İstanbul’a yakın konumuyla yatırımcısının ilgisini çeken, bölgesinin doğusundaki E-5 Karayolu ve TEM aksı üzerinde kümelenen yoğun sanayi alanlarına yakın mesafede olan ve birinci sınıf tarım arazileriyle bölgeyi özellikle tahıl ve yağlı bitkiler üretiminde öne çıkaran Trakya, İstanbul’da kümelenen sanayinin verilen teşviklerle kendi alanına yönlendirilmesiyle büyük bir sınaî gelişim gösterdi. Çorlu ve Çerkezköy’deki OSB’ler ve Avrupa SEB vesilesiyle önemli yatırımları bünyesine çeken bölge, buralardaki yüksek doluluk oranlarını kendi tanıtımı adına avantaja çevirdi. Sanayi gazetesine konuşan Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, bölgenin ekonomik potansiyeli en yüksek ilinin Tekirdağ olduğunu belirterek, “Tekirdağ 14 OSB, 7 KSS ve Avrupa SEB ile TR21 Bölgesinin üretim üssüdür. İlde 2 bin 815 işletme faaliyettedir. Sektörler sırasıyla gıda, tekstil ve metal ürünleri şeklindedir. Tekirdağ, bu işletmelerin kurduğu 50 AR-GE merkezi ve 15 tasarım merkeziyle ülkede 6’ncı sıradadır” diye konuştu.
EKOLOJİK OSB PLANI
Tekirdağ’ın büyük bir lojistik avantaja da sahip olduğunu söyleyen Şahin, “İlde Türkiye’nin en büyük konteynır limanı olan Asyaport, Martaş, Ceyport Tekirdağ Limanı işletmelere lojistik avantaj sağlıyor. Kentte sanayiyi meslek liselerinin ve Namık Kemal Üniversitesinin varlığı da destekliyor. Ajansımızın da öncüsü olduğu Süleymanpaşa Ekolojik Endüstri ve Lojistik Bölgesi Projesi (SELEB)’nin hazırlıkları başladı. 5 bin dekar arazi üzerine yer altı suyu kullanmayan, dumansız üretim yapan, yenilenebilir enerji ağırlıklı ve minimum atık üreten tesislerin olduğu yeni bir ekolojik OSB ve lojistik merkezi kurulması planlanıyor” dedi. Şahin, TRAKYAKA öncülüğünde Türkiye’nin et ve süt üretiminde önemli bir üssü olan TDİ Süt OSB kurmak için Malkara Hayvancılık OSB’nin çalışmalarına başlandığını söyledi. Yine ajans desteği kapsamında Çerkezköy OSB tarafından hazırlanan “Trakya Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Projesi” sanayiciyi destekleyeceğini ifade eden Şahin, nitelikli insan kaynağı, dijital dönüşüm farkındalığı gibi kazanımlar sağlanacağını vurguladı.
SANAYİCİYE YENİ ALANLAR
767 sanayi tesisinin bulunduğu Kırklareli’de gıda ve tekstil sektörlerinin önde olduğunu söyleyen Şahin, “Lüleburgaz, her alanda sanayi sektörünü bünyesinde bulunduruyor. Kırklareli’de sanayi artan bir hızla gelişiyor. Kızılcıkdere Köyü mevkiinde bulunan mevcut OSB 2.Etap altyapı çalışmaları yüzde 95 civarında tamamlandı, sanayicilerimize hizmet vermeye hazırdır. Ayrıca Lüleburgaz İlçesi, Büyükkarıştıran Beldesi’yle Tekirdağ, Muratlı ilçesi sınırları içerindeki Büyükkarıştıran OSB tüzel kişiliği kazanılıp sanayicilere yeni sanayi alanları oluşturuldu. Evrensekiz OSB de tüzel kişiliği kazandı ve sanayicilerimize yeni sanayi alanları oluşturuldu. İlde, un ve kepek üretimi ağırlıklı olmak üzere toplam 19 sanayi tesisi bulunuyor” şeklinde konuştu. Kavaklı Beldesinde 1100 dönüm alanda süt üretiminde 25 ve üzeri büyükbaşa sahip işletmelerin bulunduğu, arazi bedelinin yüzde 80’lik kısmı devlet tarafından karşılanacak, Kavaklı TDİ Süt OSB’nin kurulum aşamasında olduğunu söyleyen Şahin, yüksek rakımlı Vize ve Demirköy ilçelerine rüzgâr enerjisi yatırımlarına talep olduğunu; Evrencik RES, Gür İş RES ve Zeliha RES’in bu yatırımlardan bazıları olduğunu ifade etti.
