TASARIMIYLA AHŞABI CANLANDIRACAK

Doğu Marmara’nın mobilya sektörüne liderlik eden Kaynarca Mobilya İhtisas OSB (KAMOSB), bölge firmalarının rakiplerine göre üstünlük elde edebilmesi için AR-GE merkezi ile eğitim merkezi projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

31 Ocak 2022 Pazartesi 15:47
TASARIMIYLA AHŞABI CANLANDIRACAK

GELİŞMEYE AÇIK BÖLGE

Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde 90 hektarlık bir alanda kurulan Kaynarca Mobilya İhtisas OSB (KAMOSB), yenilikçi üreticilerin öncüsü olacak. 2010 yılında tüzel kişiliğini alan ve 2014 yılında ihtisas OSB’ye dönüşen bölge, 41 sanayi parselini, tamamı mobilya sektöründe üretim yapan 32 katılımcıya tahsis etti. OSB uhdesinde boş parsel kalmazken, yaklaşık 13 hektarlık genişleme alanına ait yer seçimi işlemleri tamamlanarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvuruldu. KAMOSB’nin kurucu ortağı Doğu Marmara Mobilya Sanayici ve İşadamları İhtisas Derneği (MOBSİAD)’nin Başkanı, Çalışkan Ofis Mobilyaları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda KAMOSB Yönetim Kurulu Üyesi olan Güray Çalışkan, OSB ile ilgili Sanayi gazetesine bilgi verdi. Çalışkan, KAMOSB’yi 2 bin 500-3 bin kişiyi istihdam eden, ulusal ve uluslararası ortamda adından bahsettiren bir ihtisas OSB haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Ürünlerde katma değeri arttırmak için AR-GE’nin önemine dikkat çeken Çalışkan, OSB’de bir AR-GE merkezi ile eğitim merkezi kurmak için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

    

10 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Mobilya sektörünün son 20 yılda çok büyük ivmeler kazandığını dile getiren Çalışkan, sektörün 2000’li yılların başında ortalama 200-300 milyon dolar ihracat yaparken, şu anda bu rakamın 4-4,5 milyar dolar düzeyine ulaştığını kaydetti. Çalışkan, “Türkiye dünyada mobilya ihracatında 6’ncı sıraya, üretim hacminde ise 8’inci sıraya yükseldi. 2021 yılında pandeminin de getirdiği bazı olumsuzluklar yaşadık fakat buna rağmen 4,5 milyar dolar civarında rekor denebilecek oranlarda ihracat yaptık. Hedefimiz, 2023 yılında 10 milyar dolar düzeyine ulaşmaktır. Avrupa ve ABD, Uzak Doğu’dan mobilya alımını kesmiş durumda. Türkiye’nin mobilya ihracatını daha da arttırmak için bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Bunun için devletin bize biraz daha destek olması gerekiyor. Ayrıca, ham madde sorunu yaşamamamız ve vergi tutarlarının düşmesi lazım. Mobilya ihracatının kıymetli olmasının sebebi, cari fazla veriyor olması. Yani otomotiv sektöründe de büyük ihracatlar yapıyoruz ama aynı zamanda ithalat da yapıyoruz. Mobilya sektöründe durum öyle değil” diye konuştu.

   

AR-GE MERKEZİ KURULACAK

AR-GE’nin sektör için taşıdığı öneme değinen Güray Çalışkan, mobilya sektörünün tekstil, kimya, lojiktik, otomotiv gibi pek çok sektöre müşteri olduğunu, ürünlere eklenecek inovatif ayrıntılarla katma değerin çoğalacağını kaydetti. Çalışkan, üniversitelerin endüstriyel tasarım, mimari bölümlerinden mezun gençleri firmalarında beyaz yakalı olarak istihdam etmeye çalıştıklarını belirterek, “Bunun dışında OSB olarak da planımız var. AR-GE merkezi kurmak istiyoruz. Bir AR-GE merkezi kurabilmek için OSB’de yüzde 70 doluluğumuzu yakalamamız lazım. Bunun dışında üniversiteler ile çalışmalar yapacağız. Üniversite- sanayi iş birliğini geliştireceğiz. Tasarım yapan, inovasyonla ilgili çalışmaları olan gençlerden de projeler bekliyoruz. Bunlarla ilgili yarışmalar yapıyoruz, çeşitli ödüller vererek onları motive etmeye çalışıyoruz” dedi.

