“MAAZALLAH” SANAYİ

Sarsıntı ve depremlerden sonra meydana gelen fabrika yangınları için uzmanlar endüstri camiasını uyarıyor. Türkiye’nin en tanınmış yangın uzmanlarından Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, tesislerin kül, yatırımların pul olmaması için “ille de önlem” diyor: “Başta İstanbul olmak üzere depreme bağlı yangınlar büyük bir risk unsuru. Yangınlar yüzde 20 oranında tesis ve fabrikaları saracak.”

13 Kasım 2019 Çarşamba 08:35
“MAAZALLAH” SANAYİ

Haber: Tuğçe Sağdıç

Can, mal ve kazanç kayıplarının başat sorumlularından deprem ve yangın, Türk sanayisine aba altından sopa gösteriyor. Depreme bağlı olarak meydana gelen yangınlar, Türkiye ekonomisinin belkemiği olan sanayi tesislerini ve fabrikaları vurabilir. Bin bir emek vererek yapılan yatırımlar kül olmasın ve sanayicinin emeği çıra gibi yanmasın diye uzmanlar sanayicileri uyarıyor. Sanayi Gazetesi’ne konuşan ve 4-5 Aralık 2019’da düzenlenecek TÜYAK 2019 Uluslararası Yangın ve Güvenlik Sempozyumu’nu da sanayiciye hatırlatan Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Kurucu Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç’ın ifadesiyle deprem-yangın bağlantısı hafife alınacak bir olay değil. Sonradan “vah vah” dememek için işletmelerin “bir şey olmaz” mantığını bırakması gerekiyor. 8 OSB’li İstanbul’da beklenen depremin 2 bine yakın büyük yangına yol açabileceğini söyleyen Kılıç, “Yüzde 20’si atölye ve fabrika olabilir” uyarısında bulundu.

EMEKLERİ KÜL EDEBİLİR

Türkiye’de yılda ortalama 400 büyük fabrika yangınının kayıtlara geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Kılıç, “Bu yangınların 160’ı İstanbul’da gerçekleşiyor. Fabrika yangınları, özellikle tekstil, plastik, gıda, metal, boya ve petrokimya tesislerinde, genellikle elektrik tesisatındaki sorunlar, gaz sızması, malzeme ya da ekipmanın aşırı ısınması, uygun şekilde depolanmayan yanıcı gaz ve sıvılar, tamirat sırasında kurallara uyulmaması ve periyodik bakımların ihmal edilmesi nedeniyle gerçekleşiyor” diye konuştu. Sızan maddeler, kısa devreler ve ısıtıcılar gibi muhtelif sebeplerden kaynaklanan yangınların potansiyel tehlike olduğunu söyleyen Abdurrahman Kılıç, “Yapılan çalışmalara göre, deprem sonrasında meydana gelen yangınlar daha çok sanayi tesislerinde, rafinerilerde, ticari binalarda ve ahşap yapılarda meydana geliyor” şeklinde konuştu.

İSTANBUL DEPREMİNE DİKKAT

“Ülkemizdeki büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98’i birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yer alıyor” diyen Prof. Dr. Kılıç, sanayinin yüzde 60’ının yer aldığı Marmara bölgesinde meydana gelecek olası bir yangının yaratacağı yıkımın büyük olduğunu vurguladı. “Tahminlerimize göre, beklenen İstanbul depremi kış aylarında akşam saatlerinde olduğu takdirde yaklaşık 1900 büyük yangın meydana gelecektir. Bu yangınların yüzde 20’sinin ise atölye, fabrika ve endüstriyel tesislerde yaşanacağı tahmin ediliyor” bilgilendirmesini yapan Kılıç, konuyla ilgili istatistik de verdi. “Fabrikalarda İstanbul'daki yangınlar en çok tekstil endüstrisinde, ikincisi de plastik endüstrisinde çıkıyor. Tekstil endüstrisinde özellikle polimer olan yanıcı malzemeler kullanılıyor. Gıda sektöründe ve metal sektöründe daha az meydana geliyor yangın. Yangınların sebepleri ise, birincisi elektrik sistemleri. İkincisi, zaman içerisinde tesisattaki yorulmalar, tesisatın yıpranması, tozlanması, yağlanması gibi sebeplerden dolayı meydana geliyor. Ayrıca fabrikalarda sürekli çalışan makinelerin motorları ısınıyor. Her insanın bakıma ihtiyacı olduğu gibi, cihazların da bakıma ihtiyacı var” uyarısında bulundu.

SANAYİCİYE ÖNLEM ÇAĞRISI

•          Bir şey olmaz demeyin, gerekli bakımları yaptırın,

•          Yangından korunma önlemlerini masraf olarak görmeyin,

•          Yangın tehlikesi olan kısımlarda önlem alın, her sektörde önlemler farklıdır,

•          Elektrik sistemlerini gözden geçirin,

•          Fabrikalarda önlemler saatlere göre değişir, sisteminizi otomatize edin,

•          Trafo, jeneratör, panellere önem verin ve depremde düşmemesi için sabitleyin,

•          Patlayıcı maddelerin sürüklenmemesi için iyi muhafaza edin,

•          Söndürme sistemlerinin sismik korumalarını yapın,

•          Deprem sonrasındaki personelin görev dağılımını önceden belirleyin.

Son Güncelleme: 13.11.2019 08:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.