette Türkiye’yi üst basamaklara taşıyacaktır. Ülkemizi ileriye taşıyacak anahtarın; teknoloji, AR-GE, tasarım ve inovasyon olduğunun bilincinde olan Sakarya Teknokent, üniversitelerimizdeki bilgi birikimini sanayiye aktarıyor, girişimcilere fon sağlamada yol gösterici bir rol üstlenerek ve hedefe odaklanmış firmaları bir araya getirerek sinerji oluşturuyor. Doğu Marmara Bölgesi’nin AR-GE, tasarım ve inovasyon üssü olan Sakarya Teknokent, 2018 yılında geliştirdiği çıktı ve sonuç odaklı yeni yönetim modelinin sonuçlarını almaya başladı. Bölgemiz, yeni modeliyle örnek bir Teknokent haline dönüştü.
178 PROJEYE DESTEK
Teknoloji geliştirme bölgenizin firmalarının yürüteceği ulusal ve uluslararası projeler hakkında bilgi verir misiniz? Hangi alanlara yoğunlaşmayı planlıyorsunuz?
2019 ve 2020 yıllarında yaklaşık 178 proje geliştirilmesine destek verildi. Genç girişimcilere verilen mentorluk ve danışmanlık destekleriyle Teknokentte firma kurmaları sağlandı. Bölgemizde faaliyet gösteren firmaların katma değeri yüksek ürünlerini TÜBİTAK, KOSGEB gibi devlet teşvik ve hibeleriyle siparişe dayalı AR-GE çalışmalarının sektörde ticarileştirmeleri kolay hale geliyor. Özellikle web-mobil programlama, siber güvenlik, bulut bilişim gibi yazılım-bilişim ve savunma sanayi alanında nihai kullanıcıya sunulacak ürünlerin ticari olgunluk aşamalarının tümünün gerçekleştirildiği teknoparkımızda, ürünlerin ticarileştirilmesi noktasında 91’i KOSGEB, 57’si TÜBİTAK destekli toplam 576 projenin 323’ü başarılı bir şekilde sonuçlandırıldı.
FİRMALARDAN ULUSLARARASI BAŞARI
Firmalarınızın elde ettiği başarılar hakkında bilgi alabilir miyiz?
Sakarya Üniversitesi mezunlarının Sakarya Teknokentte kurduğu Medroco firması, Innovation Think Tank Start-up Network (ITT-STN) etkinliğinde birinci olarak uluslararası yatırım ağına dahil oldu. Medroco’nun üzerinde çalıştığı ve Teknokent AR-GE projesi kapsamında değerlendirilen cihaz, uzaktan nörolojik rehabilitasyon ve fizik tedavi yapılmasını sağlayarak bireylerin hayatlarına değer katmayı ve yaşam kalitelerini artırmayı amaç ediniyor. Diğer yandan bölge içerisinde 2019 yılında faaliyete geçen firmalarımızdan Cube Games, Sakarya Teknokentte mobil platformlar için oyunlar üreten bir AR-GE oyun stüdyosu kurdu. Dijital platformlarda pazara sunduğu oyunları ile 10 milyondan fazla kullanıcıya ulaşarak ABD App Store'da top 30'a girmeyi de başardı. Firmamız uluslararası yatırımcılardan aldığı yatırım desteği ile 50 milyon kullanıcıya ulaşmayı da hedefliyor.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ ARASINDA GÜÇLÜ BAĞ
Üniversite-sanayi iş birliği ve dijital dönüşümün teknokentlere sağlayacağı avantajlar neler olacaktır?
Sakarya Teknokentte yer alan şirketlerin güncel AR-GE çalışmalarından elde ettikleri gelir ve Türk ekonomisine kattıkları değer 239 milyon lirayı, bu çalışmalardan elde edilen ihracat geliri ise 8 milyon doları aşmış durumda. Ayrıca, Sakarya Teknokentin fikri ve sınai mülkiyet çalışmaları kapsamında destek verdiği AR-GE çalışmaları, toplamda 120’nin üzerinde patent ile gerçekleşti. Kurumumuz tarafından bugüne kadar üniversite ile sanayi iş birliği çerçevesinde 362’nin üzerinde ortak AR-GE projesi yürütüldü. 21’in üzerinde farklı bölüm, araştırma merkezi ve enstitüden 371’den fazla akademisyen ile çalışmalar yapıldı.
