Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, ilde faaliyet göstererek yatırıma, üretime ve istihdama katkı sunan Kore firmalarının yetkilileri ile düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Kocaeli’nin köklü sanayisi, elverişli lokasyonu ve güçlü ekonomisiyle lider bir şehir olduğunu belirten Yavuz, birçok alanda öne çıkan güçlü ve rekabetçi bir il olması sebebiyle Kocaeli’nin önemli çekim merkezlerinden biri olduğunu söyledi.
Karamürsel Alp Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya; Vali Seddar Yavuz, Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Sung-Kyu Woo, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın ile ilde faaliyet gösteren Kore firmalarının yetkilileri katıldı.
“YATIRIMLARI DESTEKLİYORUZ”
Vali Seddar Yavuz, ilde yapılan yabancı yatırımları ve bu yatırımların sürdürülebilirliğini desteklediklerini belirterek, Kocaeli’nin birçok alanda öne çıkan güçlü ve rekabetçi bir il olması sebebiyle önemli çekim merkezlerinden biri olduğunu kaydetti. Rekabetçi bir şehir olarak Kocaeli’nin en göze çarpan özelliklerinin; köklü sanayisi, elverişli lokasyonu ve güçlü ekonomisi olduğuna dikkat çeken Yavuz, “İlimiz, ülkemizin en önemli ve kalabalık şehirleri olan Ankara, İstanbul ve Bursa arasında oldukça stratejik bir konumda yer almaktadır. İzmit Körfezi ile yalnızca Kocaeli’nin değil çevresindeki İstanbul, Sakarya ve Yalova illerinin de ticaret ve lojistikte dışa açılan kapısı niteliğindedir. Bizler Kocaeli’yi tüm sektörlerde öne çıkan güçlü yönleriyle, imajı yüksek bir şehir olarak yurt içi ve yurt dışında tanıtmak için hep birlikte var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Kocaeli şehrine tüm sektörler bazında yapılan yabancı yatırımları ve bu yatırımların sürdürülebilirliğini destekliyoruz” dedi.
3 BİN 978 KAPASİTE RAPORLU TESİS
Kocaeli’nin Türkiye’deki 81 il arasında yabancı sermayeli firma sayısı bakımından 2’nci sırada yer aldığını dile getiren Vali Yavuz, Kocaeli’de pek çok ulusal ve uluslararası sanayi, ticaret ve hizmet kuruluşu bulunduğunu kaydetti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği güncel verilerine göre Kocaeli’de 273’ü yabancı sermayeli olmak üzere yaklaşık 3 bin 978 kapasite raporlu tesis olduğunu anlatan Yavuz, “Kocaeli buna göre Türkiye’deki 81 il arasında yabancı sermayeli firma sayısı bakımından 2’nci sıradadır. İlimizde özel sektör yatırımları hız kesmeden devam etmektedir. İlimiz özelinde güncel verilere bakacak olursak 2 milyonun üzerinde nüfusu ile kilometrekareye 563 kişinin düştüğü ve İstanbul’dan sonra nüfus yoğunluğu en fazla olan ikinci kentimizdir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla değeri 2020 yılı verilerine göre 191 milyar TL ile Türkiye’de 5’inci sırada yer almıştır. Kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla değeri ise Türkiye genelinde 60 bin 525 TL olarak hesaplanmış iken Kocaeli’de bu rakam 96 bin 745 TL ile yine Türkiye illeri arasında en yüksek ikinci değer olarak kaydedilmiştir” bilgisini verdi.
21 GÜNEY KORE FİRMASI
Türkiye’deki toplam işyeri sayısının yüzde 2,49’una denk düşen 50 bin 416 işyerinin Kocaeli’de yerleşik olduğunu belirten Yavuz, bu işletmelere ait yıllık net satışların 483 milyar TL’nin üzerinde olduğunu söyledi. Yavuz, “Kocaeli’yi özellikle sanayi sektöründe görünür kılan önemli hususlardan biri de yabancı sermayeli imalat sanayinin ve ülkemizdeki yabancı sermayeli imalat sanayi içerisindeki payının ülke ortalamasına oranla görece yüksek oluşudur. Kocaeli’de mevcut dönemde toplam 21 Güney Kore firması faaliyet göstermektedir. Bu firmalarda gerçekleştirilmiş toplam istihdam sayısı 7 bin 114 kişi ve firmaların toplam ihracat değeri yaklaşık 1,8 milyar dolar düzeyindedir” şeklinde konuştu.
İSO 500’DE 75 FİRMA
Vali Yavuz, Kocaeli’de Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 75 firmanın, ilk 1000 ihracatçı listesinde de Kocaeli merkezli 59 firmanın yer aldığını ifade etti. İlin 2021 yılı dış ticaret hacminin ise 33,2 milyar doları ihracat olmak üzere, toplam 85,8 milyar doları bulduğunu aktaran Yavuz, “İlimiz 35 liman tesisi ile Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise 6’ncı en büyük liman şehridir. 2021 yılında bu limanlardan elleçlenen yük miktarı 81,3 milyon ton ile tüm kentler arasında yine 1’inci sıradadır. 2021 yılı itibari ile verilen güncel yatırım teşvik belgesi sayısı olan 425 ile son 5 yılın en yüksek sayısına ulaşılmıştır” dedi.
5 TEKNOKENT VAR
Vali Seddar Yavuz, Kocaeli’de biri vakıf olmak üzere 3 üniversitenin yer aldığını, Türkiye’deki 365 Organize Sanayi Bölgesinin 14’ünün Kocaeli’de olduğunu ve bu OSB’lerde yaklaşık 138 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti. İlde 2 serbest bölge ve 1 özel endüstri bölgesi bulunduğu bilgisini veren Yavuz, “Ecole42 Bilişim Okulu ve TOGG Ar-Ge Merkezinin de bünyesinde yer aldığı Türkiye’nin en büyük teknoloji geliştirme bölgelerinden Bilişim Vadisi ile beraber toplam 5 teknoloji geliştirme bölgesi ilimizde yer almaktadır. Bu Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde 2021 yılı Aralık ayı itibariyle toplamda 508 firma faaliyet göstermekte ve 5 bin 223 kişi istihdam edilmektedir” diye konuştu.