YENİ TEKNOLOJİ VURGUSU
Makine ve otomotiv yan sanayi konusunda önemli bir merkez haline gelmeyi hedefleyen Sakarya 1. OSB, 2022 yılında üç hedefe odaklanacak. Sakarya 1. OSB Başkanı Bülent Yazıcı, yeni yılda “ihracat artışı, yeni teknolojilere sahip olmak ve rekabetçi sanayi” başlıkları üzerinde yoğunlaşacaklarını söyledi. 2020 yılını değerlendirdi ve sanayicilerin yeni yıldan beklentilerini anlattı. 2020 yılı başında yani pandemi öncesinde sanayiciler olarak en büyük problemi, “yeni teknolojilere uyum sağlamak” olarak gördüklerini ancak pandeminin bu konuda yürütülen çalışmaları negatif olarak etkilediğini dile getiren Yazıcı, “Avrupa, Amerika, Çin ve Japonya’daki rakiplerimiz pandemi döneminde çalışmalarına ağırlık verirken biz daha çok pandeminin olumsuz etkilerinden korunmaya çalıştık. Yani yeni teknolojilere hazırlık anlamında ülke olarak geç kalıyoruz” dedi.
YENİ ÇAĞA UYGUN ÜRETİM
Başkan Yazıcı, Sakarya için en önemli sektörlerden otomotivde büyük değişim yaşandığını, tüm dünyada oyunun kurallarının değiştiğini ve otomobilin hareket eden akıllı bir cihaza dönüştüğünü ifade etti. Bugün üretilen klasik otomobillerin kârlılığı ve ölçek ekonomi içerisindeki adetlerinin düştüğüne değinen Yazıcı, “Yeni teknoloji ve mobiliteden kaynaklanan gelirlerin, çift basamaklı kârlılık getirdiğini ve hızla büyümekte olduğunu görüyoruz. Türkiye otomotiv sektörü olarak bu alana odaklanmalıyız. Elektrikli araçların artışıyla birlikte tedarik sanayi içerisinde elektrikli ve otonom araçlara özgü parçaların üretiminin, giderek daha önemli hale geleceğini görüyoruz. Bildiğiniz üzere 2050 yılına kadar karbon nötr bir dünya hedefleniyor ve bu konuda elektrifikasyon büyük önem taşıyor” diye konuştu.
“AR-GE’YE YATIRIM ŞART”
Yazıcı, konvansiyonel araçlar için üretilen parçaların toplam üretilen parçalara oranının yüzde 85 seviyelerindeyken, bu oranın 2030 yılına gelindiğinde yüzde 40 seviyelerine düşeceğini kaydetti. Türkiye’deki otomotiv sanayi firmalarının eğer değişemezlerse iş kaybedeceğini ve küçülme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını anlatan Yazıcı. “Biz sanayiciler olarak, yeni teknolojilere; lisans veya ortaklık yoluyla teknoloji transferi yaparak veya yerli AR-GE çalışmalarıyla sahip olabiliriz. Her iki yolu da aynı anda denememiz gerektiğini düşünüyorum. Bir taraftan üretim proseslerine ve diğer taraftan AR-GE’ye yatırım yapmamız gerekiyor. Düşen üretim rakamları nedeniyle sıkıntı yaşayan sektörün gelecek için yatırım yapması iyice zorlaştı. Ama biz tüm zorluklara rağmen ve pandeminin getirdiği maliyet artışı ve üretim zorluklarına rağmen elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
HEDEFLER BELİRLENDİ
Sanayiciler olarak önümüzdeki dönem için 3 temel konuya odaklanacaklarını belirten Yazıcı, şöyle devam etti:
“Bunların birincisi ‘İhracat Artışı’. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ülke ihracatı 2021 yılının ilk 10 ayında 181,7 milyar dolar ile geçen yıla göre yüzde 33,9 artış gösterdi. Sakarya ilimiz bu dönemde ihracatını 3,4 milyar dolar seviyesinden 4 milyar dolar seviyesine çıkartarak en fazla ihracat yapan 8’inci il oldu. Sakarya’da ihracatımızın yüzde 88’ini otomotiv sektörü yaparken, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, iklimlendirme sanayi ve makine ve aksamları ihracatta önde yer alan sektörler oldu. İkinci alan ise ‘Yeni Teknolojiler’e sahip olmak. Tüm üyelerimiz ile bu alanda birçok faaliyetimiz olacak. Şirketlerin geleceğe yönelik teknoloji yol haritalarını oluşturup, altyapı ve insan kaynağını hazırlayarak yeni ürünler geliştirmesi ve üretmesine destek olmak istiyoruz. Üçüncü alan ise ‘Rekabetçi Sanayi olarak belirledik. Bu kapsamda üyelerimizin yalın üretim konseptini tam uygular hale gelmesi, dijital dönüşüm için eksiklerin hızla giderilmesi ve eleman yetiştirme konularına ağırlık vereceğiz. Ayrıca üyeler arasında ortak satın alma ve lojistik faaliyetleri ile maliyetleri düşürmek düşüncesindeyiz.”