Türkiye’nin en genç ihtisas OSB’lerinden biri olan Yalova Makine İhtisas OSB, 620 hektarlık alanında yer alan 350 sanayi parselinin 278’inin ön tahsisini gerçekleştirerek şimdiden yüzde 80 doluluğa ulaştı. Makine ihtisas OSB olarak kurulmasına rağmen, makine ve yedek parça imalatlarının yanı sıra, otomotiv sektörü aksesuar ve parçaları, ana metal sanayine yönelik imalatlar, fabrikasyon metal ürünleri, elektrikli teçhizatları, bilgisayar ve bilgisayar çevre birimleri, plastik ürün, cam işleme tesisleri gibi imalatların da yapılacağı bölge, Türkiye’deki makine sanayinin yeni üssü olmaya hazırlanıyor.
YENİLİK EKOSİSTEMİ
2017 yılında Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde 470 hektarlık bir alanda kurulan Yalova Makine İhtisas OSB, bitişindeki Taşıt Araçları Yan Sanayi OSB’nin de bünyesine katılmasıyla 620 hektarlık büyüklüğe ulaştı. Yerli, yenilikçi, yeşil, yüksek teknolojili ve yeni nesil bir OSB olarak projelendirilen Yalova Makine İhtisas OSB’nin vizyonu “yüksek katma değerli üretim” olarak belirlendi. Bu vizyonun gereklerini yerine getirmek için öncelikli ihtiyacın değer üreten kurum, kuruluş ve insan kaynağına sahip olmak gerektiği bilinciyle hareket eden OSB yönetimi, bölgede içerisinde değer zincirini tamamlayan tüm unsurları bir arada inşa etmeyi ve bölgesel bir yenilik ekosistemi oluşturmayı hedefliyor.
EĞİTİMDE İDDİALI
Bu hedefler doğrultusunda 620 hektarlık bir alana sahip olma avantajını da değerlendirerek meslek lisesinden yüksek okuluna, sürekli eğitim merkezinden model fabrikasına, teknoloji geliştirme bölgesinden serbest bölgesine kadar, sanayi ekosisteminin tüm unsurlarını barındıracak şekilde planlanan Yalova Makine OSB, aynı zamanda Türkiye’nin en yeşil OSB’si olma iddiasını da ortaya koyuyor. Yerli, yenilikçi, yeşil, yüksek teknolojili ve yalın mottoyla yeni nesil OSB vizyonu doğrultusunda, yenilik fikrini oluşturacak ve nitelikli çalışan tanımına uygun insan kaynağı yetiştirecek bir meslek lisesi, bir meslek yüksek okulu, hayat boyu mesleki öğrenmenin bir parçası olacak bir sürekli eğitim merkezi ve teori ve pratiğin birleşeceği bir model fabrika, Yalova Makine İhtisas OSB içerisinde inşa edilecek.
SANAYİ MÜZESİ KURULACAK
Ayrıca makine ihtisas OSB olmanın verdiği sorumlulukla öğrenci ve akademisyenleri aynı ekosistemde buluşturmayı hedefleyen Yalova Makine İhtisas OSB, Yalova Üniversitesi’nin Makine Mühendisliği Bölümü ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank himayesinde 1 Ağustos 2021 tarihinde imzalanan protokolle de Endüstri Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bölümlerinin de OSB bünyesine kazandırıldı. Bölge içerisinde, Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan ve 1800’lerden günümüz dijital teknolojilerine evrilen süreci anlatan bir Sanayi Müzesi ve Bilim Merkezi ile bu merkezi çevreleyen yerli ağaçlardan oluşacak bir botanik bahçe de Yalova Makine İhtisas OSB‘de bulunacak yapılar arasında yer alıyor.
KAMU KAMPÜSÜ
Fikirden ihracata tüm unsurları bir arada bulundurmak amacıyla, iş fikrinin olgunlaştığı bir teknoloji geliştirme merkezi, test işlemlerinin yürütüleceği TSE Test Kalibrasyon Merkezi, AR-GE faaliyetlerinin yapılacağı ve ticarileşeceği, sonrasında üretimlerinin yapılacağı 5 bin ila 350 bin metrekare aralığında değişen büyüklükte fabrikalar ile üretilen ürünlerin tüm dünyaya ihracatının yapılacağı bir serbest bölge de Yalova Makine İhtisas OSB içerisinde inşa edilecek. Bölgede ayrıca yine bir ilk olarak inşa edilecek olan kamu kampüsünde Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Hizmet Birimileri ile KOSGEB, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, TSE Temsilciliği, Sanayi ve Ticaret Odası Temsilciliği, İŞKUR gibi sanayicinin işleyiş süreçlerinde ihtiyaç duyacağı tüm kurumlar yer alacak.
YEŞİL OSB HEDEFİ
En önemli önceliklerinden birini çevre olarak belirleyen Yalova Makine ihtisas OSB’nin hedefleri arasında “Yeşil OSB” unvanını uluslararası boyutta kazanmak bulunuyor. Bu doğrultuda gerekli altyapı ve üstyapı yatırımlarını planlayan Yalova Makine İhtisas OSB, ortak enerji tüketimlerini OSB içerisinde kurulacak güneş enerji santralinden temin etmeyi planlıyor. Böylece katılımcısına yüzde 20 daha uygun maliyetle enerji sunacak olan Yalova Makine İhtisas OSB, arıtma tesisini de ileri arıtma olarak dizayn ederek arıtılan suyu bölge içinde sulama suyu olarak kullanma imkanına sahip olacak. Öte yandan limanlara, demiryolu bağlantılarıyla katılımcısının nakliye maliyetlerini, OSB içerisinde antrepo- depo kurup ve işleterek lojistik maliyetini minimize etmeyi planlayan OSB kurulacak çevre laboratuvarı, ortak sağlık güvenlik birimi, atık yönetim tesisi ile katılımcının zorunlu gelir ve gider harcamalarını minimize etmeyi hedefliyor