YENİ PARSELLERİ KUCAKLAMAYA HAZIR

Türkiye’nin en eski sanayi bölgelerinden olan Erzurum OSB’ye başkanlık eden Murat Urkuç, OSB’nin yeni normal ve dijital dönüşüm ekseninde sıkı çalıştığını belirtti. Sanayi eksenli büyüme hedefiyle yol haritalarını oluşturduklarını ifade eden Erzurum OSB Başkanı Murat Urkuç, “OSB’miz için yeni parseller yolda” dedi.

17 Temmuz 2020 Cuma 08:34
YENİ PARSELLERİ KUCAKLAMAYA HAZIR

TEKSTİLDE BEKLENEN SIÇRAMA

Sıcak insanların soğuk memleketi Erzurum’un sanayicisi son yıllara girişimciliğiyle damga vuruyor. Başkanı olduğu OSB’de pandemiye panzehir olacak önemli çalışmaların sanayiciler tarafından gerçekleştiğine vurgu yapan ve Sanayi TV'ye açıklamalarda bulunan Murat Urkuç, süreci doğru okuma kaygısında olduklarını dile getirdi. OSB’de dijital dönüşüm çalışmalarının hızlandığını söyleyen Erzurum OSB Başkanı Murat Urkuç, özellikle tekstilde büyük bir sıçrama yaptıklarına değindi. Teşviklere ulaşmada sıkıntı yaşamadıklarını açıklayan Urkuç, “Tek eksiğimiz üretim için yeni girişimcileri buralara çekebilmek” şeklinde konuştu. Üniversite-sanayi iş birliğinde sinerji artırıcı protokollere imza attıklarını, bölge istihdamını önemsediklerini dile getiren Urkuç, son olarak bir müjde de verdi: “Erzurum’u sanayicilik anlamında büyütmek istiyoruz. 700 bin metrekarelik araziyi OSB’mize katmayı planlıyoruz.”

      

   

DÖNÜŞÜME PANDEMİ HIZI

Ekonomisi öncelikle tarım, hayvancılık ve ticarete dayanan Erzurum’un son yıllarda önemli sanayi yatırımları yaptığını söyleyen Murat Urkuç, “İmalat sanayi ağırlıklı yapıdayız. Kimya, metal, tekstil ve toprak ürünleri sektörü öncü sektörler olarak değerlendiriliyor. Ayrıca ilimizde son zamanlarda tekstile yapılan yatırımlar önemli bir yer tutuyor. Sanayi sektörü işletmelerimiz ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli işletmeler” diye konuştu. Yaşanan salgın sürecinin dijital dönüşümün önemini bir kez daha anlattığını söyleyen Urkuç, “Erzurum OSB çatısı altındaki sanayicilerimiz aslında pandemi öncesinde de dijital dönüşüm noktasında önemli çalışmalar yaptı. Bunların pandemi sürecinde hızlandığını söyleyebiliriz. Şu an gündemimizdeki yeni normal sürecine hızlı adaptasyon konusunda titiz çalışmalar yapıyoruz, Sağlık ve Ticaret bakanlıklarımızın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ve Bilim Kurulu’nun gerekli gördükleri tüm tedbirleri hızla yerine getirdik. OSB olarak tüm toplantılarımızı dijital mecralarda gerçekleştiriyoruz. Çok gerek olmadıkça fiziki olarak bir araya gelmiyoruz” şeklinde konuştu. OSB’de Turkcell ve QNB Finansbank gibi ulusal markaların çağrı merkezleri olduğunu söyleyen Urkuç, “Bunlar 2 bin 500-3 bin kişinin çalıştığı markalar; evden çalışarak maliyet açısından büyük karlar elde ettiler hatta rakam olarak; aylık 10 milyon TL kar elde ettiler. Ülke olarak da ilk defa yaşadığımız süreçteyiz, ileriyi çok kestiremediğimiz için yaşayarak göreceğiz. İnşallah kazasız belasız atlatacağımız bir süreç olacak. Erzurum’da da bir pandemi kurulu mevcut. Sayın Valimiz öncülüğünde kuruldu, biz de OSB olarak bu kurulun içerisindeyiz. Şehrimizde alınacak kararları birlikte istişare ediyor ve hayata geçiriyoruz” bilgisini verdi.

