Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yazılım teknolojileri alanında faaliyet gösteren TÜBİTAK BİLGEM öncülüğünde ilk milli mikro işlemcinin tasarımına başlandığını söyledi. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile de bilgi veren Varank, değerlendirmeler sonucunda 21 farklı ülkeden 98'i Türk, 29'u yabancı olmak üzere, alanında lider 127 bilim insanı ve araştırmacının, Türkiye'nin yazacağı yeni başarı hikayesinin bir parçası olmaya hak kazandığını kaydetti.
TÜBİTAK'ın 56. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK’ın, bilim insanlarını desteklemeyi, onları teşvik etmeyi ve ödüllendirmeyi kendisine görev bildiğini ifade etti.
“TÜRKİYE'NİN BİLİM MUTFAĞI”
TÜBİTAK'ın bilim araştırmalarına öncülük ettiğini, yerli ve milli teknoloji hamlesine önemli katkılar sağladığını söyleyen Varank, “Başkanlığı, araştırma merkezleri, 19 enstitüsü ve 9 farklı birimiyle TÜBİTAK'ı Türkiye'de bilim üretiminin mutfağı olarak görüyoruz. Özellikle ekonomik ve askeri her türlü sınama ve provokasyonlara maruz kaldığımız şu dönemde TÜBİTAK'ın yerli ve milli üretimimize sunduğu katkıları oldukça önemsiyoruz. Katma değer ve yüksek teknolojideki payını artırmış bir Türkiye için başlattığımız milli teknoloji hamlesinin ana sütunlarından biri de TÜBİTAK'tır” diye konuştu.
ENVANTERE 8 ÜRÜN GİRDİ
Varank, TÜBİTAK ve bağlı enstitülerin geliştirdiği milli teknolojiler, önayak olduğu projeler ülke güvenliği açısından oldukça stratejik bir önemi olduğunu belirterek, “TÜBİTAK SAGE, bugün savunma sanayimizin en önemli aktörlerinden biri konumuna geldi. Burada geliştirilen, tasarımı ve mühendisliği yapılan milli mühimmatlarımız Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girerek, bağımsız Türkiye yolunda ülkemize çok ciddi katkılar sağlıyor. SAGE'nin geliştirip ürettiği yalnızca Hava Kuvvetlerimizin envanterine giren ürün sayısı 8'e ulaştı” dedi.
2021’DE TEST EDİLECEK
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde (MAM) birçok kritik teknolojinin yerli imkanlarla geliştirildiğine dikkat çeken Bakan, “Daha önce ithal ettiğimiz ürünleri millileştiriyoruz. Yazılım teknolojileri alanında faaliyet gösteren TÜBİTAK BİLGEM öncülüğünde ilk milli mikro işlemcimizin tasarımına başladık. Milli tasarım işlemcinin 2021 yılı içerisinde silah sistemlerinde test edilebilir noktaya geleceğini öngörüyoruz. Son yıllarda terörle mücadele konusunda yakaladığımız başarının altında gurur kaynağımız olan İHA ve SİHA'larımız var. SİHA'ların kullandığı bombaların arayıcı başlıklarının içindeki detektör çiplerini TÜBİTAK'ın Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı'nda üretiyoruz. Şükürler olsun ki ülkemiz bugün yalnızca İHA'ları, SİHA'ları değil, onların içindeki yazılım sistemlerinden tutun çiplere kadar birçok şeyi üretebilecek yetkinliğe kavuşmuş durumda” ifadelerini kullandı.