İstanbul, Kocaeli, Sakarya gibi üretim üssü kentleriyle Kuzey Marmara, Türkiye’de sanayisinin ve ihracatının merkezi olarak görülse de Güney Marmara’nın dev sanayi tesislerine ev sahipliği yapan Balıkesir ve Çanakkale illeri, “Rekabette ben de varım” diyor. Doğası, denizi, tarihi ve turistik mekanları, tarım ve hayvancılıktaki üstünlüğü ile tanınsalar da bu iki kent, aslında sanayinin gizli kahramanları gibi. Banvit’ten Cargill’e, Eti Maden’den Betek’e, Tukaş’tan Teksüt’e, Kastomonu Entegre’den Assan Gıda’ya kadar Türkiye’de alanının lider şirketlerinin üretim yaptığı Balıkesir, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020 listesinde tam 28 firmayla yer aldı. Listede Çanakkale ise İçdaş Çelik, İçtaş Elektrik, Akçansa, Abalıoğlu Yem, Doğtaş Kelebek Mobilya, Kale Havacılık ve Dardanel olmak üzere 7 firmasıyla yer buldu.
YATIRIMIN YENİ ADRESİ
Bu başarıda Güney Marmara’nın son yıllarda gelişen sanayi altyapısının yanı sıra ulaşım alanında aldığı dev yatırımların da etkisi büyük. 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi ile geçtiğimiz aylarda etüd ve proje ihalesi yapılarak start alan Güney Marmara Otoyolu projesi tamamlandığında Güney Marmara’nın yıldızı daha da parlayacak. İstanbul, İzmir, Bursa gibi gelişmiş olan illere yakınlığı, gelişmekte olan ulaşım altyapısı, çok alternatifli lojistik imkanları ve genç nüfusu ile sanayi yatırımlarının yeni adresi haline gelen Balıkesir, 3’ü aktif, 5’i de kurulma aşamasında olan 8 OSB’si ile sanayiciye uygun fiyatlı, büyük sanayi parseli avantajı sunuyor.
125 MİLYON LİRALIK YATIRIM
Yetişmiş işgücü, kara-hava-deniz ulaşımı, doğal kaynakları, sanayi merkezlerine olan yakınlığı gibi birçok avantajıyla dikkat çeken Çanakkale, sürdürülebilir çevre dostu yatırımlara ev sahipliği yapma konusunda da Türkiye’nin öne çıkan illeri arasında yer alıyor. Kentin İki aktif OSB’si olan Çanakkale OSB ve Biga OSB, özellikle Çanakkale 1915 Köprüsü ve Otoyolu Projesinin başlamasından sonra daha fazla yatırımcı çekerken 125 milyon liralık yatırımla kurulan Ezine Gıda İhtisas OSB’nin gördüğü yoğun talep, kentin sanayi potansiyelini bir kez daha gözler önüne seriyor.
2 ÜNİVERSİTE, 2 TGB
Dev sanayi tesisleri ve 11 OSB’si ile üretim gücünü ispat eden Güney Marmara, teknoloji geliştirme ve AR-GE’deki iddiasını da 2 üniversitesi ve aktif 2 teknoloji geliştirme bölgesiyle (TGB) ortaya koyuyor. Balıkesir Üniversitesine bağlı Balıkesir Teknokent ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesinin TGB’si Çanakkale Teknopark, bölgenin sanayi ekosistemini daha bilimsel ve AR-GE’ye dayalı hale getirme konusunda iddialı.