Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Banaklığı ve OSBÜK’ün Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde, işletmede bulunan 57 OSB’ye yönelik olarak düzenlediği bilgilendirme toplantılarından ilki İstanbul Deri OSB’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova illerindeki OSB’lerin atık su yönetimi konusunda uzman yöneticilerinin davet edildiği toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Banaklığı ve OSBÜK’ten uzmanlar katıldı. OSBÜK Denetim Kurulu Üyesi Ömer Ünsal da toplantıda kısa bir konuşma yaptı.
STANDART DEĞİŞTİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Toprak Kirliliği Kontrolü Şube Müdürü Gülhan Saygılı, Marmara denizinde yaşanan noktasal kaynaklı kirliliğin azaltılması amacıyla, bakanlığın 22.06.2021 tarihli ve 2021/13 sayılı Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında Deşarj Standartlarında Kısıtlama Genelgesi yayımladığını hatırlatarak bu genelge ile atıksu drenaj standartlarında OSB’leri de ilgilendiren önemli değişikliklere gidildiğini söyledi. Saygılı, yönetmelikle İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamamında, sanayi ve evsel atıksu arıtma tesisleri için Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği ekinde yer alan ve kirliliğin göstergesi olan Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOI) parametresinde kentsel atıksularda yüzde 20 oranında, endüstriyel atıksularda ise her bir sektör için yeni bir deşarj standardı düzenlemesi yapılarak yaklaşık yüzde 50’ye kadar kısıtlamalar yapıldığını hatırlattı.
UYUM İÇİN SÜRE TANINDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sanayi Atıksu Kirliliğini Önleme ve Kontrolü Şube Müdürlüğü'nden Meryem Arslan, Marmara’da oluşan kirlilik ve müsilajdan sanayi kuruluşlarının tek başına sorumluğu olmadığını vurguladı. Buna karşılık iki bakanlık ve OSBÜK tarafından düzenlenen toplantıların, OSB’lerin atıksu bertarafı ve arıtma tesisleri hakkındaki eksiklerinin ve hatalarının saptanması ve çözüm yollarının aranması için düzenlendiğini dile getiren Arslan, yeni genelge ile atık su üreten kurumlara alıcı ortam deşarj standartlarına uyumu için bir süre verildiğini vurguladı. Bu sürenin mevcut atıksu arıtma tesislerinden kapasitesi yeterli olanlar için 3 ay, revizyon ihtiyacı olanlar için 1 yıl olduğunu anlatan Arslan, yeni yapılacak ve yeniden yapılması gereken tesisler için ise 3 yıl süre tanındığını belirtti. Arslan, bu üç yıllık sürenin 6 ayının proje süreci, 6 ayının ihale süreci, geren kalan iki yılının ise inşaat süreci için kullanılmak üzere planlandığını kaydetti.
Yeni genelgenin yayınlanmasının ardından Bakanlığın bölgedeki tüm OSB’lerden konu hakkında bir iş termin planı yapmalarını istediğini hatırlatan Meryem Arslan “Bu ayın sonunda üçüncü koordinasyon toplantımız var. Biz bu toplantıda ‘Tüm OSB’lerimiz görevlerini yerine getirerek iş termin planlarını hazırladı ve çalışmalarını bu planlara göre devam ettiriyor’ demek istiyoruz” şeklinde konuştu.
OSBÜK’E ÖNEMLİ GÖREV
OSBÜK Uzmanı Erhan Işık da eylem planı kapsamında OSBÜK’ün OSB’lerin iş termin planlarını oluşturulması konusunda görevlendirildiğini belirtti. OSBÜK’ün bu kapsamda bölgedeki OSB’lerin atıksu ve arıtma konusundaki sorunlarını ayrı ayrı belirleyecek bir çalışmaya imza attığını kaydeden Işık, bir diğer görevlerinin de OSB’lerin ileri atıksu arıtma uygulamalarına geçişini hızlandırmak olduğunu söyledi.
Toplantıda, her OSB yetkilisine ayrı ayrı söz verilerek yeni yönetmeliğin getirdiği KOI standardını karşılayıp karşılayamadıkları soruldu. Sorunların giderilmesi için çözüm önerilerinin de konuşulduğu toplantıda, katılımcı OSB’lerin çoğunun yeni standardı karşılayabildiği görüldü.