Sakarya’nın Hendek ilçesinde kurulu bulunan Sakarya 2. OSB, ana metal sanayi sektörünün ağırlıkta olduğu firmalarıyla katma değer üretiyor. 1997 yılında kurulan ve 352 hektarlık bir alan üzerinde faaliyet gösteren OSB’de 96 sanayi parseli bulunuyor. Bu parsellerin 95’i, 80 sanayi kuruluşuna tahsis edilirken, yatırımcının büyük ilgi gösterdiği OSB’de boş parsel kalmadı. 88 parselin tapu devrinin gerçekleştirildiği, 8 parselin tapu devrinin ise henüz gerçekleştirilmediği bölgede, 184 hektar genişleme planlanıyor. Bugün itibariyle 10 binin üzerinde kişinin istihdam edildiği Sakarya 2. OSB’de, genişleme alanıyla birlikte istihdamın 25 bine çıkması hedefleniyor. Bölgedeki toplam 96 sanayi parselinin, 82’si üretimde, 7’si inşaat halinde, 2’si projelendirme sürecinde bulunurken, 5’i faaliyet bulunmuyor.
ANA METAL İLK SIRADA
Sakarya 2. OSB Başkanı Şükrü Bodur, bölgelerinde ağırlıklı olarak ana metal sanayi firmalarının faaliyet gösterdiğini belirterek, “OSB’mizdeki 96 parselin 46’sı ana metal sanayi, 12’si plastik sanayi, 11’i gıda sanayi, 8’i kimya sanayi, 5’i ağaç ve ağaç üretimi alanında üretim yapan firmalardan oluşuyor. Artan yurt içi ve yurt dışı yer talepleri karşısında Genel Kurulumuzca Bölgemizin genişleme kararı alındı ve bu talebimiz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından onaylandı. Genişleme alanımıza talepleri almaya başladık. 184 hektar genişleyeceğimiz alanda karma OSB’ye uygun yönetmelikteki firmaları, Doğu Marmara’nın parlayan yıldızı bölgemize davet ediyoruz” dedi.
KOLAY ULAŞIM İMKÂNI
Sakarya 2. OSB’yi D100 Devlet Yolu’na bağlayan 2 giriş-çıkış bulunduğu bilgisini veren Başkan Bodur, “A girişi 550 metre, B girişi 800 metre uzunluğunda 25 metre genişliğindeki bağlantı yolu ve kavşağı üst yapısı ve aydınlatmasıyla tamamlandı. Bölgenin 13 bin 200 metre uzunluğundaki saha içi yollarının altyapısı ve son kat asfaltlama işi ile tretuvar parke, bordür, yol boyaları ve bordür boyama işleri tamamlandı. Bölgemizin kanalizasyon şebekesi tamamlanarak, ortak atık su arıtma tesisine bağlandı. OSB’mizin yağmur suyu şebekesi bitirilerek Dilsiz Deresi’ne deşarjı sağlandı. Bölgenin doğusu ve kuzeyindeki sağlık koruma bantları üzerine açılan drenaj hendeği vasıtası ile bölgeye dış arazilerden gelen suların Dilsiz Deresi’ne deşarjına olanak sağlandı” şeklinde konuştu.
GELİŞMİŞ ALTYAPI OLANAKLARI
Başkan Şükrü Bodur, bölgenin gelişmiş altyapı olanakları hakkında bilgi verdi. Bölgenin ihtiyacı olan 167 MVA’lık enerjinin yaklaşık 4,5 kilometre mesafeden OSB’ye yapılan MCM hat ile karşılandığını kaydeden Bodur, bölge içi dağıtımının geçici havai enerji nakil hatları tesisat kanalına alındığını ifade etti. Bodur, “Bölgemizde halihazırda üretimde bulunan tesisler proses suyu ihtiyaçlarını parselleri içerisinde açmış oldukları kuyular vasıtasıyla yeraltından elde ediyor. İçme ve kullanma suyu Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından bölgemiz girişine kadar 20 litre/saniye debi ile getirildi. Bölgenin doğal gaz ihtiyacı temin edilirken, firmalarımızın doğal gaz tüketimleri uzaktan okuma sistemi ile kontrol ediliyor. Bunun yanı sıra OSB içerisinde Arıtma Tesisi yeri olarak ayrılan alanda Hendek ilçesi ile OSB’nin atık sularının arıtılacağı evsel nitelikli bir ortak atık su arıtma tesisi yapılarak işletmeye alındı. Sakarya 2. OSB İtfaiye Müfrezesi inşaatı da tamamlanarak, bölgemize 2 adet son teknoloji İtfaiye aracı alındı” bilgisini verdi.