BİGG UYGULAYICI KURULUŞU OLDU
Girişimcilik alanındaki çalışmalarınızı ve düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Sakarya Teknokent paydaşlarıyla (IFASTURK, LONCA Girişimcilik, Fongogo, Universals Canada, Markatek, İDETEK UK) iş fikri sahibi genç girişimci adaylarını, iş modeli oluşturma, finansal kaynaklara erişim, FSMH ve şirketleşme konularında eğitim ve mentorluk destekleriyle G-FAST Girişimci Hızlandırma Programı ile destekliyor. Son düzenlenen G-FAST – Girişimci Hızlandırma Programı’na 53 iş fikri başvurusu alınırken, yapılan değerlendirmeler sonunda 13 ekip finalde iş fikirlerini yatırımcılar karşısında sundu ve 3 girişim yatırımcılar tarafından desteklenmeye değer bulundu. Diğer yandan Sakarya Teknokent, 2020 yılında TÜBİTAK 1512-Girişimcilik Destekleme Programı’nı (BiGG) orta uygulayıcı kuruluş olarak yürütmeye hak kazandı. Sakarya Teknokent, BiGG Programı kapsamında bugüne kadar 78 başvuru aldı. İş fikirlerini belirli kriterler göz önünde bulundurarak değerlendiren kuruluşumuz, programın 2’nci aşaması için TÜBİTAK’a ilettiği toplamda 10 iş fikrinden 2’sine hibe desteği kazandırdı.
SEKTÖRE NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ KATKISI
Nitelikli İş Gücü Geliştirme Merkezi hakkında sizden bilgi alabilir miyiz? Merkezin girişimcilere sağladığı faydalar nelerdir?
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen, Sakarya Teknokent tarafından yürütülen “Nitelikli İşgücü Geliştirme Merkezi (NİGEM)” projesinde inşaat ve makine-teçhizat altyapısı tamamlanarak faaliyete başlandı. Sakarya Üniversitesi ve Sakarya İş Kurumu (İŞKUR) ortaklığıyla Sakarya Teknokent bünyesinde yürütülen projede, İŞKUR’da kaydı bulunan üniversite mezunu gençlerin, sektördeki yenilikleri yakalamaları için akademisyen ve sanayi temsilcilerinden oluşan mentorlar tarafından sektörün güncel ihtiyaçları doğrultusunda eğitim süreçlerinin tamamlanarak, sektörün nitelikli iş gücü ihtiyacının giderilmesi amaçlanıyor. Sektörün ihtiyacı olan ve geleceğin meslekleri olarak bilinen; sanal gerçeklik, dijital oyun, 3D printer, siber güvenlik, görüntü işleme ve otomasyon teknoloji alanlarında gençlerin proje tecrübesi kazanabilmesi için firmaların uygun eğitim modelleri ve uygulamaları ile nitelikli personel istihdamına katkı sağlanacak. Proje kapsamında yılda 100 nitelikli iş gücünü sektöre kazandırılması amaçlanıyor.
EKSİKLİKLER GİDERİLECEK
Sakarya Havacılık-Uzay Teknolojileri Tasarım ve Prototip Merkezinin yürüttüğü faaliyetler nelerdir?
Sakarya Üniversitesi Mezunlar Derneği yürütücülüğünde ve Sakarya Teknokent paydaşlığında Sakarya Havacılık-Uzay Teknolojileri Tasarım ve Prototip Merkezi Projesi Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenmeye hak kazandı. Proje kapsamında üniversite ve lise öğrencilerinin TEKNOFEST yarışmalarına hazırlıkta karşılaşmış oldukları mekân, makine/ekipman temin etme ve mentorluk destek eksikliklerinin giderilmesi amaçlandı. Böylece teknoloji gençlerin bir hobisi haline gelecek.