      

POZİTİF AYRIMCILIK TALEBİ

Zor bir coğrafyada üretim yaptıklarını söyleyen Urkuç, “Bizler mutlaka pozitif bir ayrımcılık istiyoruz. Ama genel bir değerlendirme yaptığımız zaman, dünya piyasalarındaki gelişmelerde Türkiye’nin iyi bir pozisyon alacağını görüyoruz. Bizler mevcut üretimimizin çok daha üstüne çıkacağımıza inanıyoruz.  Firmalarımız piyasalardaki talebe göre üretim yaptıkları için, hangi alanda ne ihtiyaç varsa o ölçekte revize olabiliyor kapasiteler. Çünkü şehir yönetiminin ve şirketlerin ilk hedefi firmalarımızı gerçek potansiyeline ulaştırabilmek. Bölge ve şehrimizdeki, OSB’mizdeki firmaların maksimum üretim yapmasına özen gösteriyoruz” dedi. Pandemide devlet desteklerinin can suyu olduğunu ifade eden Başkan, “Devlet bankalarımızın sanayicilerimize sağladığı kolaylıklar, bugünlerde hızlı toparlanmamıza vesile oldu. Çarkın dişlileri ivme kazandı, özellikle Erzurum OSB olarak yatırım teşviklerinin yüksek olması bizler için avantaj. Teşviklere ulaşmada sıkıntı yaşamadık, tek eksiğimiz üretim için yeni girişimcileri buralara çekebilmek” açıklamalarında bulundu.

   

DURUM LEHİMİZE DÖNEBİLİR

Bir sanayici olarak olmazsa olmazlarının AR-GE çalışmaları olduğunu vurgulayan Urkuç, “Çok net şekilde söyleyebiliriz ki, ürün geliştirme konusunda çok yetenekli bir OSB’miz var. Önemli ürünlerin üretilme çalışmasını, yetişmiş birimlerimiz vasıtasıyla gerçekleştirebiliyoruz. En büyük artımız kalitemiz. Uzak Doğu ülkelerinin üretim gücünü göz ardı edemeyiz, dünya piyasalarını domine eden ülkeler onlar. Lakin pandemi sürecinde özellikle gelişmiş ülkelerin Çin’e karşı mesafeli ve sorgulayıcı bir politika benimsemiş olmaları, ülkemizin Çin’den rol kapma avantajını doğuracaktır. Bunu kullanabilmemiz, sanayicimizin AR-GE ve inovasyon eksiğini, etkin bir üniversite-sanayi iş birliği ile gidermemize bağlı. Bunun için de gerek akademi ile ilgili birimler, gerekse teknokentimizdeki start-up’ların içinde olduğu bir yapı tesis ettik, inşallah kısa zamanda da meyvelerini alacağımıza inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

   

ARKAYA DOĞRU BÜYÜME

Urkuç, “yeni normalde nasıl bir Erzurum OSB’yle karşılaşacağız?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Erzurum 1. OSB, an itibariyle yüzde 100 doludur. Türkiye’nin en eskileri içerisinde ilk üçte. 1 milyon 200 bin metrekare alanımız var toplamda. Bölgemizde 119 parsel var, bunların ortalama 80’i mikro-makro ölçekli üretim yapıyor. Bölgemizde en değer verdiğimiz olgu istihdamdır, MİGROS gibi büyük işletmelerin depolarının bölgemizde bulunması bizlere ivme kazandırıyor. 10-15 depomuz var bünyemizde. Kapalı olan 14 firmamız var. Göreve geldikten sonra onlarla görüştük. Ortak akılla ekonomiye kazandıralım istedik. 14 firmadan 6’sını yeniden ekonomiye kazandırdık. Tüm dünyadaki Hilton otellerinin yönlendirme işini yapan firma bünyemizde.  Biz büyümek istiyoruz, ne doğudan batıya ne batıdan doğuya büyüme şansımız kalmadı. Arkaya doğru büyüme şansımız var. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Bey de OSB’mizi büyütmek istiyor. Erzurum’u sanayicilik anlamında da büyütmek istiyor. Arkaya, tren yoluna doğru büyütmek istiyoruz. Şahıs arazisini kamulaştıracağız. 700 bin metrekarelik araziyi OSB’mize katacağız. Daha kaliteli ve dünyanın ilgisini çekecek yeni fabrikalar tesis edeceğiz.”

ERZURUM OSB MURAT URKUÇ'UN BÜTÜN SÖYLEŞİSİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.