OSB’LER BİTME AŞAMASINDA
2020’de Edirne’ye kayıtlı sanayi sicil belgeli 399 işletmenin olduğunu, 2021’de ise sayının 445'e yükseldiğini söyleyen Şahin, “Edirne’de OSB uygulamalarına 1994’de Süloğlu ilçesinde Edirne OSB’nin kurulmasıyla başlandı. Bugün il genelinde toplam 3 OSB var, 2017’de tüzel kişilik kazanan Uzunköprü OSB ve 2020’de tüzel kişilik kazanan Keşan Gıda İhtisas OSB’de henüz parsel tahsislerine başlanmadı. İpsala’da OSB kurma çalışmaları devam ediyor. İlde KSS kurulması çalışmalarına 1967’de Keşan’da başlandı, bugün Enez ilçesi hariç merkezde 2, toplamda 9 adet olmak üzere tüm ilçelerde KSS bulunuyor. Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi’nin tamamlanmasıyla da yatırım süreçleri olumlu etkilenecek” dedi. İldeki sanayi işletmelerinin yağ, un ve süt ağırlıklı çalıştığını söyleyen Şahin, çeltik fabrikalarının da kurulu olduğu bilgisini verdi. Şahin, “İlde son yıllarda tekstil sektöründe de önemli gelişmeler yaşanmaya başlandı. Tarımın gelişmiş olması KSS’lerde birçok tarım makinesi üreten veya tadilatını yapan küçük işletmelerin gelişimini sağladı. Yeni OSB’ler kurulma aşamasında. Keşan Uzunköprü ve İpsala ilçelerinde planlanan OSB’ler faaliyete geçtiğinde Edirne çok önemli yatırım alanlarına sahip olmuş olacak” açıklamalarını yaptı. Şahin, Trakya Teknoparkta bilişim teknolojileri olmak üzere enerji, medikal, kimya, gıda, finans, otomotiv, tekstil, yem ve yağ teknolojileri sektörlerinin ağırlıkta olduğunu söyledi.
YDO’LARIN KATKILARI
Ajansın; Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne yatırım destek ofisleri aracılığıyla yatırımcılara destek olduğunu söyleyen Şahin, “Yatırım kararı alınması, yatırımın gerçekleştirilmesi ve yatırım sonrasındaki işletme aşamalarını oluşturan yatırım sürecine ilişkin olarak bilgilendiriyor ve yönlendiriyor. YDO uzmanlarımızın yatırım müşavirliği hizmetleri; bölge yatırım ortamının geliştirilmesine ve bölgeye önemli yatırımların çekilmesine katkı sağlıyor. Teşvik uygulamaları açısından illerin gelişmişlik düzeyine göre Edirne ve Kırklareli 2. bölge illeri arasında, Tekirdağ ise 1. bölge illeri arasında yer alıyor. 2022 yılı itibarıyla Genel Teşvik Sistemi’nde bölge illerinde asgari sabit yatırım tutarı 3 milyon TL’dir. 2001’den beri Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’de toplam 3 bin 521 teşvik belgesi düzenlendi, bu yatırımlar kapsamında bölgede 81,108 milyar TL sabit yatırım tutarı ve 135 bin 50 adet istihdam öngörüldü” bilgisini verdi.
FİRMALARIN ÇIKTILARI ARTTI
Şahin, İktisadi Kalkınma Mali Destek Programları vasıtasıyla bölgede faaliyet gösteren ve ajansa başvuran firmalara da finansman sağlandığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Etki bağlamında İKMDP mali olarak daha somut ifade edilebilen olumlu ve sürdürülebilir sonuçlar ortaya çıkardı. Verilen destekler, coğrafi olarak az gelişmiş bölgelerin lehine olacak biçimde bölgenin tümüne dağıldı. Destek programlarının iktisadi olarak katkı gösterdiği bir diğer değişken istihdamdır. Destek Sonrası firmaların istihdam rakamlarında artışlar oldu. Firmaların maddi duran varlık değerlerindeki değişim, program destekleri sonrasında firmaların yatırım davranışlarının incelenmesi amacıyla analiz edilmiş ve firmaların maddi duran varlık değerleri arttığı gözlendi. Ajans desteği ile firmalar elde edecekleri çıktının çok daha fazlasını elde edebilmişlerdir. Ajansımız COVİD-19 sürecinde de aktif rol alarak kamu kurum ve kuruluşlarını mali yönden destekledi. Kırklareli İl Özel İdaresini, virüsün yayılımının önlenmesi sürecinde kritik öneme sahip olan ‘sosyal izolasyon’ ve ‘evde kalma’ tedbirlerinin Kırklareli genelinde sürdürülebilir ve etkin bir şekilde uygulanması amacıyla teknolojik ve fiziki altyapıların gerekli bilgisayar yazılımları, mobil uygulama destekleri ve personel eğitimleri için destekledi. Edirne İl Özel İdaresini ise ‘Salgın Hastalıklarına karşı Havadaki Gizli Kalkan’ projesi kapsamında COVİD-19 salgınının yayılımının en aza indirilmesi ve kontrol altına alınması amacıyla yeni nesil anti-mikrobiyal aerosol kimyasal çözelti üretimi için destekledi ve temin edilen ekipmanlar ve malzemeler ile il genelinde dezenfekte çalışmaları yapıldı.”