Kültürlerin kesişme noktası Hatay, köklü sanayi kuruluşları ve verimli tarım arazileriyle Türkiye ekonomisinin can damarlarından birini oluşturuyor. En çok vergi veren iller sıralamasında 8’inci sırada olan şehir, en fazla ihracat yapan 10’uncu il olarak küresel pazarlarda 158 ülkeye ve bölgeye ürün gönderiyor. Hatay sanayisinin iskeletini “demir-çelik” endüstrisi oluştururken; kentin dış ticaretinin yarısından fazlasını da bu sektör sağlıyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nın açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2020 listesinde Hatay’dan 8 demir-çelik devi yer alıyor. İskenderun Körfezi, 15,8 milyon ton çelik üretim kapasitesi ile bu alanda Türkiye’nin en öne çıkan üretim merkezi konumunda bulunuyor.
8 OSB, 2 TEKNOPARK
OSB’leşme hızını artıran Hatay, atıl bölgelerin yatırımla dolması için bürokratik engelleri de yavaş yavaş aşıyor. Farklı farklı ilçelerde kurulu 9 bin istihdama yaklaşan 8 OSB’nin bulunduğu kent, serbest bölge yatırımlarının gerçekleşeceği ve tarım ihtisas OSB’nin çarkları döndüreceği gün için de geriye sayıyor. Teknopark Hatay ve İskenderun TGB adında iki de teknoparka sahip Hatay’da 40 civarında personel, nitelikli AR-GE üretmek amacıyla istihdam ediliyor. 17 projenin devam ettiği teknoparklarda 2 de patent mevcut.
İHRACATIN YÜZDE 59’U
Hatay, Akdeniz Bölgesi ihracat değerleri bakımından birinci sıraya sahip. Son 5 yılda yıllık ortalama 2,4 milyar dolarlık ihracat miktarı ile ülke ekonomisine katkıda bulunan Hatay’da ihracatçı firma sayısı da yüksek. Türkiye’deki ihracatçıların yaklaşık yüzde 1,68’i kentte bulunuyor ve Hatay ihracatçı sayısı bakımından ülke genelinde 11’inci sırada yer alıyor. Ana metal sanayi sektörü, Hatay’ın 2020 yılı ihracatında yüzde 59’luk bir paya sahip olurken; onu yüzde 21 ile tarım, hayvancılık ve balıkçılık sektörü, yüzde 4,7 ile gıda ve içecek sektörü, yüzde 1,9 ile mobilya ve ayakkabıcılık sektörleri izliyor.
YÜKSEK POTANSİYEL
Gerçekleştirilen yatırımlar, üretim kapasitesi, iş gücü, ulaşım imkânları, uluslararasılaşmaya verilen önem değerlendirildiğinde büyük potansiyele sahip olduğu gözlenen Hatay’daki OSB’lerde toplam 8 bin 875 kişinin istihdam ediliyor. Demir-çelik, filtre, gıda, tekstil, kimya gibi sektörlerde gelişmiş bir sanayiye sahip olan Hatay’da yatırımcılar; ağırlıklı olarak demirçelik endüstrisine yönelik sac imalatı ve sacın işlenmesi ile elde edilebilecek her türlü makine, boru, otomotiv ve beyaz eşya üretim tesisleri, endüstriyel tarım ürünleri ve gıda ürünlerinin işleneceği tesisler ile rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji üretim tesislerine yatırım yapmayı tercih ediyor.