Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatırımlar, 4. Bölge teşvikleri kapsamında kabul edilecek.
Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatırımlara yeni teşvik gelmesiyle ilgili açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, firmaların yenilenebilir enerjiyi tercih etmelerini hedeflediklerini söyledi. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum çerçevesinde bu kararı aldıklarını vurgulayan Bakan Varank, “Bu desteklerimizle hem karbon salımı azalacak hem de enerji maliyetleri düşecek. Böylece, yatırımcılarımızın rekabet gücü artacak” dedi.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kararı değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatırımların halihazırda genel teşvik sistemi çerçevesinde desteklendiğini belirterek “Bu yatırımlara KDV istisnası ile gümrük vergisi muafiyeti desteği sağlamaktaydık” dedi.
EN AZ 4’ÜNCÜ BÖLGE TEŞVİKİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararda mevzuatta değişikliğe gittiklerini kaydeden Bakan Varank, “Bu değişiklikle lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatırımların faiz/kâr payı desteği hariç olmak üzere en az 4’üncü bölgedeki desteklerden yararlanmasının önünü açıyoruz. Yatırımcılar, yatırımın bulunduğu yere bağlı olarak 5 ve 6’ncı bölge teşviklerinden de faydalanabilecek” dedi.
SİGORTA PRİM VE VERGİ İNDİRİM DESTEĞİ
Varank, bu yeni düzenleme ile birlikte yatırımcıların KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetine ilave olarak vergi indirimi getirdiklerini vurgulayarak “Ayrıca, yatırımcılar sigorta primi işveren hissesi desteğinden de faydalanabilecek.” diye konuştu.
Yapılan bu revizyon ile firmaların kendileri için ihtiyaç duydukları elektrik enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından temin etmelerinin daha cazip hale geldiğini anlatan Varank, “Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum çerçevesinde bu kararı aldık. Desteklerimizle ülkemizin alternatif enerji kaynaklarından daha fazla faydalanmasına ve işletmelerimizin sürdürülebilirliğine önemli katkı sağlamış olacağız” dedi.
ELEKTRİKLİ VE HİBRİT TİCARİ ARAÇ ÜRETİMİNE İLAVE TEŞVİK
Belirli bir kapasitede otomobil üretimi yapan tesislere tanınan gümrük vergisiz otomobil ithal etme hakkı, elektrikli ve hibrit ticari araç üreticilerinin yapacakları ilave yatırımlar için de genişletilecek. Böylece yeni nesil elektrikli ve hibrit araç üretimlerine dönük yatırımlar hız kazanacak.
FERRO-KROM YATIRIMLARINA İLAVE DESTEK
Demir çelik sektörünün önemli girdilerinden olan Ferro-krom üretimine dönük yatırımların 1, 2 ve 3’üncü bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde 4’üncü bölge desteklerinden yararlanması sağlanacak. Böylece, bu bölgelerdeki madenlerin ekonomiye kazandırılmasının önü açılacak.