80 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM ORDUSU

Türkiye’nin en önemli üretim ve istihdam bölgelerinden biri olan Çerkezköy OSB (ÇOSB)’nin yıllık ihracat tutarı 3,6 milyar dolara dayanıyor. İstanbul ve Avrupa’ya yakınlığıyla avantaj sağlayan ÇOSB, eğitim, sosyal ve kültürel alanlara katkısıyla da dikkat çekiyor.

29 Kasım 2021 Pazartesi 14:53
80 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM ORDUSU

Trakya’da sanayileşmenin ilk ayağı olan, aynı zamanda Türkiye’nin de en büyük ve düzenli organize sanayi bölgelerinin başında gelen Çerkezköy OSB (ÇOSB), kendisiyle birlikte çevresinin de büyümesine katkı sağlıyor. Birçok alanda yenilikçi, örnek ve öncü olmaya devam eden ÇOSB’da, tekstilden gıdaya, ilaçtan elektroniğe, kimyadan plastiğe 280’in üzerinde önemli reel sektör üreticisi faaliyet gösteriyor. 1.273 hektarlık alan üzerine kurulu olan OSB’de, yaklaşık 80 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Trakya’nın en büyük sanayi üssü Çerkezköy OSB’nin Başkanı Eyüp Sözdinler, bölgelerinin ülke ekonomisine yaklaşık 21 milyar dolarlık yıllık ciro ve 3,6 milyar dolar da ihracat katkısı sağladığını söyledi.

AVRUPA’YA YAKIN

ÇOSB’un yatırımcılar açısından cazip olan yönleri nelerdir?

Katılımcılarımıza sağladığımız hizmetler kapsamında, yeni yatırımcı ve girişimciler açısından tercih edilen bir OSB haline geldiğimizi ve hali hazırda alan bazında doluluk oranımızın yüzde 96’ın üzerinde olduğunu özellikle ifade etmek isterim. Diğer taraftan coğrafi olarak İstanbul’a ve Avrupa’ya olan yakınlığı, yine bu nedenlerle nitelikli işgücüne kolay erişim sağlanması, hava, deniz, demiryolu ve karayolu açısından ulaşımın kolay olması da yatırımcılar açısından tercih edilme sebeplerindendir. ÇOSB olarak, titizlikle ürettiğimiz ürünlerimizi, dünyanın dört bir yanına ihraç etmekten, ülkemiz ve bölgemiz ekonomisine katkı sağlamaktan dolayı son derece mutluyuz. Rutin olarak verdiğimiz hizmetlerin yanında, bulunduğumuz bölgenin eğitim, sosyal ve kültürel alanlarında da katkılar sunuyoruz. Bu konularda başladığımız ve başlayacağımız projelerimizle ilgili şunlar söylemek isterim: Yakın yerleşim alanlarında yaşayanlara, bölgemiz firmalarında çalışanlara ve çocuklarına yönelik sosyal-kültürel gelişmelerini destekleyici sosyal ve kültür çalışmalarımıza sürekli devam ediyoruz.

ÇOK YÖNLÜ HİZMET

OSB olarak bölge katılımcılarına yönelik yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Hızla ilerleyen trende paralel olarak, firmalarımızın gelişen teknolojiye ayak uydurabilmeleri, nitelikli iş gücü ve ara eleman ihtiyacına çözüm üretebilmek ve ulusal-uluslararası platformda rekabetçiliklerini geliştirebilmeleri yönündeki ihtiyaçlarını dikkate alıyoruz. Bu kapsamda, Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte yürüttüğümüz “Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Projesi” kapsamında Özel ÇOSB MTAL bünyesinde oluşturulan laboratuvar ve eğitim planları ile hem öğrencilerimize hem de sanayicilerimize Endüstri 4.0 bileşenlerinin üretimdeki uygulamalarının tanıtılması hedefleniyor. Aynı proje bünyesinde 100 sanayi kuruluşumuzun dijitalleşme olgunluk seviyesinin ortaya çıkartılmasını sağlayacağız. Diğer taraftan, bölgemizin idari olarak bağlı olduğu ve bölgemiz çalışanlarının yoğun olarak ikamet ettiği iki ilçeden biri olan Kapaklı’da 100 yataklı modern bir hastane yapıyoruz.  Çok önem verdiğimiz bir başka projemizin de hayata geçirdik. ÇOSB Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi (ZEKA) dediğimiz bu projemiz zihinsel engelli vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Uzun süredir üzerinde çalıştığımız bir baraj projemiz var: Barajımızı hayata geçirirsek hem su temini konusunda rahatlayacak hem de Türkiye’de baraj olan ilk OSB olacağız. Ayrıca veri iletişimi konusunda Data Center projesi hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. ÇOSB olarak bir meslek yüksek okulu veya enstitü kurmak konusunda da çalışıyoruz. Yine Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşu olma konusundaki süreçlerimizi, almaya hak kazandığımız AB hibe desteği ile birlikte başlatmış bulunuyoruz.

ORTAK ÇALIŞMA MODELLERİ OLUŞTURULMALI

Bölge sanayicisinin sizden en çok talepte bulunduğu konular nelerdir?

Hepimizin bildiği gibi, ülkemizin en kritik hedeflerinden biri, rekabet gücü ve katma değeri yüksek ürün geliştirilmesi ve uluslararası pazarlara sunularak ihracat tutarımızın ve karlılığımızın arttırılmasıdır ki; bununla birlikte yüzde 80’ler seviyesindeki ihracatın ithalatı karşılama oranı da dengelenecektir. Devlet teşvikleri ile de desteklenen bu hedeflere ulaşılabilmesinin olmazsa olmaz şartları arasında, nitelikli iş gücü istihdamı ve AR-GE kapasitesinin geliştirilmesi konuları önceliklidir. Tüm bunlarla birlikte ülkenin genel sorunlarıyla ilgili de birkaç şey söylemek gerekirse, ülkemizde tüm sektörlerdeki firmalarımızın doğru ve gerçek kapasitesini ortaya koyacak şekilde envanter çalışmaları yapılarak, girişimcilere de fırsatlar tanıyacak, ortak çalışma modellerinin oluşturulması gerektiği inanıyoruz. Doğal gaz ve elektriğe yapılan zamların geri alınması gerektiğini savunuyoruz. Akaryakıta da yüksek oranlı ve arka arkaya gelen zamlar, kurdaki hızlı ve dengesiz yükseliş ve oynamalar bizim günlük üretim planlarımızı, hesaplarımızı altüst ediyor. Maalesef şu andaki şartlar, öngörülebilirliğimizi kısıtlıyor. Ayrıca OSB’lerin yönetimlerinin vali ve kaymakamlara devredilmesini öngören taslak, moral seviyemizi iyice aşağı düşürmeye katkı sağladı. Umarız yanlış bir adımın atılmakta olduğu anlaşılır ve bu vahim hatadan geri dönülür.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.