Türkiye'nin en büyük 65'inci sanayi kuruluşu olan ASAŞ, 30'uncu kuruluş yıldönümü vesilesiyle yaptığı çalışmaları ve 2021 hedeflerini gerçekleştirdiği online toplantı ile aktardı. ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, 2019 ve 2020 yılında alüminyum sektörüne yönelik hizmet veren iki iş birimi için yaklaşık 22,5 milyon euro’luk bir yatırım yaptıklarını söyledi. Alüminyum Yassı Mamuller Folyo Üretim Tesisi için bu yıl Almanya'dan destekleyici nitelikte hat alımlarını gerçekleştirdiklerini açıklayan Hatipoğlu, bu hatları Eylül 2021’de ayında devreye almayı planladıklarını belirtti. Alüminyum Ekstrüzyon Üretim Tesisi için ise daha hassas ve seri imalat yapabilen tam otomatik CNC tezgahları ve robot makineleri sipariş ettiklerini kaydeden Hatipoğlu, “2021 yılı ve sonrası için piyasadaki gelişmelere bağlı olarak, kapasitemizi arttırıcı yatırımlar planlayabiliriz" dedi.
AMBALAJ VE BOYALI ÜRÜNLERDE YENİ FIRSATLAR
ASAŞ'ın 2021 hedeflerine ilişkin bilgiler veren Hatiboğlu, "Otomotiv gibi katma değerli sektörlerde 2020 yılında yaptığımız antlaşmalar ve elde ettiğimiz tahminler doğrultusunda, Ekstrüzyon İş Birimi bütçesinde 2021'de yüzde 10'dan fazla büyüme öngörüyoruz. Pandeminin etkisiyle ambalaj ve boyalı ürünler sektörlerinde yeni fırsatlar doğacak. Bu çerçevede folyo, levha, boyalı rulo levha olarak üç ünü ürün grubuna sahip Yassı Mamuller İş Birimimizde ekstrüzyon iş biriminde de benzer bir büyüme hedefliyoruz" diye konuştu.
AR-GE'YE 17 MİLYON TL HARCADI
ASAŞ'ın hem Türkiye'ye hem sektöre değer katmak için çalıştığının altını çizen Hatiboğlu, bu çerçevede Ar-Ge ve inovasyona sürekli yatırım yaptıklarını söyledi. ASAŞ'ın 2020 yılındaki Ar-Ge harcamaları yaklaşık 17 milyon TL olarak gerçekleşti. ASAŞ, Türkiye'nin Ar-Ge Harcamaları En Yüksek 250 Şirketi araştırmasında da sektörün önde gelen kuruluşları arasında yer alıyor. Şirket, yurt dışında ihtiyaç olan yüksek teknoloji ve bilgi birikimi getiren projelerde tasarım ve üretim bağlamında proje ortağı olarak katma değeri yüksek ürünlerin ihracatını gerçekleştirerek ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. ASAŞ'ın şu anda aktif olarak Avrupa Birliği'nin Horizon 2020 araştırma ve yenilik programı çerçevesinde gerçekleştirilen FORGE, INOVA, RETROFEED, MARBEL projelerinde yer aldığını hatırlatan Hatiboğlu, bu projelerle sürdürülebilir üretim sistemleri, akıllı fabrikalar, endüstri 4.0, döngüsel ekonomi, geri dönüşüm, elektrikli araç batarya sistemlerinin geliştirilmesi, raylı sistemler sektöründe yüksek performans sağlarken karbon emisyonunun azaltılması gibi alanlarda katkı sağladıklarına dikkat çekti.
YILSONU İHRACAT HEDEFİ 260 MİLYON DOLAR
İç pazardaki daralmaya rağmen Avrupa pazarındaki talebin devam etmesi sayesinde üretimde bir düşüş yaşamadıklarına da dikkat çeken ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, 2020'nin ilk yarısında 111 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Hatiboğlu, 2020 yılını 260 milyon dolar ihracatla kapatmayı hedeflediklerini söyledi.