   

MARKA İLE ORTAK PROJE

Firmalara, devam eden yatırımlarını bir an önce tamamlama çağrısında bulunan Çalışkan, bunun ardından AR-GE ve inovasyon merkezi kurmak için çalışmaları hızlandıracaklarını aktardı.  Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ile birlikte yürüttükleri eğitim merkezi projesiyle hakkında bilgi veren Çalışkan, şunları söyledi: “Bölge müdürlüğümüzün olduğu giriş kapımızın olduğu yerde, 2 bin metrekare alanımızın içerisinde Kalkınma Ajansı, SATSO, Büyükşehir Belediyemiz ve bizim ortağı olduğumuz bir eğitim merkezi planlıyoruz. Bu eğitim merkezinde Kaynarca Mobilya İhtisas OSB olarak beyaz yakalı arkadaşlar yetiştirip, meslek lisesi çıkışlı yıllık 40-50 öğrenci yetiştirebileceğimiz bir eğitim merkezi kurmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarda sona geldik. Kalkınma Ajansına bütün başvurularımızı yaptık, kabul edildik. Mart veya nisan ayında burasının yapısını tamamlama noktasındayız. Umuyorum ki firmalarımızın beyaz yakalı çalışan taleplerini bu merkezden karşılayabileceğiz.”

   

BUTİK OSB

Güray Çalışkan, KAMOSB’nin, Türkiye’nin en önemli mobilya ihtisas OSB’si olmasını hedeflediklerini, bunu sağlamak için eksikliklerini gidermeye çalıştıklarını söyledi. OSB içindeki firmaları analiz ettiklerini belirten Çalışkan, “Bölgemiz, butik bir OSB. Dünyadaki pek çok ülkeden daha büyük olan İstanbul gibi bir metropolün arka bahçesi konumundayız. Limana ve otobanlara yakınız. Dolayısıyla KAMOSB, lojistik anlamda da çok kıymetli bir OSB. Bunun haricinde OSB içerisinde yapmayı planladığımız çok değerli projeler var. 41 parselimiz yüzde 100 doluluk aşamasında” diye konuştu.

   

“SAKARYA’YA GELİN”

İstanbul merkezli büyük firmaların üretim için yeni alanlara ihtiyaç duyduklarına dikkat çeken Çalışkan, metrekare fiyatı çok pahalı olan İstanbul’da yeni tesis kurmanın yüksek maliyet gerektirdiğini ifade etti. Çalışkan, İstanbul firmalarına seslenerek, “Sakarya’ya doğru gelin. 200 hektarlık genişleme alanımız var. Kaynarca Mobilya İhtisas OSB’nin yapısını görün, genişleme alanlarını görün. Hemen dibimizde olan İstanbul’daki arazilerle uğraşmayın. Burada ortak bir sinerji oluşturalım. 5 yıl sonra bir İnegöl gibi, Masko gibi, Modako gibi adından bahsettirecek bir sanayi alanını birlikte yaratalım. Burada 10 dönümden 100 firmaya çıkabilecek alanımız var. İstanbul’da oluşturamayacağınız bir OSB ile ilgili zaman kaybı yaşamaya gerek yok. Yanı başınızdaki KAMOSB’nin genişleme alanları ile ilgili bizden bilgi alın. Burayı çok daha değerli, çok daha kıymetli OSB bir çekim merkezi haline getirelim” dedi.

   

ULAŞIM İMKÂNLARI RAHAT

İstanbul’da yeni sanayi alanı açmanın zorluklarını anlatan Güray Çalışkan, Kaynarca Mobilya İhtisas OSB’nin yerinin stratejik bir noktada olduğunu vurguladı. Çalışkan, şöyle devam etti: “OSB’mizin hemen giriş kapısında 200 metre altında Karadeniz Sahil Yolu geçiyor, yani 3. Havalimanına 1 saat mesafedeyiz. İstanbul’dan 1 saate İzmit’e gidemiyoruz. Ama 1 saatte dünya’nın en büyük havalimanlarına ulaşacağız. 30 kilometre ötemizde ro-ro gemilerinin dahi yanaşabileceği Karasu Limanı var. Konteynırla dünyanın her tarafına ürün yollamak için ekstra çaba sarf etmemize gerek yok. Ayrıca Sakarya’nın özelinde SATSO’nun, buranın sanayi şehri olması ile alakalı çok ciddi çalışmaları var. Hemen civarımızda birçok OSB yapılıyor. Lojistik OSB bunlardan biri. Biz burada ürünümüzü üreteceğiz, Lojistik OSB’ye bırakacağız. Dünya’nın her tarafına gidecek. Yani çok stratejik noktada konumlandık. Bu yüzden de Türkiye’deki en büyük OSB olmaya adayız. Biri 2 bin 200 hektarlık, diğeri 300 hektarlık üç tane büyüme etabımız var. Yani burayı çok büyütüp, mobilyanın Türkiye’deki en büyük merkezi yapmayı hedefliyoruz.”

Son Güncelleme: 31.01.2022 15:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.