2008 yılında Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi hizmet binasında Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, Edirne TSO, Edirne Ticaret Borsası ve ODTÜ TEKNOKENT ortaklığında kurulan Trakya Teknopark Yönetici A.Ş (Trakya Teknopark), günümüzde ODTÜ TEKNOKENT yerine Edirne OSB’nin zincire dahil olan 4 ortaklı yapısıyla katma değer üretmeyi sürdürüyor. Başta bölge ve sonrasında tüm Türkiye’de olmak üzere AR-GE ve tasarım projelerinin sayısını arttırmayı hedefleyen yapının en temel amaçlarından bir diğeri de bölgeye girişimcilik kültürünü yerleştirmek... Sanayi gazetesine konuşan ve bu kapsamda özellikle Trakya Üniversitesi öğrencileriyle iç içe faaliyetler gösterdiklerinin altını çizen Trakya Teknopark AR-GE Teşvikleri Uzmanı Yağmur Açıkgönül, “Gençlerin girişimcilik, AR-GE ve tasarım projelerine olan ilgilerini arttırmak da önem verdiğimiz bir konu. Çalışmalarımız bu kapsamda ivme kazanıyor. Bölgemizdeki küçük yatırımcılara da AR-GE ve tasarım konusunda tüm desteğimizi verme gayretindeyiz” dedi. Akademisyenlerin projelerinin fikrî ve sınaî mülkiyet haklarının alınmasına da destek sunduklarını söyleyen Açıkgönül, iştihamda da Edirne ve Trakya Bölgesi’ne ciddi bir katkı sağladıklarını belirterek, “Kadın personellerimizin de çalışma hayatında yer alabilmeleri için gösterdiğimiz özen katlanarak artmaktadır” diye konuştu.
AVRUPA’YA AÇILAN KAPI
AR-GE tasarım ofisleri, tam donanımlı ortak kullanım alanları, tam teçhizatlı elektronik ve mekanik atölyeleri, Ayşekadın Yerleşkesindeki spor tesislerini tam zamanlı kullanma olanağı, yerleşkedeki yemekhane hizmeti gibi fiziksel imkanların yanında firmalara ulusal-uluslararası proje yazma desteği sunduklarını söyleyen Açıkgönül, firmaların fon kaynaklarına erişebilmeleri için gerekli tüm danışmanlık hizmetlerini profesyonel ekipleriyle sunma gayesinde olduğunu belirtti. Açıkgönül, “TGB olarak, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısında bulunmamız da AR-GE ve inovasyon konularında firmalara uluslararası pazara kolayca ulaşmaları konusunda büyük bir katkı sağlamaktadır. Bunun yanında Kosova, Makedonya gibi Balkan ülkeleriyle TGB olarak ikili görüşme ve iş birliklerimiz de mevcudiyetini sürdürüyor. Bu da firmalarımıza uluslararası iş birlikleri anlamında avantaj sağlıyor” dedi.
“EŞLEŞTİRME YAPIYORUZ”
Üniversite ve sanayi iş birliğinin katma değerli proje sayısını artırdığını söyleyen Açıkgönül, şöyle konuştu: “Üniversitemiz bünyesindeki akademisyenlerimizin uzmanlık alanlarını belirledik ve bu çalışmaları sürdürüyoruz. Belirli aralıklarla sanayicilerimizle görüşüp iş akışlarındaki sorunları ve geliştirilmesi gereken fikirleri dinliyoruz. Sonra uzmanlık alanlarına göre akademisyenlerimizle sanayicilerimizi eşleştirip bu konularda birbirleriyle çalışmalarını sağlıyoruz. Bölgemize girişimcilik kültürünü yerleştirmeyi hedefliyoruz. Girişimcilerimize ilk etapta ön kuluçka merkezimizde koçluk, mentorluk eşleştirmeleri yapıp, fon kaynaklarına ulaşım, ticarileşme gibi süreçler hakkında destekler sağlıyoruz. Ön kuluçkada bulunan girişimcilerin çıktıları ticarileşecek seviyeye ulaştığı zaman bir üst kademe olan kuluçka sistemimize dahil ediyoruz. Kuluçka merkezimizde ticarileşmiş fikirler ayrıcalıklı imkanlarla gelişimlerini sağlayabiliyor.”
YAPILAŞMA MÜJDESİ
120 TGB firmasının büyük bir bölümünün yazılım, eğitim faaliyetleri, medikal, sağlık, tarım, bilgisayar ve iletişim teknolojileri ile makine ve teçhizat alanında varlığını sürdürdüğünü söyleyen Açıkgönül, “İlerleyen dönemlerde bu alanları çeşitlendirmeyi hedefliyoruz. Global piyasalarda son zamanlarda ekonomik hacme büyük oranda hâkim olan siber güvenlik, oyun geliştiriciliği ve blockchain teknolojileri de hedef sektörlerimizdir” diye konuştu. Açıkgönül, “Örneğin TGB’de üretilen negatif basınçlı izolasyon ünitelerinin projesi, özellikle içerisinde bulunduğumuz pandemi döneminde Covid-19 hastalarının taşınması konusunda sağlık kuruluşlarına ve çalışanlarına büyük katkı sağlamıştır. Bunun gibi sağlık sektörüne katkı sağlayacak projelerin varlığına büyük önem vermekteyiz” şeklinde konuştu. Ayşekadın Yerleşkesinde bulunan hizmet binası yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı için, ikinci bölgenin 48 dönüm arazi üzerine kurulacak yeni hizmet alanıyla ilgili çalışmalarına tam gaz devam ettiklerini söyleyen Açıkgönül, “Önümüzdeki yıl ikinci bölgemizdeki yapılaşma ile alakalı çalışmalarımızı tamamlamayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.