GÜÇLÜ ALTERNATİF
105,6 hektar büyüklüğe sahip olan Tekirdağ Malkara OSB, 57 sanayi parselinde 43 firmayla sürdürülen üretimle katma değer oluşturuyor. Daha önce gıda ihtisas OSB’ye dönüştürülen, 2011 yılında ise tekrar karma statüye kavuşan OSB, bölge sanayicisine güçlü bir alternatif sunuyor. Trakya’nın İstanbul’a ve sınır kapılarına yakın bir konumunda yer alan Malkara OSB; İstanbul, Çorlu ve Çerkezköy’ün sanayi açısından doyuma ulaşmasıyla yatırımcıların dikkatini her geçen gün daha fazla çekmeye başladı. Tekirdağ il merkezine 45 kilometre mesafedeki OSB, D110 karayolunun 1,5 kilometre, Çorlu Havaalanı’na 100 kilometre, Tekirdağ Limanı’na (Asyaport) 43 kilometre, İpsala Sınır Kapısı’na 65 kilometre mesafede bulunuyor.
SON 5 YILDA İVME KAZANDI
Malkara OSB Başkanı Barış Tanrıverdi, bölgede 11 firmanın inşaat aşamasında olduğunu, 3 firmanın ise 2022 yılı içerisinde inşaat faaliyetine başlayacağını söyledi. Mevcutta 43 firmanın faaliyet gösterdiği OSB’de doluluk oranının yüzde 100 olduğunu kaydeden Tanrıverdi, son 5 yılda ivme kazanan OSB’nin konumunun daha önemli hale geldiğini belirtti. Tanrıverdi, “1918 Çanakkale Köprüsü projesinin başlaması ve bağlantı yollarının Malkara OSB’ye çıkması; Bursa, İzmir gibi sanayi kentlerini bölgeye daha da yaklaşmasını sağlıyor. Kuzey otoyolunun Çanakkale Köprüsü’yle bağlantısının bitmesiyle Malkara OSB konumu gereği Ege Bölgesi ve İstanbul bağlantı noktasıyla birlikte merkez haline gelecektir” diye konuştu.
YERLİ ÜRETİMİN ADRESİ
Başkan Barış Tanrıverdi, bölgede ağırlıklı olarak makine ve metal sektörlerinin ön plana çıktığını, bunu ahşap, plastik ve kimya alanlarındaki işletmelerin izlediğini söyledi. Yerli ve milli üretimin gerçekleştirildiği bölgede, makine ve metalin yanı sıra üretilen farklı alanlarda dünyanın farklı ülkelerine ihracat gerçekleştirildiğini anlatan Tanrıverdi, “Böylelikle, bölgemizde bulunan işletmeler ülkemize döviz girdisi sağlayarak Türk Lirasının değer kazanmasını sağlıyor. Malkara OSB’deki işletmeler katma değerli üretim yapısı ve ihracat çeşitliliği konusunda paydaşlarıyla sürekli iletişim ve etkin koordinasyonu halindedir” dedi.
GENİŞLEME KARARI
Malkara OSB’nin, sahip olduğu potansiyeli kullanarak fırsatları değerlendirmek ve sanayi yatırımını bölgeye çekmek için çalışmalarını her geçen gün arttırdığına dikkat çeken Tanrıverdi, altyapısı, enerji nakil hattı ve bölge içi elektrik şebekesi, beton parke yol kaplama inşaatı, fiber internet altyapısı ve telekom altyapısı tamamlanan bölgede günlük 200+200 metreküp kapasiteli paket biyolojik arıtma tesisinin 2016 yılında devreye alındığını ifade etti. Tanrıverdi, 2’nci etap genişleme alanına ihtiyaç duyulduğunu, 2022 yılı itibariyle büyüme alanı çalışmalarına başlanacağını söyledi. İşletmelerin ihtiyaç duyduğu kalifiye personel arayışlarına yönelik ilçede bulunan mesleki ve teknik liseyle ortak çalışmalar yürütülmesi ve kalifiye personel yetiştirilmesine dair eğitim ve kursların verilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Başkan Tanrıverdi, “Bu çalışmaların yanı sıra, teknik altyapı ve üst yapıya dair projelerimiz de var. Ayrıca doğal gaz hattı çalışmalarının tamamlanması ve GES’ten yararlanılarak bölgedeki enerji tüketimine ekolojik ve sürdürülebilir bir boyut kazandırılmasını amaçlıyoruz” değerlendirmesini yaptı.