106 OSB’NİN ARITMA TESİSİ VAR

OSB’ler, sanayiyi “gri” kulvardan çıkarıp, “yeşil” kulvara sokmayı başardı. Çevre yatırımlarını günden güne artıran OSB’lerin 106’sı, arıtma tesislerinde bir yandan fabrikalarının atıklarını katma değere dönüştürürken, bir yandan da çevreyi koruyarak yeşil üretim yapıyor.

04 Haziran 2021 Cuma 11:45
106 OSB’NİN ARITMA TESİSİ VAR

Suyu en çok tüketen ve aktif olarak üretimde yer veren sanayi sektörü, “gri” ve “kirli” algısını çoktan yıktı. İşletmelerinin ve tesislerinin atıklarını en çevreci yöntemlerle bertaraf etmenin yanı sıra, atıklardan kazanım yoluna da giden 238 faal OSB’nin 106’sı, bünyelerindeki arıtma tesislerine yaptıkları yatırımları artırmaya devam ediyor. Atık su arıtma tesislerinin (AAT) proje, inşaat veya ihale aşamasında olduğu 23 OSB’nin de çevre mücadelesine yakın zamanda katılması bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ortalama yüzde 94,3 oranında atık su deşarj eden OSB’ler; ağırlıktaki sektörlerine göre fiziksel, kimyasal veya biyolojik gibi arıtma proseslerini tercih ediyor. Günlük 53 bin metreküpü aşkın atık suyun ise OSB’lerden çıktığı belirtiliyor.

PROSESİ SEKTÖR SEÇİYOR

OSB’ler, sanayileşmenin getirdiği olumsuz çevresel etkileri profesyonelce yok etmenin yolunu buldu. Arıtma tesisi olan 100’ü aşkın OSB’nin yanı sıra, bu tesislere sahibi olmayan OSB’ler de doluluk şartını sağlayarak yeşile yatırım yapmaya gün sayıyor. Çünkü OSB’ler, bünyelerinde tesis kurmak ve işletmekle yükümlü kabul ediliyor. Bu noktada sektör eksenli bir yapı kurmak önem arz ediyor. Gıda ve yem sektörleri için biyolojik arıtma prosesleri uygunken, maden, seramik, çimento ve metal gibi ağır sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren OSB’ler için fiziksel ve kimyasal arıtma teknikleri uygulanıyor. Atık su arıtma tesis sayısı 9 kat artırarak, 145’ten 1.170’e çıkaran Türkiye’de, yeşil üretim ortamını tesis edecek yatırımların artması bekleniyor. Ayrıca, atık su hizmeti veren belediye nüfusunun 2,5 kat artışla yüzde 35'ten 89’a ulaştığı da dikkatlerden kaçmıyor.

ATIK SUYA MERCEK

Tesislerdeki işlemleri 7 gün 24 saat kayıt altında tutulan ve izlenebilen OSB’ler, arıtma tesisi kuran ve mevzuata uygun işleten tesislerin arıtmada kullandıkları elektrik enerjisi giderlerinin yüzde 50’sini geri kazandıklarının bilincinde. Kirletici parametreleri saptayarak uygun tekniklerde bertaraf etmeye odaklanan OSB’lerden günde yaklaşık 53 bin 304 metreküp atık su takibi yapılıyor. Suyun anlık takibine vurgu yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı M. Emin Birpınar, “SAİS” vurgusuyla günde izlenen 308 tesisin 23’ünün OSB’lere ait olduğunu ifade ederken, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta ise Ankara’da tesis kurulumunun 8, İstanbul’da ise 7 kattan fazla artış gösterdiği üzerinde durdu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.