Haber: Fatih AĞARMAN
Parlamenter sistemin son Bilim ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, görevine veda etti. Toplamda 2 yıl 1 ay 15 gün bakanlık görevini yürüten Özlü, bilim, sanayi, bilişim ve savunma sanayii alanlarında ciddi çalışmalarda bulundu. Sanayi dünyasının altyapısını kısa sürede toparladı ve görevini devrederken arkasında güçlü bir bakanlık bıraktı.
BABASI, TRAKTÖRÜNÜ SATIP OKUTTU
Düzce’de 1962 yılında dünyaya gelen ve başarılı bir eğitim hayatı süren Özlü’nün üniversitede okuması için babası traktörünü sattı. Özlü, Yıldız Teknik Üniversitesini bitirmesi babasının sattığı traktör sayesinde oldu. Yıllar sonra o traktörü buldu ve satın aldı. Yıldız Teknik Üniversitesini bitiren Özlü, İstanbul Teknik Üniversitesinde yüksek lisans ve doktora yaptı. İspanya'da proje ve mühendislik, Harvard Üniversitesinde üst düzey yönetici eğitimi aldı.
SAVUNMA SANAYİİNDE ÖNEMLİ GÖREVLER
Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığında Mühendis, Uzman, Proje Müdürü, Daire Başkanı, Müşteşar Yardımcısı olarak çalıştı. Müsteşar vekilliği yaptı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın önemli ve büyük bütün projelerinde çalıştı. Uzman ve Proje müdürü olarak çalıştığı Zırhlı Muharebe Aracı Projesi’nde Cumhuriyet tarihinin tek kalemde en büyük savunma sanayi ihracatlarından biri yapıldı. Türkiye’nin kendi tasarımı “ilk milli tankı ALTAY”, “ilk insansız hava aracı ANKA”, “ilk milli gemisi MİLGEM” projelerinin yürütülmesinde Müsteşar Yardımcısı olarak görev aldı.
Bu süre içinde savunma sanayii stratejik planlarının hazırlanması, savunma yönetimi, tedarik sistemi ve savunma reformu konularında çalıştı. TAI-TUTŞAŞ, HEAŞ, Teknopark İstanbul ve STM şirketlerinde yönetim kurulu üyesi ve yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptı. Daha sonrasında yaptığı bu çalışmalar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın takdirini kazandı ve önceki kabinede kendisine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev verdi.
DİJİTAL YOL HARİTASINI ÇIKARDI
Bakanlığı süresince birçok konuda yenileşme hareketi başlatan Faruk Özlü, “Bilim merkezi, teknoloji üssü, ileri sanayi ülkesi Türkiye” mottosuyla hareket etti. Bakanlığa veda etmeden önce ‘Türkiye’nin Dijital Yol Haritası’nı çıkaran Özlü, bu konuda yapılacak çalışmalar için rehber niteliğinde bir çalışma bıraktı.
17 TEKNOPARK VE 693 AR-GE MERKEZİ
Dünyada teknoloji üretme merkezlerinin başında gelen Teknoloji Geliştirme Bölgelerinden (TGB) 17 tanesi Faruk Özlü zamanında kuruldu ve açıldı. Teknopark sayısı 77 olurken, 4 teknoparkında çalışmaları yapıldı. Kısa zamanda bu sayı 81’e çıkacak.Teknoparklara, teknokentlere önemli destekler yine Özlü zamanında verildi. Tüm bunların yanı sıra göreve gelmeden 249 olan Ar-Ge Merkezi sayısı 693’e çıkarıldı.
26 OSB KURULDU
Faruk Özlü zamanında yatırımcılara ciddi teşvikler sunulurken, 26 OSB, Faruk Özlü zamanında kuruldu, altyapıları yapıldı ve hizmete geçirildi. Ayrıca, 231 tasarım merkezi yine onun zamanında açıldı.
SANAYİDE DEVRİM PAKETİ
Kamuoyunda Üretim Reform Paketi olarak bilinen Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Özlü’nün döneminde kabul edildi. Sanayi dünyası için devrim niteliğinde olan paket birçok yeniliği beraberinde getirdi.
Hafta sonu çalışma ruhsatı alınmaması, sanayi sicili kaydı, işletmelere vergi muafiyeti, teknoloji transfer ofisi, sanayi-endüstri bölgeleri, OSB’lere kredi, OSB’lere bedelsiz arsa, sanayiciler için TRT payının kalkması gibi ciddi reformları içeren paket sanayi dünyasına derin nefes aldırdı. Paket geçerliliğini koruyor.
FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI KANUNU
Teknoloji dünyası için önemli bir yer tutan Sınai Mülkiyet Kanunu, yine Faruk Özlü döneminde yürürlüğe girdi. Kanunla, marka, patent, tasarım, faydalı model ve coğrafi işaretleri kapsayan genel bir düzenleme yapılmış oldu. Türkiye, fikri mülkiyet haklarının korunması açısından bakıldığında, Avrupa Birliği normlarına doğru büyük bir adım atıldı.
YERLİ OTOMOBİL PROJESİ- DESTEKLER
Yerli otomobil projesi onun zamanında olgunlaştı ve 5 babayiğit olarak adlandırılan kuruluşlarla ortak çalışmalarda bulundu.
Ayrıca Koster Filosu yenileme çalışmaları başlatıldı. KOSGEB Destek programlarıyla 320 bin KOBİ’ye 3,4 milyar TL destek, Faruk Özlü zamanında sağlandı. Altyapı, kanunlar ve sanayinin dünya standartlarında olması üzerine ciddi çalışmalarda bulundu.
FARUK ÖZLÜ GÖREV ALACAK MI?
Türkiye sanayisinin kalkınması için çok çalışan Faruk Özlü, sakin yapısıyla herkes tarafından takdirle karşılandı. Sanayi dünyası için çalışmalara devam edip, etmeyeceği henüz belli olmayan Faruk Özlü, ‘verilecek görevlere hazırım’ demişti.
Faruk Özlü, görevden ayrılırken şu sözleri söylemişti:
“Makamların gelip geçici, halka hizmet aşkının ise kalıcı olduğu bilinciyle çalıştık. Bundan sonra da hangi makamda olursa olsun aynı aşk, şevk ve azimle çalışmaya devam edeceğim”