TEKNOKÖPRÜ PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ
Sanayi ve akademi arasındaki bağı güçlendiren TEKNOKÖPRÜ Projesi’ne bugüne kadar kaç firma ve proje katıldı?
Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi ile Sakarya Teknokent paydaşlığında yürütülen, Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi ile Yönetim Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencilerinin bitirme ödevlerini AR-GE ve tasarım merkezleri, Teknokent ve sanayi firmalarında tamamlamalarına imkân sağlayacak TEKNOKÖPRÜ Projesi, 2021 yılı bahar döneminde hayata geçirildi. Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği Fakültesi tarafından hazırlanan online platform (www.kopru.sakarya.edu.tr) üzerinden yönetilen program kapsamında, firmaların alanlara uygun tanımlamış oldukları projelerine, ilgili bölümlerden öğrenciler atanıyor. Bugüne kadar 59 firma, 45 proje ve 390 öğrencinin yararlandığı proje, ilerleyen dönemlerde mühendislik fakültelerinin diğer bölümlerinde uygulamaya açılacak.
OTONOM ARAÇ HEDEFİ
Otomotiv teknolojileri alanında yürüttüğünüz çalışmalar var mı?
Sakarya Üniversitesi Kampüsü içerisinde Otonom Araç Projesi yürütüyoruz. Sakarya Üniversitesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi paydaşlığında Sakarya Teknokent yürütücülüğünde, belirli bir harita üzerinde sürücüsüz olarak 6-12 kişilik yolcu taşıyacak, elektrikle çalışan, şarj edilebilir, otonom araç yazılımının ve prototipinin yapılmasını hedefliyoruz. Bölgede yer alan otomotiv, elektrik-elektronik firmalarının destekleriyle oluşturulacak proje için Sakarya Üniversitesi akademisyenleri, Teknokent firmalarının tecrübelerinden yararlanılacak.
PAYA DAYALI KİTLE FONLAMASI A.Ş.
Son dönemde, finansal teknolojiler alanı giderek önem kazanıyor. Bu konuda Sakarya Teknokentin yürüttüğü çalışmaları anlatır mısınız?
Sakarya Teknokent, genç girişimciliğin bölgeye yayılması ve girişimcilik ekosistemine sürdürülebilir katkılar sağlamak adına Doğu Marmara Bölgesi teknoparkları ve finansal teknoloji şirketleri ile ortaklaşa “Paya Dayalı Kitle Fonlama Platformu” oluşturmayı hedefliyor. Girişimci projesinin veya kuracağı girişimin şirketinin paylarının bir kısmını satışa sunarak finansman sağlanmasını öngören uygulamanın esas amacı, üniversitelerde yer alan akademisyen ve öğrencilerin girişimcilik kültürüne katkılarını artırmaktır.
YENİ BİNA İHTİYACI
Bölgenin en önemli AR-GE ve inovasyon merkezlerinden biri olarak, girişimcilerin bölgenizde yer alma taleplerine yetişebiliyor musunuz?
2020 yılında Covid-19 pandemiyle birlikte teknokent alanına artan taleplerle bölgemiz yüzde 100 doluluğa ulaştı. Artan talepleri karşılamak adına bölge içinde yeni bir binaya ihtiyaç doğdu. Aynı zamanda Sakarya Teknokent savunma sanayii sektöründe yer alan firmaları ve projeleri bakımından üs konumunda. Savunma sanayine çalışan 15’e yakın firmanın AR-GE projelerinin boyutu ve güvenlik seviyesi göz önünde bulundurulduğunda, tam donanımlı güvenli bir binaya ihtiyaç duyulmaya başlandı. Ayrıca Sakarya Teknokentte tarım ve gıda ve hayvancılık alanında AR-GE yapan firma sayısı da artıyor. Söz konusu firmaların geliştirmiş oldukları AR-GE projeleri için geniş özel arazilere ve ofislere ihtiyaç var. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO)’nın da ilgili alana yönelik yapmış olduğu AR-GE çalışmaları dikkate alınarak, teknokent alanı ilan edilecek bir bölgede kümelenme çalışmaları planlanıyor.