KRİTİK DÖNEMEÇ: ENERJİ GÜVENLİĞİ

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı; “Şu anki düşük petrol fiyatlarını fırsat bilerek enerji bağımlılığını azaltıcı önlemler almalıyız. Uzun vadeli enerji güvenliğinin sağlanmasında da yerli ve yenilenebilir kaynaklar yardımcı güç olacaktır” dedi.

25 Mayıs 2015 Pazartesi 13:01
KRİTİK DÖNEMEÇ: ENERJİ GÜVENLİĞİ

 


   Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen IICEC Uluslararası Enerji Forumu’nun 6.’sı, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve IICEC Yönlendirme Kurulu Fahri Başkanı Dr. Fatih Birol’un ev sahipliğinde İstanbul Conrad Otel’de gerçekleşti. Sabancı, IICEC 6. Uluslararası Enerji Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, petrol fiyatlarının artmasının beklendiğini, bu yüzden Türkiye'nin şu anki düşük fiyatları fırsat bilerek enerji bağımlılığını azaltacak önlemler alması ve enerji güvenliğini sağlaması gerektiğini söyledi. Dr. Fatih Birol ise, kömürün ucuz enerji kaynağı olması nedeniyle dünyada kömürle çalışan pek çok santral yapılacağına dikkat çekerek, bunların verimliliği yüksek santraller olmasının iklim değişikliğine olumlu katkı yapacağını açıkladı.



Enerjinin arz-talep dengesi konuşulacak


Güler Sabancı; “Enerji güvenliği farklı yöntemlerle ele alınmalıdır. Yenilenebilir ve yerli kaynaklar bu konuda destekçi olacaktır” dedi. Enerji güvenliğinin farklı yönlerden ele alınabileceğinin, yenilenebilir ve yerli kaynaklarla desteklenebileceğinin altını çizen Sabancı; "Dünya enerji sistemi, büyük çeşitlilik gösteren fırsatlar ve güçlükler barındırmakta. Bu dinamik enerji ortamında, gündemin ilk sırasında yerini koruyan bir konu var: Enerji güvenliği, yani enerji kaynaklarının makul bir fiyata sürekli olarak bulunabilmesi. Biz de bu yılki foruma 'Antalya G-20 Zirvesine Doğru: Bugün ve Gelecekte Global Enerji Güvenliği' başlığını verdik. Enerji güvenliğinin çeşitli yönleri var. Uzun vadeli enerji güvenliği, ekonomik gelişmeler ve çevre ihtiyaçlarına uygun olarak zamanında yapılacak enerji yatırımlarını kapsıyor. Öte yandan, kısa vadeli enerji güvenliği, enerji sisteminin arz-talep dengesindeki ani değişikliklere hızlı tepki verebilme kabiliyetini içeriyor. Bu bağlamda çok boyutlu bir konu olan enerji güvenliği, jeopolitikten strateji yatırımlarına, enerji ağlarından acil durum müdahalesine kadar çeşitli alanlarda etkili stratejiler gerektiriyor" diye konuştu.



Ekonominin fotoğrafı Antalya’da çekilecek


IICEC Yönlendirme Kurulu Fahri Başkanı ve Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Dr. Fatih Birol ise konuşmasında G-20 üyelerinin profilini çizdi. Karbondioksit emisyonlarının yüzde 80’inden fazlasının da yine G-20 tarafından yapıldığını kaydeden Dr. Birol, “Bu yıl Antalya’da alınacak kararlar, çizilecek yön küresel ekonomiye önemli etki edebilir. Türkiye bu yıl önemli bir kavram geliştirdi; ‘kapsayıcılık’… Bu, tüm dünya için bütünsel bir yaklaşım getiriyor. Dünyanın az gelişmiş bölgelerini unutmadığımızı gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

Kömürün ucuz enerji kaynağı olması nedeniyle hala dünyada kömürle çalışan pek çok santral yapılacağına dikkati çeken Dr. Birol, bunların verimliliği yüksek santraller olmasının iklim değişikliğine olumlu katkı yapacağını söyledi.



“Enerjiye güvenilir biçimde erişemiyoruz”

Bu yılın gelecek kuşakların dünyasını belirlemekte kilit rol oynayacağını ifade eden Sabancı, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konvansiyonu'nun Paris'teki toplantısına dikkati çekti. Sabancı, "Bu yıl iklim değişikliği açısından dünya için çok önemli. İklim değişikliği, tüm sınırların ötesinde global bir tehdittir. Paris Konferansı, gelecek kuşaklara bırakacağımız dünyamızın nasıl olacağını belirlemekte büyük rol oynayacaktır. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konvansiyonu, Paris'te toplanarak iklim değişikliğinin hafifletilmesi ve uyum konularında yapılacak çalışmaların çerçevesini çizen bir anlaşma imzalayacak" diye konuştu. Güler Sabancı, bu yılın kasım ayında Türkiye'nin başkanlığında Antalya'da düzenlenecek G20 ve B20 zirvelerine de işaret ederek; "Bugün dünyada 1,3 milyardan fazla insanın enerjiye güvenilir erişimi yok. G20 aynı zamanda enerji verimliliği, piyasa şeffaflığı, yenilenebilir enerji, verimsiz fosil yakıt sübvansiyonu gibi konulara da açıklık getirecek. B20'nin düzenleyeceği Enerji ve İklim Değişikliği Konferansı'nda gelişmekte olan ülkelerin artan enerji ihtiyaçları irdelenecek ve ekonomik verimlilik ile nüfus artışı arasındaki dengeye ilişkin üretken tartışmalarda bulunulacak. Bu konferans enerji fiyatlarında istikrarsızlık, yenilenebilir enerji kaynaklarında yenilikçi çözümler ve çevreyle dost ticaret politikaları konularında fikir alışverişini hedefliyor. B20 topluluğu enerji uygulamalarının geçmişini değerlendirerek daha sürdürülebilir enerji ticaretine yönelik tavsiyelerde bulunacak. B20 Ticaret Görev Gücü’nün Eşbaşkanı olarak, G20 ve B20 zirvelerinin global enerji sorunlarına etkili çözümler getireceğine inancım tam” yorumunda bulundu. 



Son Güncelleme: 20.07.2017 17:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.