ORTAK AKIL ÖN PLANDA
Ulusal karayolu hatları, demiryolu yük- yolcu hatları ve limanla sahip olduğu güçlü ulaşım altyapısının yanı sıra; pazara yakınlığı, ham madde ve ara mamul temininde lojistik kolaylığı ve sanayi- teknoloji know–how’ına kolay ulaşım imkanları ile Türkiye’nin üretim üssü haline gelen Sakarya, bünyesinde kurulu olan ve kurulması planlanan OSB’ler için uygun bir yatırım lokasyonu olmaya devam ediyor. Paydaşlar tarafından ortak akılla oluşturulan kararlara esas teşkil edecek ‘Master Plan’ hazırlanmasının yanı sıra birlikte çözüm üretilerek kaynaklar ile potansiyelleri verimli şekilde kullanılması gerekliliği ortaya çıkıyor. Sanayi gazetesine konuşan Sakarya TSO (SATSO) Proje Koordinatörü Hüseyin D. Aliosmanoğlu, sanayi bölgelerinin enerji verimliliğini merkeze alan yeşil OSB konseptinde tasarlanması hususunda önemli açıklamalarda bulundu. Aliosmanoğlu, Dünya Bankasının OSB’leri yeşil ve verimli bir altyapıya ulaştırma çabasının, sürdürülebilir bir altyapıya hizmet edeceğinden büyük öneme sahip olduğunu da ifade etti.
“LOJİSTİK MALİYETLER AZALMALI”
Ulaşım, Lojistik, Altyapı, İstihdam-Eğitim, Bölge Planlaması, Teknoloji ve Çevre konu başlıklarından oluşan ve önemli hedeflerle kurgulanan master planda OSB‘lerin karayolları arasındaki yollarını duble yol, bağlantı noktalarını köprülü kavşak olarak tasarlamak suretiyle trafik yoğunluğunu azaltarak trafik emniyetini arttırmanın hedeflendiğini söyleyen Aliosmanoğlu, “İş gücünün demiryolu ile taşınmasını sağlayarak lojistik maliyetlerini ve karbon ayak izini azaltarak çevre kirliliğinin önüne geçmek de önemli bir hedeftir” diye konuştu.
MODEL FABRİKALAR KURULACAK
Tüm OSB’lerin “yeşil OSB” konseptinde planlanmasının oluşturacağı kazanımlara dikkat çeken Hüseyin D. Aliosmanoğlu, “Böylece OSB'de yenilikçi ve yeşil altyapı yatırımlarının desteklenmesi; yani gelişmiş enerji ve su verimliliği, yenilenebilir enerji yatırımları, gelişmiş su ve atık su arıtma tesisleri, LED aydınlatma ve atık ürünlerin verimli girdiler olarak kullanılması ile önemli kazanımlar edinilerek, yeni teknolojileri ve yeni uygulamaları sergilemek için model fabrikalar oluşturmasını sağlamak önemli bir görev olacak” açıklamalarını yaptı.
ATIK YÖNETİM SİSTEMİ
Yeşil OSB konsepti çerçevesinde Atık Yönetim Sistemini kurarak; atık geri kazanımı ve yeniden kullanımı yoluyla; kaynak verimliliği ile kirliliğin kaynağında kontrol edilmesinin ve çevre kalitesinin muhafazasının sağlanmasının mümkün olacağına değinen Aliosmanoğlu, “Atık yönetim sisteminin faaliyete geçmesi ile işletmeler endüstriyel simbiyoz uygulamalarıyla üretim maliyetlerini azaltabiliyor, atık ve yan ürünlerden ek gelir elde ediyor ve kurulan iş birlikleri sonucunda yeni pazar fırsatları yakalanabiliyor” vurgusuyla potansiyel kazanımların da altını çizdi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR SU YÖNETİMİ
Master Plan eksenindeki altyapı başlığında da çevre hassasiyetinin ve kaynak sarfiyatının önüne geçmenin önceliğe alındığını söyleyen Aliosmanoğlu, “İçme-kullanma suyu için tüm OSB’lerin ihtiyacını karşılayacak nitelikte planlama yapmak önemli. Sürdürülebilir su yönetimini sağlamak, atık su için ortak arıtma tesisleri ile çözümler üretmek, ortaya çıkacak arıtma çamurundan enerji üretmek, gri suyu proses suyu olarak geri kazanmak, enerji ihtiyaçlarını OSB’ler için birlikte planlamak ve ortak bölge trafo merkezleri yapmak nitelikli adımlardan olacaktır” ifadelerine yer verdi.
YAPAY ZEKÂ İŞİN İÇİNDE
Isı yalıtımı sağlanarak ve güneş enerjisi sistemi (GES) panelleri kurularak OSB’lerde kaynak verimliliği sağlanabileceğinin altını çizen Aliosmanoğlu; sulama, arıtma ve atık su gibi alanlarda devreye alınan yapay zekânın da büyük faydasının görüleceğini söyledi. Yağmur suyunun depolanarak çevre sulamasında kullanılmasının millî serveti de koruyacağını belirten Aliosmanoğlu, tasarruf döneminde “yeşil OSB” konseptinin büyük yer tuttuğunu vurguladı.
HER ALANDA TASARRUF
Atık su kirlilik sistemleri hakkında açıklamada bulunan Aliosmanoğlu, “OSB altyapı şebeke sisteminde parsel bacalarına kirlilik sensörü konularak ve kirlilik oranının belirlenerek, kirlilik oranında katılım payı alınır ve bu sayede katılım payı adaletli şekilde sanayiciye bölüştürülür” şeklinde bilgilendirdi. Aliosmanoğlu, aşırı ısıya dayanıklılık, verim ve tasarruf gibi yönlerden normal ampullere nazaran avantaj sunan LED ampullerin kullanılmasının da avantajlı hale geldiğini ifade ederek, sözlerini OSB’lerin atıklarında nitelikli bir geri dönüşüm stratejisi uygulanması gerektiğini dile getirerek noktaladı.